18 augustus 2024

Verse producten en goede hygiënegewoonten zijn sleutel tot serveren van geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in prive catering in Roeselare. Hier deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Voor mij begint alles bij de producten. Of je nu vlees, vis of een groentegerecht kookt, je moet ervoor zorgen dat alles vers is. Natuurlijk is dit een uitdaging in de zomermaanden, wanneer alles tot het moment dat je het nodig hebt gekoeld moet blijven.

Als professionele chef-kok heb ik verschillende koelkasten op verschillende temperaturen om diverse producten op te slaan. Je kunt thuis hetzelfde bereiken door een paar eenvoudige stappen te volgen: bewaar vis en vlees onderin de koelkast, aangezien het daar altijd koeler is. Warme lucht stijgt terwijl koude lucht daalt – dus als je garnalen of sint-jakobsschelpen in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat je ijs bovenop legt, niet eronder. Sommige groenten en fruit – zoals tomaten – hoeven helemaal niet in de koelkast.

Vergeet ook niet dat als je iets ontdooit in de zomermaanden, je dat in de koelkast moet doen, niet op het aanrecht, omdat de hogere temperaturen bacterievorming kunnen veroorzaken als gerechten niet gekoeld worden.

Voorzichtigheid gewenst tijdens de zomermaanden
Mensen zouden over het algemeen voorzichtiger moeten zijn bij het bereiden van voedsel tijdens de zomermaanden. We barbecueën meer tijdens het warme weer en vlees dat in de zon blijft liggen of niet voldoende gaar is, kan mensen blootstellen aan ‘barbecue bugs’ zoals Salmonella en Campylobacter soorten. Het is belangrijk om dit te voorkomen door goede hygiënegewoonten te volgen, zoals regelmatig je handen wassen tijdens de voedselbereiding en gezond verstand toepassen.

Goede hygiëne is fundamenteel
Goede hygiëne speelt een fundamentele rol in mijn keuken. Het vormt de basis van alles wat ik doe. Van regelmatig handen wassen en drogen met wegwerphanddoeken tot het voortdurend desinfecteren van oppervlakken, snijplanken en apparatuur. Mijn advies is om ze eerst af te vegen met keukenpapier en daarna grondig te wassen met afwasmiddel. Een ongeparfumeerde hygiënespray is ook een goed idee voor oppervlakken – zorg ervoor dat je deze minstens een uur voor het koken gebruikt, zodat het de smaak van het voedsel niet beïnvloedt. Als je buiten kookt, waar je mogelijk geen stromend water hebt, veeg dan de gereedschappen en handen af met een in alcohol gedrenkte doek om ze te steriliseren.

Net als alle chefs ben ik erg zuinig op mijn messen en ik reinig ze zelf graag in lauwwarm water. Ik laat ze nooit in de vaatwasser gaan omdat de hoge temperaturen de messen bot maken.

Het vervoeren van voedsel van de supermarkt naar huis of naar een camping of barbecueplek kan ook een uitdaging zijn in de zomermaanden. Mensen zouden altijd koelboxen moeten gebruiken en het voedsel zowel onder als boven met ijs moeten verpakken om het koel te houden tijdens een lange reis. Houd het deksel op de doos en het blijft langer koel.

Zomers eten
Zomereten is voor mij altijd een genot, omdat de gerechten anders zijn dan het traditionele wintervoedsel. Warme stoofschotels zoals Osso Bucco worden vervangen door koude gerechten zoals Vitello met ansjovissaus of carpaccio geserveerd met rucola en parmezaan. Een van onze favorieten is het bereiden van een lamsrack op de barbecue in plaats van lamsstoofpot.

Veilig en gezond eten
Het creëren van heerlijk smakend voedsel is een van de grote genoegens in het leven voor mij. De koksopleiding in Koksijde verfijnde mijn kookvaardigheden, maar het leerde me ook het belang van goede hygiëne. Een goede chef moet altijd goed voorbereid zijn, dus mijn advies voor veilig en gezond eten, zowel binnen als buiten deze zomer, is om jezelf uit te rusten met de basisbenodigdheden – inclusief een stevige koelbox, met alcohol doordrenkte doekjes voor het wassen van handen en oppervlakken en een goede voorraad keukenpapier. Een fles wijn is optioneel!

Bron: https://europeantissue.com/blog/fresh-produce-and-good-hygiene-habits/

Deel dit artikel

Ook interessant:

11 april 2023

Blog: Happy at work?!

Heb je de afgelopen dag ook genoten van de zon? Zonnestralen die maken dat de wereld er net weer wat vrolijker uitziet dan tijdens de grijze regendagen. Natuurlijke vitaminen...

22 maart 2024

Spectro bouwt nieuw, duurzaam hoofdkantoor

In het tweede kwartaal van 2024 start Spectro met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor aan de Drontermeer 14 te Oss. Om het groeiende team meer ruimte te bieden...

11 april 2024

Hoe staat het met de voorbereidingen én voorpret van Interclean?

Nog enkele weken, dan vindt Interclean 2024 plaats. Een vakbeurs dat zich heeft doorontwikkelt tot een social festival event. Waar mensen van binnen én buiten de schoonmaak, ervaringen en...

23 mei 2025

De Ridder Cleaners onderdeel van Defaco

De Ridder Cleaners uit Hoorn heeft zich aangesloten bij Defaco Holding B.V., het moederbedrijf van onder meer Breedweer Facilitaire diensten. De overname betekent continuïteit voor klanten, nieuwe groeikansen voor...

06 december 2023

Voorkom cybercriminaliteit door goed gebruik AI

In samenwerking met de politie waarschuwt het Digital Trust Center (DTC) voor de risico’s van het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer. Ook delen zij tips...

07 februari 2025

#FOTOFRIDAY Diana (𝗦𝗯𝗹𝗽𝗹𝘂𝘀) viert 25-jarig jubileum in schoonmaak

Sblplus vierde een bijzondere mijlpaal. Medewerkster Diana was 25 jaar in dienst. De collega’s verrasten haar met bloemen en mooie woorden om haar jubileum in de schoonmaakbranche te vieren. ...

19 november 2024

Esmar van Langen (Breedweer): “Doen waar je blij van wordt is het allerbelangrijkste”

Esmar van Langen studeerde commerciële economie en kwam vanuit de reiswereld bij Breedweer terecht. In onze serie over vrouwen in de schoonmaakbranche, vertelt ze hoe ze haar twee passies,...

17 maart 2025

Bezoek jij ISSA PULIRE 2025?

Van 27 tot en met 29 mei 2025 vindt ISSA PULIRE weer plaats in Fiera Milano Italie. De beursorganisatie belooft dat deze 27e editie nog rijker en innovatiever te...

02 juni 2023

Carel Lurvink gaat dichter bij huis produceren

Onlangs zette Carel Lurvink een handtekening voor een kavel op bedrijventerrein Jufferbeek-Zuid in Oldenzaal. In het jaar dat het familiebedrijf 130 kaarsjes uitblaast spreidt het zijn vleugels uit naar...

30 juni 2025

Facility Trade Group publiceert MVO Verslag 2025: “Samen werken aan duurzame vooruitgang”

Facility Trade Group presenteert met veel enthousiasme haar MVO Verslag 2025, waarin het bedrijf terugblikt op het jaar 2024. Facility Trade Group laat weten dat duurzaamheid voor haar niet...