1 mei 2015

CLP: nieuwe verordening voor gevarensymbolen op reinigingsmiddelen

Per 1 juni 2015 geldt CLP (Classification, Labelling and Packaging), een nieuwe communicatiemethode voor de gevaren van chemische stoffen en mengsels. Reeds sinds 2009 is GLP in werking getreden, maar per 1 juni zijn de producten van mengels, bijvoorbeeld reinigingsproducten, verplicht de nieuwe gevarenaanduiding te volgen. Hierna geeft Werner & Mertz uitleg over de CLP-verordening: waarom CLP, welke gevolgen heeft CLP voor opslag en gebruik door bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven en wat betekent CLP voor producenten van reinigingsmiddelen?

Wereldwijde harmonie
De CLP-verordening (EG) nr. 1272/2008 voor de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels (Classification, Labelling and Packaging) brengt de EU-wetgeving in overeenstemming met het GHS (wereldwijd geharmoniseerd systeem voor de classificatie en etikettering van chemische stoffen), een door de Verenigde Naties aangenomen systeem om gevaarlijke chemische stoffen te identificeren en gebruikers over die gevaren te informeren.

Het GHS werd door veel landen over de hele wereld ingevoerd. De gevaren van chemische stoffen worden gecommuniceerd in standaardzinnen en -pictogrammen op etiketten en in veiligheidsinformatiebladen. Nieuwe termen werden ingevoerd om oude te vervangen: (1) mengsels in plaats van preparaten; (2) in het Engels hazardous in plaats van dangerous; (3) pictogrammen in plaats van symbolen; (4)  gevarenaanduidingen (H-zinnen) in plaats van waarschuwingszinnen (R-zinnen); (5) veiligheidsaanbevelingen (P-zinnen) in plaats van veiligheidszinnen; (6) signaalwoorden (bijvoorbeeld Gevaar, Waarschuwing) vervangen de gevaarsaanduidingen.

Oud en nieuw
Nieuwe pictogrammen in een rode kader vervangen geleidelijk de oude vertrouwde oranje gevaarsymbolen.

oude gevarensymbolen 2015

Meer informatie over de achtergrond en gevolgen vindt u via deze link naar de website van Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Gevolgen voor opslag en gebruik
Welke gevolgen heeft CLP voor de opslag en het gebruik van industriële reinigingsmiddelen? Volgens GHS/CLP moeten alle stoffen en mengsels (preparaten) opnieuw worden beoordeeld! De nieuwe etikettering mag niet automatisch worden toegepast, zoals ‘vandaag andreaskruis – morgen uitroepteken’.

Hoewel stoffen en preparaten hun eigenschappen behouden, zal GHS/CLP een verscherping van de classificatie- of etiketteringscriteria tot gevolg hebben. Het valt dus te verwachten dat productverklaringen als volgt kunnen veranderen:

‘vandaag: geen etikettering – morgen: uitroepteken’
‘vandaag: irriterend-symbool – morgen: bijtend-symbool’

Toename van etiketten
Door deze nieuwe productclassificatie moet rekening worden gehouden met een duidelijke toename van etiketten. Ook voor de tot dusver niet-kritieke productgroepen, bijvoorbeeld onderhoudsreinigers op basis van oppervlakteactieve stoffen, is een verscherpte etikettering mogelijk. Dit betekent dat in overeenstemming met de wetgeving voor gevaarlijke stoffen etiketvrije producten in de toekomst wel volgens CLP kunnen zijn geëtiketteerd. Bovendien wordt de etikettering van veel producten verscherpt, zoals vandaag ‘irriterend’, in de toekomst ‘bijtend’. Dit heeft als gevolg dat ook de bijbehorende documentatie zoals veiligheidsinformatiebladen, gebruiksaanwijzingen en opleidingen voor medewerkers moeten worden aangepast.

Ter plaatse controle
Verder moeten de veiligheidsmaatregelen, zoals PBM, ter plaatse worden gecontroleerd. In de meeste gevallen zal er geen verscherping van de bestaande maatregelen zijn. Indien voorheen al geschikte chemicaliënbestendige handschoenen vereist waren, zal dat in de toekomst niet veranderen. Toch is een controle van de gevaaridentificatie noodzakelijk.

Bij de opslag verandert er alleen iets wanneer producten opnieuw werden beoordeeld en als gevaarlijke stof werden verklaard. Hierbij moeten de respectieve maatregelen van TRGS 510 worden gerespecteerd. Dit geldt voor alle gevaarlijke stoffen. Bij de meeste producten valt geen wijziging van de opslagklasse te verwachten omdat dat een andere beoordelingsbasis is.

