18 augustus 2024

Verse producten en goede hygiënegewoonten zijn sleutel tot serveren van geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in prive catering in Roeselare. Hier deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Voor mij begint alles bij de producten. Of je nu vlees, vis of een groentegerecht kookt, je moet ervoor zorgen dat alles vers is. Natuurlijk is dit een uitdaging in de zomermaanden, wanneer alles tot het moment dat je het nodig hebt gekoeld moet blijven.

Als professionele chef-kok heb ik verschillende koelkasten op verschillende temperaturen om diverse producten op te slaan. Je kunt thuis hetzelfde bereiken door een paar eenvoudige stappen te volgen: bewaar vis en vlees onderin de koelkast, aangezien het daar altijd koeler is. Warme lucht stijgt terwijl koude lucht daalt – dus als je garnalen of sint-jakobsschelpen in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat je ijs bovenop legt, niet eronder. Sommige groenten en fruit – zoals tomaten – hoeven helemaal niet in de koelkast.

Vergeet ook niet dat als je iets ontdooit in de zomermaanden, je dat in de koelkast moet doen, niet op het aanrecht, omdat de hogere temperaturen bacterievorming kunnen veroorzaken als gerechten niet gekoeld worden.

Voorzichtigheid gewenst tijdens de zomermaanden
Mensen zouden over het algemeen voorzichtiger moeten zijn bij het bereiden van voedsel tijdens de zomermaanden. We barbecueën meer tijdens het warme weer en vlees dat in de zon blijft liggen of niet voldoende gaar is, kan mensen blootstellen aan ‘barbecue bugs’ zoals Salmonella en Campylobacter soorten. Het is belangrijk om dit te voorkomen door goede hygiënegewoonten te volgen, zoals regelmatig je handen wassen tijdens de voedselbereiding en gezond verstand toepassen.

Goede hygiëne is fundamenteel
Goede hygiëne speelt een fundamentele rol in mijn keuken. Het vormt de basis van alles wat ik doe. Van regelmatig handen wassen en drogen met wegwerphanddoeken tot het voortdurend desinfecteren van oppervlakken, snijplanken en apparatuur. Mijn advies is om ze eerst af te vegen met keukenpapier en daarna grondig te wassen met afwasmiddel. Een ongeparfumeerde hygiënespray is ook een goed idee voor oppervlakken – zorg ervoor dat je deze minstens een uur voor het koken gebruikt, zodat het de smaak van het voedsel niet beïnvloedt. Als je buiten kookt, waar je mogelijk geen stromend water hebt, veeg dan de gereedschappen en handen af met een in alcohol gedrenkte doek om ze te steriliseren.

Net als alle chefs ben ik erg zuinig op mijn messen en ik reinig ze zelf graag in lauwwarm water. Ik laat ze nooit in de vaatwasser gaan omdat de hoge temperaturen de messen bot maken.

Het vervoeren van voedsel van de supermarkt naar huis of naar een camping of barbecueplek kan ook een uitdaging zijn in de zomermaanden. Mensen zouden altijd koelboxen moeten gebruiken en het voedsel zowel onder als boven met ijs moeten verpakken om het koel te houden tijdens een lange reis. Houd het deksel op de doos en het blijft langer koel.

Zomers eten
Zomereten is voor mij altijd een genot, omdat de gerechten anders zijn dan het traditionele wintervoedsel. Warme stoofschotels zoals Osso Bucco worden vervangen door koude gerechten zoals Vitello met ansjovissaus of carpaccio geserveerd met rucola en parmezaan. Een van onze favorieten is het bereiden van een lamsrack op de barbecue in plaats van lamsstoofpot.

Veilig en gezond eten
Het creëren van heerlijk smakend voedsel is een van de grote genoegens in het leven voor mij. De koksopleiding in Koksijde verfijnde mijn kookvaardigheden, maar het leerde me ook het belang van goede hygiëne. Een goede chef moet altijd goed voorbereid zijn, dus mijn advies voor veilig en gezond eten, zowel binnen als buiten deze zomer, is om jezelf uit te rusten met de basisbenodigdheden – inclusief een stevige koelbox, met alcohol doordrenkte doekjes voor het wassen van handen en oppervlakken en een goede voorraad keukenpapier. Een fles wijn is optioneel!

Bron: https://europeantissue.com/blog/fresh-produce-and-good-hygiene-habits/

Deel dit artikel

Ook interessant:

01 mei 2024

Doorontwikkeling Peewipe biedt kansen

In juli 2023 introduceerde Steffen Morrison de PeeWipe Dispenser voor een betere toiletbeleving. Een innovatie die hij ontwikkelde door het gebrek aan hygiëne dat hij ervaarde bij openbare toiletten...

03 december 2018

Themaserie Digitale doolhof

In de hedendaagse business lijkt alles om data en automatisering te draaien. Ook de schoonmaak kan niet meer zonder Internet of Things. Maar what’s in it for you? Er...

26 oktober 2025

SIEV organiseert op 5 november een webinar over ziekteverzuim

MKB branchevereniging SIEV houdt op woensdag 5 november 2025 tussen 10.00 en 12.00 een webinar over ziekteverzuim binnen de schoonmaakbranche. Naast de definitie van ziekteverzuim bespreekt men onder leiding...

14 september 2025

Kevin Pashouwers doet oproep voor samenkomst op CMS Berlijn: “Bitterballen, Bier & Business”

Ben jij exposant op de CMS Berlijn 2025 of ga je deze beurs op 23-26 september bezoeken? Kevin Pasbouwers nodigt je als Nederlander uit om van jouw deelname aan...

12 augustus 2025

Ondernemersvertrouwen gestegen, maar nog steeds negatief in derde kwartaal 2025

Het ondernemersvertrouwen (stemmingsindicator van het Nederlandse bedrijfsleven) is in het derde kwartaal -3,8. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland. In vergelijking met het vorige kwartaal dit jaar, is dat...

08 december 2025

Tork introduceert nieuwe richtlijnen voor het optimaliseren van sanitaire ruimtes voor gebruikers én bedrijfsresultaten

Tork deelt nieuwe richtlijnen die bedrijven helpen hun sanitaire ruimtes verder te optimaliseren. De verbeteringen moeten zowel de tevredenheid van gebruikers vergroten als de bedrijfsresultaten ten goede komen. Uit...

28 juni 2024

FOTOFRIDAY Ook schoonmaak kleurt oranje

Ook de schoonmaakbranche leeft mee met Oranje en gunt het Nederlands voetbalteam winst. Meerdere bedrijven pakken het EK aan om ludieke acties in te zetten. Als voorbeeld delen we...

04 november 2022

Ben jij de marketing specialist die Nocore zoekt?

Ben jij een échte marketingspecialist en heb jij van a tot z kennis van marketingactiviteiten? Vind jij het leuk om de marketing verder op te bouwen en daar veel...

26 augustus 2025

Ontdek de Schoonmaak viert eerste verjaardag: vliegende start en grootse ambities

Eén jaar geleden ging Ontdek de Schoonmaak live: hét online recruitmentplatform dat de veelzijdigheid van het schoonmaakvak toont en vraag en aanbod bij elkaar brengt. Wat begon als een...

30 december 2022

145 jaar in dienst!

Meijer Multicleaning vierde dit jaar 8 jubilea, samen maar liefst goed voor 145 jaar in dienst! We feliciteren alle jubilarissen van harte. Ook in het nieuwe jaar zal Meijer Multicleaning...