22 januari 2024

Blog Edgar van Engelen (Qualis Insight): ‘Oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken?’

Zijn er in de schoonmaakbranche noviteiten of nieuwe methodes? Deze vraag stelde ik mij de afgelopen dagen. Ik twijfel daar echt over. Is er écht iets nieuws onder de schoonmaak zon of borduren we voort op bestaande technieken? Ik denk zeker dat er veranderingen zijn, maar niet dat het altijd om écht nieuwe inzichten en technieken gaat. Ik leg mijn gedachten uit met drie voorbeelden.

Schoonmaken met water
We reinigen met steeds minder met chemie gereinigd, juist meer met water:

Osmosewater: Dit ontstaat door leidingwater door een speciaal filtersysteem te leiden om onzuiverheden, mineralen en verontreinigingen te verwijderen. Het resultaat is zuiver water zonder mineralen en andere deeltjes. Osmosewater wordt vaak gebruikt voor het reinigen van ramen en andere oppervlakken omdat het geen strepen achterlaat.

Ozonreiniging: Ozon is een krachtig oxidatiemiddel en desinfectiemiddel. Het wordt soms gebruikt voor schoonmaakdoeleinden omdat het bacteriën, virussen en geuren kan doden. Ozonreiniging passen we vaak toe in commerciële omgevingen zoals ziekenhuizen, hotels en waterzuiveringsinstallaties.

Kalkvrij water: Dit water bevat weinig of geen calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kalkaanslag. Kalkvrij water kan voordelig zijn bij het schoonmaken van oppervlakken, omdat het geen kalkaanslag achterlaat en helpt bij het behouden van de oorspronkelijke glans van oppervlakken.

Het combineren van gezuiverd water, ozon en kalkvrije methoden kan leiden tot een effectieve en milieuvriendelijke schoonmaakmethode. Bijvoorbeeld, het gebruik van gezuiverd water met ozon als desinfectiemiddel kan zorgen voor een grondige reiniging zonder het gebruik van chemicaliën. Het kalkvrije aspect zorgt ervoor dat er geen resterende kalkaanslag achterblijft op gereinigde oppervlakken. Maar schoonmaak met water is niet nieuw. Is het oude wijn in nieuwe zakken of is het nieuwe wijn in oude zakken?

Schrobben met schrobautomaten
Schrobben met schrobautomaten is zolang ik al in de schoonmaak werkzaam ben gewoon. Je neemt een low-speed schrobautomaat, je schrobt met een pad of borstel, daarna volgt waterzuigen en moppen. Dus wat is er eigenlijk nieuw aan een schrobautomaat?

 Schrobautomaat: Dit apparaat gebruik je voor het reinigen van vloeren. Het werkt door water en reinigingsoplossing op de vloer aan te brengen, vervolgens vuil en vlekken los te maken met borstels of pads en uiteindelijk het vuile water op te zuigen. Schrobautomaten zetten we in in commerciële en industriële omgevingen om grote vloeroppervlakken efficiënt te reinigen.

Excentrische schrobautomaat: Bij dit type schrobmachine maakt de borstel of pad een excentrische beweging, wat betekent dat het niet alleen roteert, maar ook zijwaarts beweegt. Dit geeft een grondigere reiniging en de machine is vaak wendbaarder dan traditionele schrobautomaten. Goed in te zetten voor meer gedetailleerde reinigingstaken.

Orbital schrobautomaat: In tegenstelling tot roterende machines die draaien, beweegt een orbital schrobautomaat de borstel of pad in een cirkelvormige, oscillerende beweging. Vaak ingezet voor het reinigen van kwetsbare vloeren, omdat de beweging minder wrijving en druk uitoefent dan sommige andere typen schrobautomaten.

Het kiezen van de juiste schrobautomaat hangt af van onder meer het type vloer, de omvang van het schoon te maken gebied en de specifieke reinigingsbehoeften. Maar is het een noviteit of is het borduren op een oude schoonmaaktechniek? Is het nieuwe wijn in oude zakken of is het oude wijn nieuwe zakken.

Reinigen met reinigingsmiddelen
Reinigen met reinigingsmiddelen is al zo oud als de mensheid. In de vorige eeuw zijn we gaan schoonmaken met chemie en nu maken we de beweging naar reinigen met natuurlijke producten. Chemische reinigers, probiotische reinigers en bio-catalyst reinigers zijn verschillende soorten schoonmaakproducten met verschillende werkingsmechanismen en toepassingen. Hier is een beknopte uitleg van elk type reiniger:

Chemische reinigers:
Samenstelling: chemische reinigers bevatten vaak synthetische chemicaliën die ontworpen zijn om vuil, vet, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen.
Werkingsmechanisme: Ze werken op basis van chemische reacties die vuil en vet afbreken, waardoor deze gemakkelijk kunnen worden weggespoeld.
Toepassingen: Vaak gebruikt voor algemene huishoudelijke schoonmaak, industriële reiniging en in professionele schoonmaakdiensten.

Probiotische reinigers:
Samenstelling: Probiotische reinigers bevatten levende micro-organismen, meestal probiotische bacteriën.
Werkingsmechanisme: De levende micro-organismen in probiotische reinigers breken organisch vuil af door biologische processen. Ze concurreren ook met schadelijke bacteriën en verminderen zo de kans op slechte geuren en ziekteverwekkers.
Toepassingen: Vaak gebruikt in milieuvriendelijke schoonmaakpraktijken, zoals in woningen, kantoren en openbare ruimtes. Ze worden gewaardeerd vanwege hun duurzaamheid en het bevorderen van een gezondere omgeving.