Overgangstermijnen
Vanaf 1 juni 2015 moeten alle fabrikanten de nieuwe etikettering in overeenstemming met CLP omzetten. Doordat deze omzetting afhankelijk is van informatie van toeleveranciers en uit te voeren, productspecifieke tests is een omzetting voor deze datum niet mogelijk.

Voor gebruikers en handelaars is er een 2-jarige overgangsperiode tot 1 juni 2017. In deze termijn kunnen voorraden bij producenten, handelaars en gebruikers worden opgemaakt. Vanaf 1 juni 2017 mogen dan alleen nog CLP-conforme producten worden verkocht en gebruikt. Opgelet: om hiervoor genoemde redenen zullen enkele maanden producten met de ‘oude’ etikettering kunnen worden geleverd en gebruikt.

Nieuwe veiligheidsinformatiebladen
Of het veiligheidsinformatieblad dat tot uw beschikking staat al in overeenstemming is met CLP, ziet u aan de tekst onder punt 2, mogelijke gevaren:

OUD: exclusieve classificatie in overeenstemming met 67/548/EEG, 1999/45/EG
NIEUW: benoeming van de classificatie in overeenstemming met verordening (EG) nr. 1272/2008.

Ook een nieuw, ruitvormig pictogram is een aanwijzing dat het de nieuwe CLP-classificatie betreft (bij producten met verplichte etikettering).

Hebt u vragen? Werner & Mertz Professional informeert u graag. Mail uw vraag naar: [email protected].

Deel dit artikel

Ook interessant:

10 april 2024

Schoonmaak Vakdagen 2024 richten zich ook op Belgische exposanten

Op 5 en 6 november 2024 zullen de jaarlijkse Schoonmaak Vakdagen weer plaatsvinden. Ditmaal met ook een focus op Belgische exposanten, want deelname aan de vakdagen is voor bedrijven...

26 juli 2023

Margriet Maris is nieuwe vertrouwenspersoon RAS

Per 1 september is Margriet Maris de nieuwe centrale vertrouwenspersoon bij de RAS. Je kunt bij haar terecht voor een vertrouwelijk gesprek op het gebied van ongewenst gedrag. Denk...

01 november 2024

#VacatureVrijdag: Interclean zoekt Brand Marketing Manager

JOB alert! Interclean zoekt een Brand Marketing Manager die haar merk wereldwijd gaat uitbouwen en sterker in de markt gaat zetten.

30 december 2022

Schoonmaakpakketten voor de voedselbanken

CSU Cleaning Services en Tzorg hebben 6.500 schoonmaakpakketten aan de Voedselbank gedoneerd.  Al drie jaar op rij doneren zij duizenden van deze pakketten aan de voedselbanken, want: Schoon geeft een goed...

20 februari 2024

Interview Danielle Inostroza: “Ik kan helemaal mijn passie kwijt bij Interclean”

Daniëlle Inostroza werkt al sinds haar studie in de hospitality en is ruim vijftien jaar actief in de beurzenwereld. Momenteel is ze werkzaam voor Interclean, het grootste internationale schoonmaakevent...

02 november 2018

Instituut Fysieke Veiligheid kiest voor totaalbelevingsconcept EW Facility Services

Voor het schoonmaakonderhoud en de glasbewassing zocht het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) naar één ondernemende, proactieve partner voor hun locaties in Arnhem en Zoetermeer. Deze locaties werden schoongemaakt door...

20 juni 2019

Oproep voor Schoonmaakjournaal Zomergasten: influencers

Voor het derde achtereenvolgende jaar zet de redactie van Schoonmaakjournaal zich deze zomer met enthousiasme in voor haar veel gelezen serie Zomergasten. Ditmaal is het podium voor influencers: mensen...

15 november 2018

FM Next Generation event zet in op business en futurism

Met 32 enthousiaste young professionals aan boord vertrok FM Next Generation op 14 november vanaf Hotel Wings aan het Airportplein op Rotterdam/The Hague Airport voor haar eerste officiële vlucht...

30 mei 2023

Digitaal vloerpaspoort van Factos biedt zekerheid, transparantie en waardering

Welk periodiek vloeronderhoud is er in de afgelopen jaren gedaan? Hoe en waarmee? Hoe bepaal je wat het onderhoud moet zijn van de vloeren in je pand of die...

30 oktober 2022

#Favorites Mrs. Harris goes to Paris

Zin in een leuke film, met goede afloop? Deze film over schoonmaakster Ada Harris werd gemaakt in samenwerking met Dior en draait nu in de bioscopen. Het verhaal, gebaseerd...