“Ik wil vooral waardevol zijn in mijn werk”
Kim Luiten rolde vijftien jaar geleden de schoonmaakbranche in. Momenteel geeft ze als regiomanager leiding bij Beercoo Schoonmaakgroep. Hoe denkt zij over vrouwelijk leiderschap in de schoonmaakbranche?
Wilde je altijd al in de schoonmaakbranche werken?
“Ik denk dat er weinig kinderen zijn die zeggen ‘later als ik groot ben ga ik de schoonmaak in’, maar het liep toevallig zo. Ik heb makelaardij gestudeerd, was precies in de kredietcrisis klaar en er was op dat moment geen droog brood te verdienen in het makelaarsvak. Via via kwam ik bij een schoonmaakbedrijf terecht. Ik heb eerst een zomer schoongemaakt, daarna werd ik gevraagd om rayonleider te worden. Dat heb ik vijf jaar gedaan en inmiddels werk ik tien jaar bij Beercoo. Hier heb ik echt de reis als manager doorgemaakt en mezelf mogen ontwikkelen. Het sociale van deze functie spreekt mij vooral heel erg aan.”
Wat houdt dat sociale in?
“Dat ik in mijn functie zowel contact heb met de schoonmaker als met de directeur. Ik sta overal middenin en dat maakt mijn werk zo afwisselend.”
Werken er bij Beercoo veel vrouwen in leidinggevende functies?
“Ja eigenlijk wel. Als ik naar de regiomanagers kijk, dan zijn er vier vrouwelijke managers en twee mannelijke managers in dienst. Maar ook in de rayonfuncties zijn er wel wat vrouwen werkzaam. Grappig, ik had me dit nooit zo gerealiseerd, ondanks dat ik op netwerkborrels in onze branche vooral mannen tegenkom.”
Er zijn veel vrouwen in uitvoerende functies in de schoonmaak actief, maar in leidinggevende functies is dat minder. Hoe kan het dat er bij Beercoo juist wel veel vrouwen leidinggeven?
“Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar bij ons zijn de vrouwen in deze functies vaak al langer in dienst en zijn ze op een natuurlijke manier doorgestroomd. Ik zou Beercoo als een sociaal bedrijf willen omschrijven met een goede bedrijfscultuur waar je als man én vrouw gerespecteerd wordt, mogelijk speelt dat ook nog mee.”
Zijn er mogelijkheden om parttime te werken?
“Die zijn er wel, maar bij de rayonleidinggevenden ligt dat wat lastig, omdat er altijd iemand beschikbaar moet zijn. Dus de meesten werken fulltime, maar zeker niet iedereen.”
Vind je het belangrijk dat er vrouwen aan het roer staan?
“Natuurlijk is dat belangrijk, maar ik vind vooral dat je iemand op zijn kwaliteiten en kennis moet beoordelen, niet op zijn geslacht. Het belangrijkste is dat de juiste mensen op de juiste plekken zitten.”
Hoe zou je jouw manier van leidinggeven omschrijven?
“Ik sta het liefst naast mensen en niet ‘erboven’ en wil graag een coachende leider zijn. Ik ben iemand die op haar doel afgaat, maar ik kan ook met zachte hand regeren. Uiteraard moet ik ook wel eens streng zijn.”
Zoals?
“Ik zit nu bovenop verzuim en als je merkt dat mensen een loopje met je nemen, dan moet je natuurlijk wel met een wat hardere hand optreden. Of als je in het veld merkt dat mensen structureel te laat komen of zich continu niet aan hun afspraken houden.”
Wat is jouw ambitie?
“Heel eerlijk? Ik weet het niet zo goed. Maar ik wil vooral graag waardevol zijn. En dan maakt het mij niet zoveel uit welke rol of functie ik heb. Ik vind het wel heel leuk dat ik nu meer met een helicopterview naar de organisatie mag kijken. Ik had vorig jaar een dipje, maar ik ben wat nieuwe projecten gaan doen en zit nu lekker in mijn vel. Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.”
Meer lezen over vrouwelijk leiderschap in de schoonmaakbranche?
Laat je inspireren:
– Vrouwelijk leiderschap in de schoonmaakbranche
– Interview Ellen Dekkers (RAS): “Ik wil de schoonmaakbranche nog mooier en fijner maken dan hij al is”