Toekomst schoonmaak Ronald Boesjes (i-solution): “Schoonmaakbedrijven worden nog meer managementorganisaties”

Gemak is het ‘een ding’. Gemak waar het in de wereld om draait. Als we ons oor bij enkele schoonmaakrelaties te luisteren leggen, naar 5 jaar later kijken en vragen naar de toekomst van de schoonmaak, komt gemak ook boven drijven. In onze themaserie De Toekomst van Schoonmaak bieden we vandaag het podium aan de recent bij i-team Global in dienst getreden schoonmaakcoryfee Ronald Boesjes. Een gesprek over visie op schoonmaak, happy i-users en verbinding.

Juist op het moment dat CBS het nieuws de wereld in slingert dat de Nederlandse bevolking van ruim 17 miljoen nu naar 19 miljoen over 20 jaar groeit, spreken we Ronald Boesjes. Uit een opiniepeiling van NPO1 blijkt dat we massaal denken die groei niet aan te kunnen, zo ook Boesjes: “We komen nu al handjes te kort. Overal, ook winkels zoeken personeel en ja natuurlijk in de schoonmaak. We moeten echt in gaan zetten op hoogwaardige en intelligente machines. Daar liggen voor fabrikanten uitdagingen. En het vak aantrekkelijker maken en houden. Medewerkers in een organisatie waar meer geautomatiseerd wordt, krijgen tijd om andere taken binnen dat bedrijf op zich te nemen, bijvoorbeeld in de catering, receptie of schoonmaak. Je zult daardoor in de toekomst een hoop verplaatsing van taken zien.”

“We gaan naar schoonmaak 2.0 als nieuwe versie van schoonmaak”

A new vision of cleaning
Sinds 1 november is Ronald een van de directieleden van i-team voor de bv i-solution, die zich gaat bezighouden met oplossingen voor de schoonmaakmarkt. Dit zal onder meer in de vorm van ‘pay per use’ zijn. Als ambassadeur van 4D+ Cleaning van i-solution mag Ronald als expert om zich heen kijken, problemen waarnemen en vooral oplossingen aandragen. i-team heeft die oplossing: ‘A new vision of cleaning’. “We gaan naar schoonmaak 2.0 als nieuwe versie van schoonmaak. Grote machines moeten handzamer en slimmer worden, makkelijker bedienbaar, zodat medewerkers ze eerder pakken en inzetten. Alles moet sneller, schoner, groener, veiliger en met name beter voor iedereen. Steeds meer apparatuur wordt draadloos. Het is mooi om te zien dat de microvezeltechniek zich ook aan het verbeteren is, meer op specialistisch onderhoud zoals het reinigen van grootkeukens en trappenhuizen.”

Happy i-users
“Helemaal nieuw is onze i-matt”, vervolgt Ronald. “In Amerika en Australië zijn hoogwaardige schoonloopmatten gewoongoed, in Nederland is een schoonloopmat nog een luxe. Onze i-matt neemt meer water en vuil op, kun je eenvoudig schoonmaken met de i-mop XL, waardoor geen logistiek voor cleaning services nodig is en de mat altijd schoon is. Met het ‘stay in place’ principe verschuift i-matt niet, waardoor men niet kan struikelen. i-matt is tevens leverbaar in elke vorm en maat. We werken aan happy i-users.”

“Er is ook een andere rol voor de distributeurs weggelegd. Meer als coach dan als leverancier.”

5 jaar later
Over waar de schoonmaakbedrijven naartoe gaan, zegt Ronald: “Schoonmaakbedrijven worden nog meer managementorganisaties. Een schoonmaakbedrijf weet hoe je schoon moet organiseren en hoe je mensen opleidt en behoudt (binden en boeien). Het vraagt om een andere inzet, net zoals machines steeds meer van kopen naar pay-per-use en datagestuurd schoonmaken gaan. Als je je bedenkt hoeveel tijd een rayonleider of verantwoordelijke op een schoonmaakobject zich bezig houdt met materialen en middelen, dan weet je in deze tijd van automatisering dat dat anders kan. En dat er dus ook een andere rol voor de distributeurs is weggelegd. Meer als coach dan als leverancier.”

Natuurlijk staat iedereen in ‘deze wereld van gemak’ in verbinding met elkaar. Gaan we in dit decennium verdere stappen zetten in techniek, data en robotica. En weten we dankzij de ‘big data’ veel, of eigenlijk alles, van elkaar. Maar Ronald heeft aan het einde van ons gesprek nog een overdenking, een zorg: “Het meest enge vind ik of er over 5 jaar nog genoeg mensencontact is”. Uiteraard weet niemand dat, wel – sinds gisteren – dat we met veel meer mensen in ons kleine landje leven.

Themaserie Toekomst schoonmaak
Leestips: eerder verschenen interviews in onze themaserie De toekomst van schoonmaak met Leen Camerlynck van online leverancier en pionier CleanDeal, Charles Scholte van SVS Opleidingen en Michel de Bruin van Greenspeed.

Premium

Schoonmaakjournaal pauzeert: be right back

Zwaai zwaai, doei doei? Nou nee! Net als u begrijpen wij dat de pandemie...