18 augustus 2024

Verse producten en goede hygiënegewoonten zijn sleutel tot serveren van geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in prive catering in Roeselare. Hier deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Voor mij begint alles bij de producten. Of je nu vlees, vis of een groentegerecht kookt, je moet ervoor zorgen dat alles vers is. Natuurlijk is dit een uitdaging in de zomermaanden, wanneer alles tot het moment dat je het nodig hebt gekoeld moet blijven.

Als professionele chef-kok heb ik verschillende koelkasten op verschillende temperaturen om diverse producten op te slaan. Je kunt thuis hetzelfde bereiken door een paar eenvoudige stappen te volgen: bewaar vis en vlees onderin de koelkast, aangezien het daar altijd koeler is. Warme lucht stijgt terwijl koude lucht daalt – dus als je garnalen of sint-jakobsschelpen in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat je ijs bovenop legt, niet eronder. Sommige groenten en fruit – zoals tomaten – hoeven helemaal niet in de koelkast.

Vergeet ook niet dat als je iets ontdooit in de zomermaanden, je dat in de koelkast moet doen, niet op het aanrecht, omdat de hogere temperaturen bacterievorming kunnen veroorzaken als gerechten niet gekoeld worden.

Voorzichtigheid gewenst tijdens de zomermaanden
Mensen zouden over het algemeen voorzichtiger moeten zijn bij het bereiden van voedsel tijdens de zomermaanden. We barbecueën meer tijdens het warme weer en vlees dat in de zon blijft liggen of niet voldoende gaar is, kan mensen blootstellen aan ‘barbecue bugs’ zoals Salmonella en Campylobacter soorten. Het is belangrijk om dit te voorkomen door goede hygiënegewoonten te volgen, zoals regelmatig je handen wassen tijdens de voedselbereiding en gezond verstand toepassen.

Goede hygiëne is fundamenteel
Goede hygiëne speelt een fundamentele rol in mijn keuken. Het vormt de basis van alles wat ik doe. Van regelmatig handen wassen en drogen met wegwerphanddoeken tot het voortdurend desinfecteren van oppervlakken, snijplanken en apparatuur. Mijn advies is om ze eerst af te vegen met keukenpapier en daarna grondig te wassen met afwasmiddel. Een ongeparfumeerde hygiënespray is ook een goed idee voor oppervlakken – zorg ervoor dat je deze minstens een uur voor het koken gebruikt, zodat het de smaak van het voedsel niet beïnvloedt. Als je buiten kookt, waar je mogelijk geen stromend water hebt, veeg dan de gereedschappen en handen af met een in alcohol gedrenkte doek om ze te steriliseren.

Net als alle chefs ben ik erg zuinig op mijn messen en ik reinig ze zelf graag in lauwwarm water. Ik laat ze nooit in de vaatwasser gaan omdat de hoge temperaturen de messen bot maken.

Het vervoeren van voedsel van de supermarkt naar huis of naar een camping of barbecueplek kan ook een uitdaging zijn in de zomermaanden. Mensen zouden altijd koelboxen moeten gebruiken en het voedsel zowel onder als boven met ijs moeten verpakken om het koel te houden tijdens een lange reis. Houd het deksel op de doos en het blijft langer koel.

Zomers eten
Zomereten is voor mij altijd een genot, omdat de gerechten anders zijn dan het traditionele wintervoedsel. Warme stoofschotels zoals Osso Bucco worden vervangen door koude gerechten zoals Vitello met ansjovissaus of carpaccio geserveerd met rucola en parmezaan. Een van onze favorieten is het bereiden van een lamsrack op de barbecue in plaats van lamsstoofpot.

Veilig en gezond eten
Het creëren van heerlijk smakend voedsel is een van de grote genoegens in het leven voor mij. De koksopleiding in Koksijde verfijnde mijn kookvaardigheden, maar het leerde me ook het belang van goede hygiëne. Een goede chef moet altijd goed voorbereid zijn, dus mijn advies voor veilig en gezond eten, zowel binnen als buiten deze zomer, is om jezelf uit te rusten met de basisbenodigdheden – inclusief een stevige koelbox, met alcohol doordrenkte doekjes voor het wassen van handen en oppervlakken en een goede voorraad keukenpapier. Een fles wijn is optioneel!

Bron: https://europeantissue.com/blog/fresh-produce-and-good-hygiene-habits/

Deel dit artikel

Ook interessant:

03 oktober 2024

Waardevol tweede breed overleg Brancheverenigingen Schoonmaak

Gebroederlijk zaten beide brancheverenigingen SIEV en Schoonmakend Nederland samen met FMN, Code Verantwoordelijk Marktgedrag, VSR en VGFI op dinsdag 24 september 2024 in Reeuwijk bijeen om de samenwerking tussen...

12 juni 2023

Weer een record op de 8e Dag van de Schoonmaker

Bijna 250 bedrijven bedanken zo’n 200.000 (specialistische) schoonmakers op donderdag 15 juni, De Dag van de Schoonmaker. Het vak wordt meer en meer gewaardeerd, dat bewijzen al deze bedrijven....

11 december 2018

Digitale doolhof (3): Cleanfix ziet kansen samenwerking mens en robot: cobot

Saai schoonmaakwerk van lange gangen en grote hallen; het is een van de voorbeelden waar robotisering een mentale, praktische en efficiënte meerwaarde zou kunnen bieden. Of een samenwerking. Want...

13 november 2022

Nieuw boek: Strategic Sourcing

Na ruim een jaar schrijven, reviewen, ontwerpen, aanpassen en drukken, is begin november het boek ‘Strategic Sourcing – organiseren, besturen en samenwerken in facilitaire organisaties’ officieel gelanceerd en in...

16 november 2019

Schoonmaak Vakdagen 2019: ben jij gespot?

De Schoonmaak Vakdagen 2019 zitten erop. Wat een succesvolle co-creatie van Clean Totaal, Prosu Media Producties en Schoonmaakjournaal: het aantal exposanten vedubbelde zich ruimschoots en het aantal bezoekers ging...

12 maart 2020

Edwin van den Broek (Burgman): “Kosten besparen op schoonmaak, zo doe je dat”

“Innovatieve kennispartner Burgman zet in op kostenbesparing”, kopten we op 13 januari in aanloop naar de Horecava en Vakbeurs Facilitair. De importeur en groothandel in professionele hygiëne- en reinigingssystemen...

12 september 2024

CNV: helft werkenden bereid tot meer stakingen als er geen zwaar werk-regeling komt

De helft (48%) van de werkenden is bereid om op meerdere, verschillende momenten het werk neer te leggen als er geen regeling voor zwaar werk komt. 1 op de...

20 juli 2023

Overname Vermop door Freudenberg Home and Cleaning Solutions

Freudenberg Home and Cleaning Solutions (FHCS), een internationale leider in schoonmaakoplossingen en innovatieve systemen voor professionele gebruikers en het bedrijf achter het merk Vileda Professional, heeft Vermop per 10...

05 januari 2019

Nieuwe schoonmaakcao 7,5% meer loon: wie gaat dat betalen?

De komende 2,5 jaar krijgen schoonmaakmedewerkers die onder de Cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche vallen 7,5% meer loon. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering met 2% verhoogd naar 4,2% in...

14 juni 2023

Duurzame prullenbakken in Artis

Facilitair Dienstverlener Effektief heeft recentelijk nieuwe, duurzame prullenbakken geïntroduceerd in Artis. Deze innovatie in de dierentuin is het resultaat van een unieke samenwerking met Werkpro, een sociale werkplaats waar...