22 januari 2024

Blog Edgar van Engelen (Qualis Insight): ‘Oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken?’

Zijn er in de schoonmaakbranche noviteiten of nieuwe methodes? Deze vraag stelde ik mij de afgelopen dagen. Ik twijfel daar echt over. Is er écht iets nieuws onder de schoonmaak zon of borduren we voort op bestaande technieken? Ik denk zeker dat er veranderingen zijn, maar niet dat het altijd om écht nieuwe inzichten en technieken gaat. Ik leg mijn gedachten uit met drie voorbeelden.

Schoonmaken met water
We reinigen met steeds minder met chemie gereinigd, juist meer met water:

Osmosewater: Dit ontstaat door leidingwater door een speciaal filtersysteem te leiden om onzuiverheden, mineralen en verontreinigingen te verwijderen. Het resultaat is zuiver water zonder mineralen en andere deeltjes. Osmosewater wordt vaak gebruikt voor het reinigen van ramen en andere oppervlakken omdat het geen strepen achterlaat.

Ozonreiniging: Ozon is een krachtig oxidatiemiddel en desinfectiemiddel. Het wordt soms gebruikt voor schoonmaakdoeleinden omdat het bacteriën, virussen en geuren kan doden. Ozonreiniging passen we vaak toe in commerciële omgevingen zoals ziekenhuizen, hotels en waterzuiveringsinstallaties.

Kalkvrij water: Dit water bevat weinig of geen calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kalkaanslag. Kalkvrij water kan voordelig zijn bij het schoonmaken van oppervlakken, omdat het geen kalkaanslag achterlaat en helpt bij het behouden van de oorspronkelijke glans van oppervlakken.

Het combineren van gezuiverd water, ozon en kalkvrije methoden kan leiden tot een effectieve en milieuvriendelijke schoonmaakmethode. Bijvoorbeeld, het gebruik van gezuiverd water met ozon als desinfectiemiddel kan zorgen voor een grondige reiniging zonder het gebruik van chemicaliën. Het kalkvrije aspect zorgt ervoor dat er geen resterende kalkaanslag achterblijft op gereinigde oppervlakken. Maar schoonmaak met water is niet nieuw. Is het oude wijn in nieuwe zakken of is het nieuwe wijn in oude zakken?

Schrobben met schrobautomaten
Schrobben met schrobautomaten is zolang ik al in de schoonmaak werkzaam ben gewoon. Je neemt een low-speed schrobautomaat, je schrobt met een pad of borstel, daarna volgt waterzuigen en moppen. Dus wat is er eigenlijk nieuw aan een schrobautomaat?

 Schrobautomaat: Dit apparaat gebruik je voor het reinigen van vloeren. Het werkt door water en reinigingsoplossing op de vloer aan te brengen, vervolgens vuil en vlekken los te maken met borstels of pads en uiteindelijk het vuile water op te zuigen. Schrobautomaten zetten we in in commerciële en industriële omgevingen om grote vloeroppervlakken efficiënt te reinigen.

Excentrische schrobautomaat: Bij dit type schrobmachine maakt de borstel of pad een excentrische beweging, wat betekent dat het niet alleen roteert, maar ook zijwaarts beweegt. Dit geeft een grondigere reiniging en de machine is vaak wendbaarder dan traditionele schrobautomaten. Goed in te zetten voor meer gedetailleerde reinigingstaken.

Orbital schrobautomaat: In tegenstelling tot roterende machines die draaien, beweegt een orbital schrobautomaat de borstel of pad in een cirkelvormige, oscillerende beweging. Vaak ingezet voor het reinigen van kwetsbare vloeren, omdat de beweging minder wrijving en druk uitoefent dan sommige andere typen schrobautomaten.

Het kiezen van de juiste schrobautomaat hangt af van onder meer het type vloer, de omvang van het schoon te maken gebied en de specifieke reinigingsbehoeften. Maar is het een noviteit of is het borduren op een oude schoonmaaktechniek? Is het nieuwe wijn in oude zakken of is het oude wijn nieuwe zakken.

Reinigen met reinigingsmiddelen
Reinigen met reinigingsmiddelen is al zo oud als de mensheid. In de vorige eeuw zijn we gaan schoonmaken met chemie en nu maken we de beweging naar reinigen met natuurlijke producten. Chemische reinigers, probiotische reinigers en bio-catalyst reinigers zijn verschillende soorten schoonmaakproducten met verschillende werkingsmechanismen en toepassingen. Hier is een beknopte uitleg van elk type reiniger:

Chemische reinigers:
Samenstelling: chemische reinigers bevatten vaak synthetische chemicaliën die ontworpen zijn om vuil, vet, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen.
Werkingsmechanisme: Ze werken op basis van chemische reacties die vuil en vet afbreken, waardoor deze gemakkelijk kunnen worden weggespoeld.
Toepassingen: Vaak gebruikt voor algemene huishoudelijke schoonmaak, industriële reiniging en in professionele schoonmaakdiensten.

Probiotische reinigers:
Samenstelling: Probiotische reinigers bevatten levende micro-organismen, meestal probiotische bacteriën.
Werkingsmechanisme: De levende micro-organismen in probiotische reinigers breken organisch vuil af door biologische processen. Ze concurreren ook met schadelijke bacteriën en verminderen zo de kans op slechte geuren en ziekteverwekkers.
Toepassingen: Vaak gebruikt in milieuvriendelijke schoonmaakpraktijken, zoals in woningen, kantoren en openbare ruimtes. Ze worden gewaardeerd vanwege hun duurzaamheid en het bevorderen van een gezondere omgeving.

