Kleine nitrile handschoenen met grote en groene impact

Asito kijkt graag naar de toekomst, vandaar dat Alex Alkemade, vestigingsmanager bij Asito Transport en verantwoordelijk voor stationsreiniging, op zoek ging naar een ‘groenere’ variant van het blauwe handschoentje. Ze bestaan! En ze besparen. Letterlijk én figuurlijk dus een groenere handschoen. En leiden tot meer tevredenheid.

“Een groene huishoudhandschoen die minimaal drie weken meegaat. Een behoorlijke besparing, aangezien een schoonmaakkracht gemiddeld zo’n 4 tot 5 nitrile exemplaren per dag verbruikt. We hebben een pilot gedraaid op de stations Amsterdam Bijlmer ArenA, Almere en Zwolle. De pilot was zo succesvol, dat we het verder gaan uitrollen bij alle stations in de regio Noordoost”, vertelt Alex.

Schoonmakers zijn erg tevreden
In de praktijk zijn de schoonmaakkrachten erg tevreden over de duurzame oplossing. Schoonmaakkracht Judith Dalfour: “Ze gaan niet zo snel kapot. Ik gebruikte eerder zo’n vier tot vijf paar handschoenen per dag en als het druk was soms wel negen. Maar met deze groene handschoenen doe ik nu al 5 weken.”

Alex legt uit: “We gooiden zo’n 800 kilo nitrile handschoenen per jaar weg. En dan te bedenken dat die handschoenen niks wegen, dan zijn 800 kilo heel erg veel handschoenen! De groene huishoudhandschoen weegt zwaarder en zijn ook in aanschaf duurder, maar bij goed gebruik gaan ze veel langer mee. Uitgerekend besparen we met de overstap ongeveer 730 kilo per jaar.”

Goed voor milieu én mens
In eerste instantie doelde Alex op het duurzaamheidsaspect, maar er komt achteraf ook een stukje medewerkerstevredenheid bij kijken. “De blauwe variant zat vrij strak en deze zijn ook nog eens veel steviger. Ik vind het ook fijn dat ze langer zijn, ze komen over mijn polsen heen. Vooral bij een smerig klusje is dat erg fijn, dan worden mijn mouwen niet nat”, zegt Judith.

Michael ter Harmsel, objectleider bij Asito Transport, begeleidde de pilot op station Amsterdam Bijlmer ArenA: “Ik had het niet direct verwacht, maar iedereen is zo tevreden over de handschoenen. Ik dacht dat iedereen zou moeten wennen aan het feit dat ze deze nieuwe handschoenen moeten uitwassen na gebruik, of dat ze dikker zijn. Maar iedereen is positief, ze willen niet meer terug.”

Dit artikel verscheen eerder in het online magazine Verantwoord van Asito. Daarin publiceert het schoonmaakbedrijf achtergrondartikelen en nieuwstrends over diversiteit, inclusiviteit, duurzaamheid, mens, maatschappij, partnership en technologie. Thema’s die bij Asito passen. #inspiratietip