Goed leiderschap vraagt om écht te luisteren
In de schoonmaakbranche, met een groot aandeel aan vrouwelijke medewerkers, kan vrouwelijk leiderschap een belangrijke rol spelen in het creëren van inclusieve en toekomstbestendige organisaties. Op MT/Sprout werd een artikel gepubliceerd, waarin vier experts in leiderschap op een rij zetten wat er in 2025 op de werkvloer van ‘leiders’ wordt verwacht. De trends voor leiderschap in 2025, zoals besproken door deze experts, benadrukken vaardigheden die goed aansluiten bij de sterktes van veel vrouwelijke leiders: verbinden, flexibiliteit en focus op teamdynamiek. En vooral écht luisteren.
Van ego naar eco
Hoogleraar Lidewey van der Sluis pleit voor een shift van egocentrisch naar ecocentrisch leiderschap: “Leiders moeten de organisatie als geheel zien en handelen in het belang van dat geheel.” Het voorkomen van ‘lekkages’, zoals inefficiëntie in teams of of IT-problemen, wordt essentieel. Bovendien vragen de ontwikkelingen in technologie, om vertrouwen in plaats van controle. Controlfreaks hebben volgens Lidewey van der Sluis minder toekomst in leiderschapsrollen.
Flexibel, maar voorspelbaar
Leiderschap in een snel veranderende wereld vraagt om aanpassingsvermogen. Volgens universitair docent Emma van Gerven is flexibiliteit cruciaal, maar mag dit niet ontaarden in onvoorspelbaarheid, wat leidt tot onzekerheid op de werkvloer. Transparantie helpt leiders hun medewerkers mee te nemen in veranderingen.
Verbinden als superkracht
In tijden van onzekerheid is verbinden een sleutelcompetentie, aldus hoogleraar Tine Buyl. Leiders die vertrouwen geven en samenwerking stimuleren, versterken de veerkracht van hun organisaties. Tegelijkertijd is koppigheid nodig om vast te houden aan een authentieke visie, bijvoorbeeld op duurzaamheid.
Impact maken
Van leiders wordt verwacht dat ze niet alleen purpose-driven zijn, maar ook promise-driven: concrete bijdragen leveren aan een betere wereld. Kleine gebaren en betrokkenheid maken hier het verschil.
Tijd nemen voor reflectie
Leiderschap vraagt om zelfreflectie en begrip voor de diversiteit op de werkvloer. Flexibiliteit en empathie zijn essentieel om aan de uiteenlopende behoeften van medewerkers te voldoen.
De expert benoemen daarnaast het belang van diversiteit. Naast zichtbare diversiteit, zoals leeftijd en gender, is het belangrijk om aandacht te besteden aan onzichtbare aspecten zoals overtuigingen en drijfveren. Dit brengt meerwaarde en innovatieve perspectieven.
Van vitaal naar mentaal
De focus in leiderschap verschuift van fysieke naar mentale gezondheid. Leiders moeten gevoelig zijn voor de mentale behoeften en drijfveren van medewerkers en hierover gesprekken durven aangaan. Daarom bevelen de experts aan: ‘Meer luisteren!’ Goed leiderschap vraagt om het vermogen om écht te luisteren. Zintuigen en empathie spelen hierbij een sleutelrol, om te begrijpen wat medewerkers beweegt.
Persoonlijke verbinding gaat het verschil maken
Concluderend wordt leiderschap steeds kleiner en menselijker. Kleine gebaren, authentiek handelen en persoonlijke verbindingen zullen in 2025 het verschil gaan maken. Deze trends zullen we waarschijnlijk ook terug gaan zien in de schoonmaaksector. Inclusief leiderschap dat verbindt, transparant is en de kracht van diversiteit benut, biedt kansen om de sector nog sterker en veerkrachtiger te maken. Het bevorderen van vrouwelijk leiderschap kan daarbij een katalysator zijn voor positieve verandering.
Wat zijn jouw voornemens voor leiderschap voor dit nieuwe jaar?
Lees hier het volledige artikel van MT/Sprout.
Klik hier voor onze eigen serie over vrouwelijk leiderschap in de schoonmaakbranche.