Fraude in schoonmaaksector: keiharde concurrentie leidt tot misstanden
Op 13 februari 2025 publiceerde Het Parool een artikel over Fraude in de schoonmaaksector. Een uitgebreid verhaal waarin wordt beschreven hoe gerenommeerde hotels en restaurants in Amsterdam structureel frauderende schoonmaakbedrijven inhuren om tegen bodemprijzen te werken. We vroegen Paul Fok, voorzitter branchevereniging SIEV, naar een reactie op dit artikel.
Het artikel in Het Parool vertelt dat uit onderzoek van justitie, de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie blijkt dat ondernemers in de schoonmaakbranche zich genoodzaakt voelen om belastingfraude te plegen door werknemers onder te betalen en loonheffingen te ontduiken. Eigenaren van twee frauderende schoonmaakbedrijven zijn afgelopen week veroordeeld. Zij maakten zich schuldig aan zwart uitbetalen, valse facturen en stromannen die moeilijk te traceren waren. Justitie benadrukt dat het probleem specifiek speelt in de horeca, waar extreme prijsconcurrentie leidt tot deze misstanden.
Klik hier om het volledige artikel te lezen.
De schoonmaaksector wordt met de misstanden die in het artikel worden genoemd in een verkeerd daglicht gezet. Een branche waar juist eerlijk en goed wordt samengewerkt. Denk alleen al aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag waar ook veel hotels zich bij hebben aangesloten.
Reactie Paul Fok van branchevereniging SIEV
In het artikel staat vermeld dat de frauderende schoonmaakbedrijven niet zijn aangesloten bij één van de brancheverenigingen die de schoonmaaksector kent. Reden voor onze redactie om juist hen om een reactie te vragen.
Paul Fok, voorzitter mkb-branchevereniging SIEV reageert: “De schoonmaakbranche is bij uitstek een sector waar de overheidsorganen het makkelijk vinden om verregaande uitspraken te doen en worden weer alle schoonmaakbedrijven over een kam geschoren. Terwijl in onderhavige gevallen het juist de opdrachtgevers in de horeca- en hotelsector zijn die de misstanden hebben veroorzaakt.
Schoonmaakbedrijven hebben juist op dit moment een groot voordeel door de arbeidsschaarste en hoeven op geen enkele wijze meer de goedkoopste te zijn. Wel moet je dan keuzes durven maken om ‘nee’ tegen die opdrachtgevers te zeggen die niet een correct bedrag wensen te betalen. En deze bedrijven ook direct aan te melden bij de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.
Als branchevereniging motiveren wij bedrijven op dagelijkse basis om hun verantwoordelijkheid op te pakken. Door te investeren in de juiste software, daar waar mogelijk het juiste keurmerk in te zetten, de Code te ondertekenen. Maar bovenal om een bedrijfsvoering aan te gaan, welke voor de langere termijn de toekomst van de onderneming kan waarborgen. Door deel te nemen aan onze vereniging verwachten we ook dit van de ondernemer!
Het stelt ons teleur dat er weer ophef is door malafide bedrijven. Die zich onterecht schoonmaakbedrijf willen noemen. Die zich voor geld zich laten verleiden door net zo malafide opdrachtgevers. Die niet bij naam genoemd worden maar wel gewoon verantwoordelijkheid dragen. We schamen ons plaatsvervangend voor al dit gedrag. Maar vinden het evengoed niet een branchebreed verhaal. Daar mag dan de Arbeidsinspectie en Justitie zich weer voor schamen. Alvast in de overlegstructuur heeft men dit ook niet zo aangeduid. Tijd voor een goed gesprek daar lijkt ons.”
Wil jij reageren op het artikel? Ben jij het eens/oneens met Paul Fok? Laat het ons weten via [email protected].