22 januari 2024

Blog Edgar van Engelen (Qualis Insight): ‘Oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken?’

Zijn er in de schoonmaakbranche noviteiten of nieuwe methodes? Deze vraag stelde ik mij de afgelopen dagen. Ik twijfel daar echt over. Is er écht iets nieuws onder de schoonmaak zon of borduren we voort op bestaande technieken? Ik denk zeker dat er veranderingen zijn, maar niet dat het altijd om écht nieuwe inzichten en technieken gaat. Ik leg mijn gedachten uit met drie voorbeelden.

Schoonmaken met water
We reinigen met steeds minder met chemie gereinigd, juist meer met water:

Osmosewater: Dit ontstaat door leidingwater door een speciaal filtersysteem te leiden om onzuiverheden, mineralen en verontreinigingen te verwijderen. Het resultaat is zuiver water zonder mineralen en andere deeltjes. Osmosewater wordt vaak gebruikt voor het reinigen van ramen en andere oppervlakken omdat het geen strepen achterlaat.

Ozonreiniging: Ozon is een krachtig oxidatiemiddel en desinfectiemiddel. Het wordt soms gebruikt voor schoonmaakdoeleinden omdat het bacteriën, virussen en geuren kan doden. Ozonreiniging passen we vaak toe in commerciële omgevingen zoals ziekenhuizen, hotels en waterzuiveringsinstallaties.

Kalkvrij water: Dit water bevat weinig of geen calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kalkaanslag. Kalkvrij water kan voordelig zijn bij het schoonmaken van oppervlakken, omdat het geen kalkaanslag achterlaat en helpt bij het behouden van de oorspronkelijke glans van oppervlakken.

Het combineren van gezuiverd water, ozon en kalkvrije methoden kan leiden tot een effectieve en milieuvriendelijke schoonmaakmethode. Bijvoorbeeld, het gebruik van gezuiverd water met ozon als desinfectiemiddel kan zorgen voor een grondige reiniging zonder het gebruik van chemicaliën. Het kalkvrije aspect zorgt ervoor dat er geen resterende kalkaanslag achterblijft op gereinigde oppervlakken. Maar schoonmaak met water is niet nieuw. Is het oude wijn in nieuwe zakken of is het nieuwe wijn in oude zakken?

Schrobben met schrobautomaten
Schrobben met schrobautomaten is zolang ik al in de schoonmaak werkzaam ben gewoon. Je neemt een low-speed schrobautomaat, je schrobt met een pad of borstel, daarna volgt waterzuigen en moppen. Dus wat is er eigenlijk nieuw aan een schrobautomaat?

 Schrobautomaat: Dit apparaat gebruik je voor het reinigen van vloeren. Het werkt door water en reinigingsoplossing op de vloer aan te brengen, vervolgens vuil en vlekken los te maken met borstels of pads en uiteindelijk het vuile water op te zuigen. Schrobautomaten zetten we in in commerciële en industriële omgevingen om grote vloeroppervlakken efficiënt te reinigen.

Excentrische schrobautomaat: Bij dit type schrobmachine maakt de borstel of pad een excentrische beweging, wat betekent dat het niet alleen roteert, maar ook zijwaarts beweegt. Dit geeft een grondigere reiniging en de machine is vaak wendbaarder dan traditionele schrobautomaten. Goed in te zetten voor meer gedetailleerde reinigingstaken.

Orbital schrobautomaat: In tegenstelling tot roterende machines die draaien, beweegt een orbital schrobautomaat de borstel of pad in een cirkelvormige, oscillerende beweging. Vaak ingezet voor het reinigen van kwetsbare vloeren, omdat de beweging minder wrijving en druk uitoefent dan sommige andere typen schrobautomaten.

Het kiezen van de juiste schrobautomaat hangt af van onder meer het type vloer, de omvang van het schoon te maken gebied en de specifieke reinigingsbehoeften. Maar is het een noviteit of is het borduren op een oude schoonmaaktechniek? Is het nieuwe wijn in oude zakken of is het oude wijn nieuwe zakken.

Reinigen met reinigingsmiddelen
Reinigen met reinigingsmiddelen is al zo oud als de mensheid. In de vorige eeuw zijn we gaan schoonmaken met chemie en nu maken we de beweging naar reinigen met natuurlijke producten. Chemische reinigers, probiotische reinigers en bio-catalyst reinigers zijn verschillende soorten schoonmaakproducten met verschillende werkingsmechanismen en toepassingen. Hier is een beknopte uitleg van elk type reiniger:

Chemische reinigers:
Samenstelling: chemische reinigers bevatten vaak synthetische chemicaliën die ontworpen zijn om vuil, vet, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen.
Werkingsmechanisme: Ze werken op basis van chemische reacties die vuil en vet afbreken, waardoor deze gemakkelijk kunnen worden weggespoeld.
Toepassingen: Vaak gebruikt voor algemene huishoudelijke schoonmaak, industriële reiniging en in professionele schoonmaakdiensten.

Probiotische reinigers:
Samenstelling: Probiotische reinigers bevatten levende micro-organismen, meestal probiotische bacteriën.
Werkingsmechanisme: De levende micro-organismen in probiotische reinigers breken organisch vuil af door biologische processen. Ze concurreren ook met schadelijke bacteriën en verminderen zo de kans op slechte geuren en ziekteverwekkers.
Toepassingen: Vaak gebruikt in milieuvriendelijke schoonmaakpraktijken, zoals in woningen, kantoren en openbare ruimtes. Ze worden gewaardeerd vanwege hun duurzaamheid en het bevorderen van een gezondere omgeving.

