Blog: Alles weer bedekt

Mondkapjes verspreiden zich inmiddels net zo snel als het virus. Ze zijn verplicht in bepaalde, medisch gerelateerde situaties maar binnenkort ook voor iedereen die zich in een bus, trein of ander openbaar vervoermiddel wil verplaatsen. Iedereen dezelfde gezichtsuitdrukking, daar gaan we stap voor stap naar toe.

Soorten en maten
Mondkapjes zijn er in allerlei soorten en maten. Als we de creatief, zelf in elkaar genaaide mondkapjes even achterwege laten, dan zijn mond-neusmaskers zoals ze officieel heten in te delen in chirurgische en FFP-mondneusmaskers.

De chirurgische mond-neusmaskers beschermen de omgeving tegen deeltjes en micro-organismen die de drager van het masker uitstoot. Er zijn 3 verschillende types chirurgische mond-neusmaskers. De maskers moeten voldoen aan de Europese norm EN 14683. De FFP (Filtering Face Piece) mondneusmaskers (ademhalingbeschermingsmaskers) beschermen de drager tegen deeltjes en micro-organismen vanuit de omgeving. Je mag het pas een FFP-masker noemen als het voldoet aan de Europese NEN 149 norm. En dan moet het er ook op staan.

FFP mondneusmaskers zijn er in verschillende beschermende gradaties, gebaseerd op filterefficiëntie en inwaartse lekkage (1) FFP1 (beschermend tegen onder meer stofdeeltjes, Noroviris), (2) FFP2 (beschermend tegen onder meer industrieel stof, vele soorten virussen en bacteriën) en (3) FP3 (beschermend tegen onder meer asbeststof, cytostatica).

Verantwoord flexibel
In de Europese norm voor de FFP mond-neusmaskers staat omschreven waarvoor elk type bedoeld is, maar in tijden van schaarste worden de toepassingen hier en daar wat verruimd. Dat is ook de reden dat het RIVM de toepassing van neus-mondmaskers in sommige gevallen afwijkend definieert. Wat slecht lijkt, maar waarschijnlijk verantwoord flexibel is. Kijk voor actuele informatie over de toepassing van mond-neusmaskers op deze link op de website van het RIVM.

Wat moet, moet goed
Correct opzetten, dragen en afnemen van een mondneusmasker is belangrijk. Anders kan het middel erger zijn dan de kwaal. De RIVM heeft deze handige instructiefilm gemaakt waarop te zien is hoe je omgaat met een mondneusmasker.

Vileda houdt het Professioneel
Vileda Professional is onderdeel van de Freudenberg groep. Binnen de Freudenberg groep zijn zusterbedrijven gespecialiseerd in filtertechnologie en technische non-wovens. Een voor de hand liggende stap is deze kennis en kunde te bundelen voor de ontwikkeling en productie van mondneusmaskers. Vileda Professional introduceerde vorige week dit hoogwaardige Freudenberg mondneusmasker voor niet-medische toepassingen.

Alles weer bedekt
Op 1 augustus 2019 ging de Wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding in. Gezichtsbedekking is niet veilig, niet meer doen. Dat vonden we toen. Maar dan komt ineens een ander, nog groter gevaar: SARS-CoV-2. Die rammelt aan Maslovs piramide waardoor de behoeftehiërarchie opnieuw gerangschikt wordt. Gevolg, gezichtsbedekking is veiliger, doen! En die wet, die is even niet zo belangrijk meer. Gezondheid staat nu op nummer 1. Tjsa…, zo gaat dat.

Paul Harleman,
applicatie manager Vileda Professional Benelux
mail: paul.harleman@fhp-ww.com

P.S. Dit onderzoek laat zien dat niet alle mensen kunnen omgaan met mondkapjes

Premium

Wat brengt de toekomst ons en de schoonmaakbranche?

Volgende week op ontdekkingsreis? Het kan, en gratis, want van dinsdag 3 tot en...