Gezien in de media: Duivelse dilemma’s in industriële schoonmaak
In dit artikel van Vakblad Voedingsindustrie vertellen twee ervaren schoonmaakexperts over een complexe en dringende vraag in de industriële schoonmaakbranche. Hoe waarborg je de veiligheid van medewerkers én de voedselveiligheid in productielijnen?
Jan van der Heijden, commercieel manager van het schoonmaakbedrijf Kleentec en Hans van der Steen, business manager Hygienic Design Network (HDN), gaan in op praktische voorbeelden van waar het mis kan gaan, de hoge boetes en de angst voor imagoschade. Ook leggen ze uit waarom het cruciaal is om alle incidenten te melden en hoe goed contact met de Arbeidsinspectie kan helpen om werkwijzen en instructies te verbeteren. Tegelijk blijken de algemene richtlijnen vaak ontoereikend voor de dagelijkse praktijk. Zo ontstaat er een spanningsveld tussen ‘spanningsloos’ reinigen, zoals de Arbowet voorschrijft, en het feit dat draaiende lijnen soms noodzakelijk zijn om hardnekkig vuil te kunnen verwijderen. De experts vertellen hoe machinehandleidingen, risicobeoordelingen en een hygiënerisicoanalyse (HRA) kunnen helpen, maar noemen ook de obstakels die blijven bestaan.
Het artikel laat zien dat de kern van het probleem zit in de ontbrekende afstemming tussen de verschillende partijen: van machinebouwers tot inspectiediensten. De oproep is duidelijk: samenwerken en kennis delen om tot praktische, werkbare en vooral veilige oplossingen te komen.
Lees het volledige artikel hier: Duivelse dilemma’s in industriële schoonmaak.