Bio-catalyst reinigers:
Samenstelling: Bio-catalyst reinigers bevatten enzymen als actieve ingrediënten.
Werkingsmechanisme: Enzymen zijn biologische katalysatoren die chemische reacties versnellen zonder zelf te worden verbruikt. In het geval van reinigers helpen enzymen bij het afbreken van complexe organische stoffen in kleinere, gemakkelijker op te ruimen fragmenten.
Toepassingen: Vaak gebruikt voor het verwijderen van specifieke soorten vlekken, zoals proteïnevlekken, vetten en zetmeelachtige materialen. Ze worden ook gebruikt in industriële reiniging, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie.

Het is belangrijk om te kiezen welk type reiniger het meest geschikt is voor de specifieke toepassing en om rekening te houden met milieuvriendelijkheid, gezondheidseffecten en duurzaamheid bij het maken van uw keuze. Schoonmaken met het toevoegen van een reiniger heeft de mens altijd al gedaan, veelal om het water te ontspannen zodat het makkelijker als transportmiddel gebruikt kan worden om de vervuiling weg te halen. Maar er zijn steeds meer diverse wijzen van het schoonmaken met reinigers. Dus ook hier de vraag: is het oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken.

Eigen of nieuw perspectief op Interclean?
Het is maar aan wie je het vraagt en vanuit welk perspectief jij kijkt naar de wijze van reinigen, de technieken en machines. Persoonlijk zie ik dat het nieuwe inzichten zijn die voortborduren op bekende/bestaande technieken. Het gaat er vooral om dat jij een afgewogen beslissing neemt over de schoonmaaktechnieken die bij jou en jouw organisatie passen. Ik heb enkele voorbeelden genoemd maar er is natuurlijk nog meer uit te leggen, zoals over werkdoeken, moppen en tapijtreinigen. Het zou pas echt nieuw zijn als je een zelfreinigende ruimte hebt (of is deze er al?), maar verwijdert bijvoorbeeld alleen luchtstroom ook gehechte vervuiling? Is nieuw ook echt nieuw? Wie weet wat we gaan zien op de Interclean dit jaar. Ik kijk er al naar uit.

Edgar van Engelen
Qualis Insight

Deel dit artikel

Ook interessant:

06 september 2024

#FOTOFRIDAY Tahir viert 30 jaar dienstverband bij ASKO

“Onze collega Tahir is maar liefst 30 jaar in dienst bij Asko!”,  deelt Asko Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten. Van harte gefeliciteerd! “We verrasten hem bij de klant met bloemen en...

06 december 2023

Voorkom cybercriminaliteit door goed gebruik AI

In samenwerking met de politie waarschuwt het Digital Trust Center (DTC) voor de risico’s van het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer. Ook delen zij tips...

29 februari 2024

Nederland viert op vrijdag 14 juni 2024 De Dag van de Schoonmaker

De 9e Dag van de Schoonmaker staat in teken van Waardering. Bedankt, jij maakt het verschil! Deze erkenning verdienen álle schoonmakers van Nederland. Dagelijks, maar zeker op vrijdag 14...

25 mei 2020

Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel meer vraag dan concreet aanbod. Dus staken we de koppen bij elkaar en dachten we...

02 november 2018

Beercoo’s rayonleider Sam’s 4e vlog: communicatie

Als rayonleider ben je het spin in het web. Dat uit zich onder meer in de communicatie. Rayonleider Sam van Beercoo Schoonmaakgroep vertelt met wie ze op een gemiddelde...

16 januari 2023

Take the Stage: CSU opent eigen stagebureau

Schoonmaakbedrijf CSU opende deze maand Take The Stage, een intern stagebemiddelingsbureau. Het bureau biedt niet alleen stages aan studenten, maar wordt ook draaiende gehouden door stagiaires die taken zoals...

12 november 2023

#Favorites Kärcher veegmachines in muzikale videoclip

“Een kleine acht weken geleden kregen wij de vraag vanuit WILLEMSKANTINE of wij wilde meewerken aan een videoclip voor een uniek muzikaal project”, vertelt Jop Kuster, marketingmanager van Kärcher. Die...

30 augustus 2024

#FOTOFRIDAY Dolmans reinigt studentenhuis

Per september start het nieuwe studie-/opleidingsjaar. Dan zullen de (nieuwe) studenten weer hun kamers gaan bewonen. Schone kamers, als het aan Dolmans ligt. Medewerkers van Dolmans Specialistische Reiniging zijn...

04 juli 2019

Katrin inspiratietafel Slimme toiletruimtes: is digitalisering nog weg te denken?

Connecting the world: dat is het gedachtegoed van digitalisering. Maar ervaring leert dat dat niet altijd – of eigenlijk vaak niet – het geval is. Veel dienstverlenende bedrijven werken...

11 januari 2023

“Iets voor de nabestaanden kunnen betekenen, geeft veel voldoening”

Twintig jaar geleden richtte Maurits Knegt het schoonmaakbedrijf Knegt Dienstverlening op nadat hij bij zijn werkgever was weggegaan. Het mondde uiteindelijk uit in een in sterfgevallen gespecialiseerde onderneming, waarover...