Wintergast (3) Myrte Ruymaekers (Seifar): “Strijd om eindklant tussen A-merken en private label reinigingsproducten”

“We zien een verschuiving bij onze klanten van A-merken naar private-label reinigingsmiddelen.” Myrte Ruymaekers, Research and Development Manager van het in Lokeren (België) gevestigde Seifar, vertelt als derde wintergast welke ontwikkelingen zij bij Seifar in 2018 heeft meegemaakt en met welke blik zij naar de toekomst kijkt. Zes antwoorden op zes vragen van Schoonmaakjournaal.

Wat waren de topics in 2018 voor jou en Seifar?
“Bij Seifar stond 2018 voornamelijk in het teken van de nieuwste EU Ecolabel-criteria”, vertelt Myrte. “Vanaf 2019 moeten alle producten hieraan voldoen om nog verder het EU Ecolabel, het belangrijkste ecologische label op de Europese markt, te mogen dragen. Dit was niet alleen belangrijk voor de producten onder ons eigen brand Ecowise, maar ook voor de producten van onze private label-klanten. Ook hun producten moeten voldoen aan de verstrengde eisen. We mogen zeggen dat we hier met glans in geslaagd zijn. Voor het professionele vaatwasmidddel en het professioneel wasmiddel waren we zelfs de eerste in de Benelux in de categorieën I&I Automatic Dishwashing Detergent en I&I Laundry Detergent.”

“Aangezien de producten met het oog op het behalen van het EU Ecolabel labotests moesten ondergaan tegen de marktleiders in de traditionele chemie, konden we ook eens kijken waar onze ecologische producten staan vandaag qua performance. Als je dan ziet dat je de traditionele chemie van grote A-merken als Ecolab en Diversey kan kloppen met EU Ecolabel gecertificeerde varianten, dan ben je ontzettend blij natuurlijk.”

“We kunnen 2018 afsluiten met EU Ecolabels in alle productengroepen en van elk producttype. Bovendien hebben we kunnen aantonen dat onze EU Ecolabel gecertificeerde producten de traditionele chemie van de grote spelers kunnen verslaan. We kunnen dus spreken van een geslaagd jaar voor onszelf maar ook voor onze private label-klanten.”

Wat vond jij het meest opmerkelijke in 2018 in de schoonmaakbranche?
Myrte gaat gedreven verder met haar verhaal: “Een belangrijke ontwikkeling op onze markt is de toegenomen druk van de A-merken op de verdelers van schoonmaakproducten. Door tussentijdse prijsstijgingen, dalende marges en rechtstreekse benadering van grote leads, zijn sommige distributeurs genoodzaakt hun focus te herbekijken. Zo zien we gereputeerde verdelers die er vroeger prat op gingen dat ze enkel A-merken verdeelden, op zoek gaan naar oplossingen waarbij ze zelf de touwtjes in handen hebben. Dit is natuurlijk ontzettend goed nieuws voor private label producenten zoals wij.”

“Toekomstgericht zie ik dan ook een strijd om de grote eindklanten tussen de A-merken die rechtstreeks gaan en de verdelers van schoonmaakproducten met hun eigen brand. De distributeurs zonder eigen label zijn de klos. Zij zullen worden herleid tot koeriers die moeten werken voor een zeer lage marge.”

“Onze grotere klanten hebben deze evolutie tijdig zien aankomen en winnen op vandaag al grote tenders met hun producten. Zo zijn er het afgelopen jaar weer een aantal cruciale dossiers gewonnen dankzij de inzet van premium private label. Dit was vroeger ondenkbaar.”

Welke innovatie zette Seifarf op de markt?
“Seifar is dé referentie inzake de private label-productie van EU Ecolabel gecertificeerde reinigingsmiddelen. Seifar heeft hiervoor een intern laboratorium dat voltijds bezig is met het ontwikkelen van nieuwe EU Ecolabel-producten en het verder verbeteren van de huidige formulaties. Onze expertise ligt hem niet alleen in het ontwikkelen en produceren van EU Ecolabel gecertificeerde reinigingsmiddelen, maar ook in het naar de markt brengen van deze producten. Om dit te kunnen verwezenlijken, stellen we onze formulaties en onze EU Ecolabels ter beschikking van onze klanten en regelen wij de opzet van hun eigen label van a tot z.”

“Onze belofte naar de klant toe, met andere woorden onze USP, is dan ook duidelijk: ‘Als u vandaag bestelt, leveren wij u binnen de twee weken EU Ecolabel gecertificeerde producten onder uw eigen brand, die in staat zijn om de marktleiders uit de traditionele chemie te verslaan’. Dat laatste is niet onbelangrijk als je ziet hoezeer productkwaliteit van belang is in tenders en aanbestedingen. Het feit dat we zo snel kunnen schakelen, zorgt er dan weer voor dat men de concurrentie voor kan blijven.”

Wie was in 2018 jouw influencer?
“Onze klanten zijn onze voornaamste bron van inspiratie”, bevestigt Myrte. “Door hun vragen worden we elke dag getriggerd om met nieuwe oplossingen te komen. Dit kan product technisch zijn, maar evengoed gaan over innovatieve verpakkingsvormen, vormgeving, ecologie, duurzaamheid of logistiek. Zo leren we telkens weer dat we door samen te werken telkens tot knappe oplossingen komen.”

Welke trends & challenges verwacht jij in 2019?
“Ons doel voor 2019 is hetzelfde als voor 2018 en de jaren daarvoor. De meest ecologisch vooruitstrevende producten ontwikkelen en op de markt zetten, zodat we het gebruik van traditionele chemie die nefast is voor mens en milieu kunnen terugdringen. Wij hopen dat de schoonmaakwereld inziet dat er een waardig alternatief is voor traditionele chemie. En dat eindgebruikers, distributeurs en producenten hun verantwoordelijkheid hierin nemen.”

Waar gaan we jou en Seifar in 2019 ontmoeten?
Myrte geeft aan dat Seifar aan de volgende beurzen zal deelnemen: PLMA Amsterdam (21-11 mei 2019), CMS Berlin (24-27 september 2019) en in 2020 op de Interclean in Amsterdam (12-15 mei 2020).  “En u kunt onze ontwikkelingen natuurlijk volgen op onze site en via LinkedIn”, sluit Myrte af

Over Wintergasten
Voor de serie Zomergasten sprak Schoonmaakjournaal deze zomer met tien young professionals. Mensen met een visie op schoonmaak, facility management en de veranderende wereld om ons heen, nu en over vijf jaar. We merkten een andere mindset. Dat inspireerde! En zo ontstond het idee van ons – inmiddels warm onthaalde en succesvolle – platform FM Next Generation. Deze winter bieden we ons podium Wintergasten ook aan #FMNextGen. Young professionals gunnen ons in zes vragen een kijkje in hun 2018 en blikken vooruit naar 2019.

×