18 augustus 2024

Verse producten en goede hygiënegewoonten zijn sleutel tot serveren van geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in prive catering in Roeselare. Hier deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Voor mij begint alles bij de producten. Of je nu vlees, vis of een groentegerecht kookt, je moet ervoor zorgen dat alles vers is. Natuurlijk is dit een uitdaging in de zomermaanden, wanneer alles tot het moment dat je het nodig hebt gekoeld moet blijven.

Als professionele chef-kok heb ik verschillende koelkasten op verschillende temperaturen om diverse producten op te slaan. Je kunt thuis hetzelfde bereiken door een paar eenvoudige stappen te volgen: bewaar vis en vlees onderin de koelkast, aangezien het daar altijd koeler is. Warme lucht stijgt terwijl koude lucht daalt – dus als je garnalen of sint-jakobsschelpen in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat je ijs bovenop legt, niet eronder. Sommige groenten en fruit – zoals tomaten – hoeven helemaal niet in de koelkast.

Vergeet ook niet dat als je iets ontdooit in de zomermaanden, je dat in de koelkast moet doen, niet op het aanrecht, omdat de hogere temperaturen bacterievorming kunnen veroorzaken als gerechten niet gekoeld worden.

Voorzichtigheid gewenst tijdens de zomermaanden
Mensen zouden over het algemeen voorzichtiger moeten zijn bij het bereiden van voedsel tijdens de zomermaanden. We barbecueën meer tijdens het warme weer en vlees dat in de zon blijft liggen of niet voldoende gaar is, kan mensen blootstellen aan ‘barbecue bugs’ zoals Salmonella en Campylobacter soorten. Het is belangrijk om dit te voorkomen door goede hygiënegewoonten te volgen, zoals regelmatig je handen wassen tijdens de voedselbereiding en gezond verstand toepassen.

Goede hygiëne is fundamenteel
Goede hygiëne speelt een fundamentele rol in mijn keuken. Het vormt de basis van alles wat ik doe. Van regelmatig handen wassen en drogen met wegwerphanddoeken tot het voortdurend desinfecteren van oppervlakken, snijplanken en apparatuur. Mijn advies is om ze eerst af te vegen met keukenpapier en daarna grondig te wassen met afwasmiddel. Een ongeparfumeerde hygiënespray is ook een goed idee voor oppervlakken – zorg ervoor dat je deze minstens een uur voor het koken gebruikt, zodat het de smaak van het voedsel niet beïnvloedt. Als je buiten kookt, waar je mogelijk geen stromend water hebt, veeg dan de gereedschappen en handen af met een in alcohol gedrenkte doek om ze te steriliseren.

Net als alle chefs ben ik erg zuinig op mijn messen en ik reinig ze zelf graag in lauwwarm water. Ik laat ze nooit in de vaatwasser gaan omdat de hoge temperaturen de messen bot maken.

Het vervoeren van voedsel van de supermarkt naar huis of naar een camping of barbecueplek kan ook een uitdaging zijn in de zomermaanden. Mensen zouden altijd koelboxen moeten gebruiken en het voedsel zowel onder als boven met ijs moeten verpakken om het koel te houden tijdens een lange reis. Houd het deksel op de doos en het blijft langer koel.

Zomers eten
Zomereten is voor mij altijd een genot, omdat de gerechten anders zijn dan het traditionele wintervoedsel. Warme stoofschotels zoals Osso Bucco worden vervangen door koude gerechten zoals Vitello met ansjovissaus of carpaccio geserveerd met rucola en parmezaan. Een van onze favorieten is het bereiden van een lamsrack op de barbecue in plaats van lamsstoofpot.

Veilig en gezond eten
Het creëren van heerlijk smakend voedsel is een van de grote genoegens in het leven voor mij. De koksopleiding in Koksijde verfijnde mijn kookvaardigheden, maar het leerde me ook het belang van goede hygiëne. Een goede chef moet altijd goed voorbereid zijn, dus mijn advies voor veilig en gezond eten, zowel binnen als buiten deze zomer, is om jezelf uit te rusten met de basisbenodigdheden – inclusief een stevige koelbox, met alcohol doordrenkte doekjes voor het wassen van handen en oppervlakken en een goede voorraad keukenpapier. Een fles wijn is optioneel!

Bron: https://europeantissue.com/blog/fresh-produce-and-good-hygiene-habits/

Deel dit artikel

Ook interessant:

03 september 2023

#Favorites: Doe jij mee aan World Cleanup Day?

Op zondag 16 september is het World Cleanup Day en de Vebego Foundation doet mee. Help jij ook mee de wereld opruimen, een stukje schoonmaken? “Tijd om onze mouwen...

22 april 2020

Blog: Virusvrije marketing

De dag waarop je moeder sterft, dat jij wordt losgelaten En al haar eigenschappen erft, in meer of mindere mate… Met deze tekst begint Karin Bloemen haar prachtige, treffende...

05 december 2022

Gezonde contracten nu en in de toekomst

De krapte op de arbeidsmarkt en de schaarste aan grondstoffen hebben effect op kwaliteit en kosten. Duidelijk is dat er veel ontwikkelingen in een versnelling zijn gekomen. Wat is...

28 oktober 2022

#FotoFriday: Een heerlijke wasdag

Het team van Qleaning en vaste partner Clean Up Facilities hadden afgelopen week een heerlijk wasdag bij het Stadhuis van Deventer. Deze mooie foto getuigt van het teamwerk. Eigenaar...

25 maart 2019

Supporter FM Next Generation Facility Trade Group: “25 is het nieuwe 40”

“Ervaring is niet altijd uit te drukken in jaren, het gaat om hoe je in de wereld staat, hoe je zaken benadert. Door de hoge eisen die deze tijd...

21 januari 2025

Capital Cleaning Group neemt DW Facility services over

Capital Cleaning Group heeft met trots de overname afgerond van DW Facility Services, een schoonmaakbedrijf uit Almere dat bekendstaat om zijn innovatieve aanpak en sterke aanwezigheid in Amsterdam.

11 november 2024

Tork lanceert Tork OptiServe® Toiletpapier Systeem

Met haar nieuwe Tork OptiServe® Toiletpapier Systeem helpt Tork de efficiëntie van facilitair managers en hun teams verbeteren en de impact op het milieu verminderen. Het hulsloze toiletpapier zorgt...

22 januari 2024

Blog Edgar van Engelen (Qualis Insight): ‘Oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken?’

Zijn er in de schoonmaakbranche noviteiten of nieuwe methodes? Deze vraag stelde ik mij de afgelopen dagen. Ik twijfel daar echt over. Is er écht iets nieuws onder de...

17 april 2023

Een waardevolle ontmoeting voor FMNEXTGEN bij RAI Amsterdam

Breng je een bezoek aan RAI Amsterdam, dan zie je hallen gevuld met stands, producten en heel veel mensen. Zoals bij Interclean. Op 13 april zagen we iets anders....

23 april 2019

PDIR-schoonmaakcyclus voor een goed onderhoud gebouw

Facility managers, schoonmaak- en onderhoudsverantwoordelijken zullen het erover eens zijn: een gebouw te allen tijde netjes houden is geen sinecure. De Vlaamse Ondernemer (DVO.be) pakt – samen met Kärcher...