Bio-catalyst reinigers:
Samenstelling: Bio-catalyst reinigers bevatten enzymen als actieve ingrediënten.
Werkingsmechanisme: Enzymen zijn biologische katalysatoren die chemische reacties versnellen zonder zelf te worden verbruikt. In het geval van reinigers helpen enzymen bij het afbreken van complexe organische stoffen in kleinere, gemakkelijker op te ruimen fragmenten.
Toepassingen: Vaak gebruikt voor het verwijderen van specifieke soorten vlekken, zoals proteïnevlekken, vetten en zetmeelachtige materialen. Ze worden ook gebruikt in industriële reiniging, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie.

Het is belangrijk om te kiezen welk type reiniger het meest geschikt is voor de specifieke toepassing en om rekening te houden met milieuvriendelijkheid, gezondheidseffecten en duurzaamheid bij het maken van uw keuze. Schoonmaken met het toevoegen van een reiniger heeft de mens altijd al gedaan, veelal om het water te ontspannen zodat het makkelijker als transportmiddel gebruikt kan worden om de vervuiling weg te halen. Maar er zijn steeds meer diverse wijzen van het schoonmaken met reinigers. Dus ook hier de vraag: is het oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken.

Eigen of nieuw perspectief op Interclean?
Het is maar aan wie je het vraagt en vanuit welk perspectief jij kijkt naar de wijze van reinigen, de technieken en machines. Persoonlijk zie ik dat het nieuwe inzichten zijn die voortborduren op bekende/bestaande technieken. Het gaat er vooral om dat jij een afgewogen beslissing neemt over de schoonmaaktechnieken die bij jou en jouw organisatie passen. Ik heb enkele voorbeelden genoemd maar er is natuurlijk nog meer uit te leggen, zoals over werkdoeken, moppen en tapijtreinigen. Het zou pas echt nieuw zijn als je een zelfreinigende ruimte hebt (of is deze er al?), maar verwijdert bijvoorbeeld alleen luchtstroom ook gehechte vervuiling? Is nieuw ook echt nieuw? Wie weet wat we gaan zien op de Interclean dit jaar. Ik kijk er al naar uit.

Edgar van Engelen
Qualis Insight

Deel dit artikel

Ook interessant:

06 februari 2020

PizzaMarketingSessie Customer Journey: van verdwaling naar verbinding en verbazing

Samen op de klantreis, samen langs touchpoints, samen – onder het genot van een pizzaatje – op zoek naar de vier 4 b’s: behoefte, belofte, beleving en bewijs. Een...

19 juli 2019

Vlog van Frisse Kater: lijkvinding na 10 dagen

Frisse Kater, het specialistische schoonmaakbedrijf in extreme reiniging, pakte recent de sanering van een plek van overlijden aan in een woning waar iemand 10 dagen onopgemerkt dood heeft gelegen....

06 juli 2023

Diane van Dijk-Loois (CSU): “Aandacht maakt alles mooier”

Aandacht in de schoonmaak hoort vooral naar de medewerkers te gaan. Zij zijn waar het in de kern om gaat, vindt Diane van Dijk-Loois, commercieel directeur bij CSU. “Ga...

31 augustus 2023

Het Portret: De tekenende toiletmeester

Clement van Wijk verdient de kost als toiletmeester bij de Hema in Leeuwarden. Tussen het schoonmaken door maakt hij portrettekeningen, van Mona Lisa of prinses Amalia. Klanten poseren soms...

14 december 2022

Schoonmaakrobot R3 voor een nog schoner zwembad

Nationaal zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven, een zwembad waar dagelijks veel van de nationale (zwem)sporters trainen om een topprestatie neer te kunnen zetten. Een sportaccommodatie van de Gemeente Eindhoven,...

22 december 2022

Glazenwassers Breedweer hebben ❤️voor de zorg

Tijdens de actieweek Glazenwassers hebben hart voor de zorg (18-23 december) steken glazenwassers de zorg een hart onder de riem. Daar doet Breedweer graag aan mee. Het enthousiaste glazenwassersteam...

23 december 2022

#FotoFriday Vrolijk Kerstfeest!

Op veel locaties werden afgelopen week schoonmaakmedewerkers en andere relaties bedankt voor hun inzet in het afgelopen jaar. Veel foto’s van een vrolijke kerstviering, cadeaus, lekkers, hartelijke woorden en...

05 december 2019

Koppeling software in schoonmaak ingewikkelder: Beercoo en AFAS lukt het!

Het succesvol koppelen van twee softwareplatforms bleek in de schoonmaakbranche een tikkeltje ingewikkelder dan elders. Toch realiseerden AFAS en WAY2CONNECT bij Beercoo Schoonmaakgroep een perfect werkende oplossing. Voor technisch...

04 juli 2023

Blog: Opleiden… zinvol of onzin?

Is Artikel 36* (en 38 sub2**) in de CAO een vloek of een zegen? ‘Ik heb een groepje medewerkers die opgeleid moeten worden, omdat het in de CAO staat’....

27 oktober 2023

Van perceptie tot voldoening en een blauw goedje

Schoonmaak krijgt steeds meer aandacht. Ook in de dagelijkse Metro. Zo verscheen er onlangs in het Metronieuws twee keer een lezerscolumn over het vak. Eén over de universele kunst...