Bio-catalyst reinigers:
Samenstelling: Bio-catalyst reinigers bevatten enzymen als actieve ingrediënten.
Werkingsmechanisme: Enzymen zijn biologische katalysatoren die chemische reacties versnellen zonder zelf te worden verbruikt. In het geval van reinigers helpen enzymen bij het afbreken van complexe organische stoffen in kleinere, gemakkelijker op te ruimen fragmenten.
Toepassingen: Vaak gebruikt voor het verwijderen van specifieke soorten vlekken, zoals proteïnevlekken, vetten en zetmeelachtige materialen. Ze worden ook gebruikt in industriële reiniging, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie.

Het is belangrijk om te kiezen welk type reiniger het meest geschikt is voor de specifieke toepassing en om rekening te houden met milieuvriendelijkheid, gezondheidseffecten en duurzaamheid bij het maken van uw keuze. Schoonmaken met het toevoegen van een reiniger heeft de mens altijd al gedaan, veelal om het water te ontspannen zodat het makkelijker als transportmiddel gebruikt kan worden om de vervuiling weg te halen. Maar er zijn steeds meer diverse wijzen van het schoonmaken met reinigers. Dus ook hier de vraag: is het oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken.

Eigen of nieuw perspectief op Interclean?
Het is maar aan wie je het vraagt en vanuit welk perspectief jij kijkt naar de wijze van reinigen, de technieken en machines. Persoonlijk zie ik dat het nieuwe inzichten zijn die voortborduren op bekende/bestaande technieken. Het gaat er vooral om dat jij een afgewogen beslissing neemt over de schoonmaaktechnieken die bij jou en jouw organisatie passen. Ik heb enkele voorbeelden genoemd maar er is natuurlijk nog meer uit te leggen, zoals over werkdoeken, moppen en tapijtreinigen. Het zou pas echt nieuw zijn als je een zelfreinigende ruimte hebt (of is deze er al?), maar verwijdert bijvoorbeeld alleen luchtstroom ook gehechte vervuiling? Is nieuw ook echt nieuw? Wie weet wat we gaan zien op de Interclean dit jaar. Ik kijk er al naar uit.

Edgar van Engelen
Qualis Insight

Deel dit artikel

Ook interessant:

12 mei 2020

LionsBot, Hermes, ToolSense en Essity winnen Interclean Innovation Awards 2020

Op de eerste dag van Interclean Amsterdam online, de innovatiedag, zijn de categoriewinnaars van de Amsterdam Innovation Award 2020 bekendgemaakt. De pandemie die de wereld nu in zijn greep...

22 november 2020

Gemist? RAS online congres: positief (samen)werken aan verzuim

Ziekteverzuim en aan het werk blijven vanuit een positieve invalshoek; het doel van het RAS online congres van op 16 november. Actief bijdragen aan gezond, vitaal en veilig blijven...

11 oktober 2019

#nieuwsnotendop met AWOG, CNV, EW, Fusernet en Week van de Schoonmaker

In deze #nieuwsnotendop CNV aanpak misstanden uitzendarbeid, EW Facilty Services partner Europese grootste indoor skidorp, Fusernet uit z’n jasje gegroeid, OSB AWOG ledenbijeenkomst over onderscheidend vermogen en de Week...

23 maart 2020

Belinda Dekkers over 10 jaar UL-Team: “Geef medewerkers waarde mee. In deze tijd en markt heel belangrijk”

In 2008 kwam de opleidingsmarkt voor schoonmaak- en facilitaire opleidingen vrij. Meteen stonden er diverse vakgenoten en partijen op. Een daarvan was UL-Team. Op 25 maart 2020 bestaat de...

04 januari 2024

Besparen op kosten en energie met industriële wasapparatuur

In een tijdperk waarin duurzaam ondernemen centraal staat, richten bedrijven hun aandacht steeds meer op manieren om zowel financiële als milieukosten te verlagen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de...

25 mei 2020

Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel meer vraag dan concreet aanbod. Dus staken we de koppen bij elkaar en dachten we...

13 maart 2020

Coronavirus maakt top 3 meest gelezen op Schoonmaakjournaal

Het coronavirus en alles wat ermee samenhangt, is populair op Google, in de media, op de tv, op straat, in de supermarkt, op het werk (als je nog aan...

17 december 2023

#FAVORITES Creativiteit in glasbewassing

In iedere baan is creativiteit en samenwerking nodig én aanwezig.  Met elkaar kom je tot de mooiste én efficiente oplossingen! Bekijk deze post van cultureel antropologe Danielle Braun en...

23 februari 2023

Qleaning ontvangt Hart van Deventer

‘Op vrijdag 17 februari jl. reikte wethouder Thomas Walder het Hart van Deventer uit aan het team van Qleaning in Deventer. Het Hart van Deventer is een initiatief van...

27 december 2022

Trend: duurzaamheid wordt steeds oprechter en breder toegepast

Duurzaam werken was afgelopen jaar één van de trends. Ook in het nieuwe jaar zal deze trend doorzetten, waarbij de ‘marketingsaus’ steeds verder naar de achtergrond zal treden, het...