18 augustus 2024

Verse producten en goede hygiënegewoonten zijn sleutel tot serveren van geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in prive catering in Roeselare. Hier deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Voor mij begint alles bij de producten. Of je nu vlees, vis of een groentegerecht kookt, je moet ervoor zorgen dat alles vers is. Natuurlijk is dit een uitdaging in de zomermaanden, wanneer alles tot het moment dat je het nodig hebt gekoeld moet blijven.

Als professionele chef-kok heb ik verschillende koelkasten op verschillende temperaturen om diverse producten op te slaan. Je kunt thuis hetzelfde bereiken door een paar eenvoudige stappen te volgen: bewaar vis en vlees onderin de koelkast, aangezien het daar altijd koeler is. Warme lucht stijgt terwijl koude lucht daalt – dus als je garnalen of sint-jakobsschelpen in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat je ijs bovenop legt, niet eronder. Sommige groenten en fruit – zoals tomaten – hoeven helemaal niet in de koelkast.

Vergeet ook niet dat als je iets ontdooit in de zomermaanden, je dat in de koelkast moet doen, niet op het aanrecht, omdat de hogere temperaturen bacterievorming kunnen veroorzaken als gerechten niet gekoeld worden.

Voorzichtigheid gewenst tijdens de zomermaanden
Mensen zouden over het algemeen voorzichtiger moeten zijn bij het bereiden van voedsel tijdens de zomermaanden. We barbecueën meer tijdens het warme weer en vlees dat in de zon blijft liggen of niet voldoende gaar is, kan mensen blootstellen aan ‘barbecue bugs’ zoals Salmonella en Campylobacter soorten. Het is belangrijk om dit te voorkomen door goede hygiënegewoonten te volgen, zoals regelmatig je handen wassen tijdens de voedselbereiding en gezond verstand toepassen.

Goede hygiëne is fundamenteel
Goede hygiëne speelt een fundamentele rol in mijn keuken. Het vormt de basis van alles wat ik doe. Van regelmatig handen wassen en drogen met wegwerphanddoeken tot het voortdurend desinfecteren van oppervlakken, snijplanken en apparatuur. Mijn advies is om ze eerst af te vegen met keukenpapier en daarna grondig te wassen met afwasmiddel. Een ongeparfumeerde hygiënespray is ook een goed idee voor oppervlakken – zorg ervoor dat je deze minstens een uur voor het koken gebruikt, zodat het de smaak van het voedsel niet beïnvloedt. Als je buiten kookt, waar je mogelijk geen stromend water hebt, veeg dan de gereedschappen en handen af met een in alcohol gedrenkte doek om ze te steriliseren.

Net als alle chefs ben ik erg zuinig op mijn messen en ik reinig ze zelf graag in lauwwarm water. Ik laat ze nooit in de vaatwasser gaan omdat de hoge temperaturen de messen bot maken.

Het vervoeren van voedsel van de supermarkt naar huis of naar een camping of barbecueplek kan ook een uitdaging zijn in de zomermaanden. Mensen zouden altijd koelboxen moeten gebruiken en het voedsel zowel onder als boven met ijs moeten verpakken om het koel te houden tijdens een lange reis. Houd het deksel op de doos en het blijft langer koel.

Zomers eten
Zomereten is voor mij altijd een genot, omdat de gerechten anders zijn dan het traditionele wintervoedsel. Warme stoofschotels zoals Osso Bucco worden vervangen door koude gerechten zoals Vitello met ansjovissaus of carpaccio geserveerd met rucola en parmezaan. Een van onze favorieten is het bereiden van een lamsrack op de barbecue in plaats van lamsstoofpot.

Veilig en gezond eten
Het creëren van heerlijk smakend voedsel is een van de grote genoegens in het leven voor mij. De koksopleiding in Koksijde verfijnde mijn kookvaardigheden, maar het leerde me ook het belang van goede hygiëne. Een goede chef moet altijd goed voorbereid zijn, dus mijn advies voor veilig en gezond eten, zowel binnen als buiten deze zomer, is om jezelf uit te rusten met de basisbenodigdheden – inclusief een stevige koelbox, met alcohol doordrenkte doekjes voor het wassen van handen en oppervlakken en een goede voorraad keukenpapier. Een fles wijn is optioneel!

Bron: https://europeantissue.com/blog/fresh-produce-and-good-hygiene-habits/

Deel dit artikel

Ook interessant:

19 januari 2023

De volgende stap is Easy

Spectro presenteert de Easy 3.0, een nieuwe stap in de evolutie van haar Ecodos Easy, haar ‘’s werelds eerste intelligente doseersysteem voor reinigingsmiddelen’. Ben je benieuwd naar wat deze...

01 april 2025

Natalie Sandmann gestart als commercieel directeur CSU

In januari 2025 heeft Natalie Sandmann het stokje van Commercieel Directeur overgenomen van Diane van Dijk, die nu Algemeen Directeur van CSU is.  Na bijna 30 jaar ervaring in...

29 november 2023

De Ster Bedrijfsdiensten behaalt PSO Trede 3|30+

Sinds 1 oktober 2023 is De Ster Bedrijfsdiensten uit Hengelo in het bezit van het PSO Trede 3 én PSO 30+ keurmerk van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit...

24 augustus 2023

Doe mee aan de workshop gespreksvaardigheden

Het voeren van jaargesprekken met medewerkers is enorm belangrijk. Je ontdekt wat er speelt en dus wat er goed of fout gaat. Dankzij jaargesprekken kun je vaak bijtijds bijsturen....

09 oktober 2023

BubbleFlush wint Technological Innovation of the Year Award

Op donderdag 5 oktober werd de BubbleFlush geëerd met de felbegeerde Technological Innovation of the Year Award tijdens de European Cleaning & Hygiene Awards 2023 in Dublin, Ierland. De...

31 oktober 2023

Doe je mee met de pilotversie van het Factos Vloerpaspoort?

Wat als je als de facilitaire dienst van een scholengroep in het primair onderwijs de voordelen ziet van Vloerpaspoort? Dan is de vraag ´wat kost het?´ zo ongeveer de...

21 oktober 2025

Jubilarissen in schoonmaakland (5): Linda Tomassen (Ami Facility): “We rollen gewoon door, met de juiste mensen, systemen en een flinke dosis trots”

Dit jaar vieren veel bedrijven in de schoonmaakbranche een jubileum. Met ieder een eigen verhaal. Dit keer delen we het verhaal van schoonmaakbedrijf Ami Facility uit Amersfoort, dat het...

21 september 2023

Nocore: “De Schoonmaak Vakdagen zijn een unieke kans om in contact te komen met schoonmaakbedrijven en klanten”

In november vinden de Schoonmaakvakdagen weer plaats. Exposanten en sponsoren vertellen in een serie over hun deelname aan deze vakbeurs in de afgelopen jaren.  We trappen de serie af...

03 mei 2024

#FOTOFRIDAY Een week glasbewassing in beeld

Diliana Elvers,  eigenaar bij allround schoonmaakbedrijf De Cleaning Pro, kijkt terug op een week glasbewassing. “Nou dat was me het weekje wel. Super trots! Veel gedaan met de DCP...

19 juli 2019

Vlog van Frisse Kater: lijkvinding na 10 dagen

Frisse Kater, het specialistische schoonmaakbedrijf in extreme reiniging, pakte recent de sanering van een plek van overlijden aan in een woning waar iemand 10 dagen onopgemerkt dood heeft gelegen....