Schoonmaakjournaal stapt in advertentieloos tijdperk

Opnieuw pakt Schoonmaakjournaal de primeur. In 2012 was Schoonmaakjournaal het eerste ‘dedicated’ online vakmedium, in 2019 maakte het de overstap van nieuwswebsite naar contentplatform en in 2020 zegt Schoonmaakjournaal het adverteren vaarwel. Wederom een stap met lef én een stap met toekomst, inclusief een speciale en smakelijke uitnodiging voor marketeers.

Met trots legt Petra de Bruin – initiator, eigenaar en hoofdredacteur van Schoonmaakjournaal – uit: “De GlobalWebIndex 2019 wijst uit dat 47% van de internetgebruikers een ad blocker gebruikt. Dat percentage is de afgelopen drie jaar enorm gegroeid. En hoewel Europa daarin iets achterloopt in vergelijking met de rest van de wereld, is het een serieuze ontwikkeling waar je – uit respect voor je klanten en lezers – als online vakblad rekening mee moet houden. Daarnaast ervaar ik in mijn gesprekken met marketeers, zie ik op sociale media als LinkedIn en leer ik van het jongerennetwerkplatform FM Next Generation, dat content dé marketingtool is. Het vroegere mond-tot-mondreclame wordt tegenwoordig online in de vorm van best practices, klantverhalen en succes story’s verteld.”

Visie en missie
Wie enkel het (schoonmaak)nieuws volgt, mist de ontwikkelingen. Gebaseerd op de slogan van De Correspondent, is dat de visie én missie van Schoonmaakjournaal. “Begin dit jaar stapten we over op een contentwebsite met nauwelijks dagelijks nieuws, maar met bijna uitsluitend achtergrondverhalen, thema’s, ontwikkelingen en trends. We bouwden bovendien samen met Seashore Media aan een nieuwe website. Mijn wens was toen al om de advertenties vaarwel te zeggen. Dat lukte toen nog niet. En nu wel.”

Hoezo nu wel? Petra: “Tijdens het recente inspiratie-event Verbinding bij AFAS Software vertelde Herman Zondag over de basis van dit imposante bedrijf: een standaardsoftwarepakket, die betaalbaar, bereikbaar en bruikbaar is voor iedereen. Met 11.500 klanten en dagelijks 1,8 miljoen gebruikers bewijst AFAS voor mij, dat ‘de Sekte uit Leusden’ bedrijfsprocessen zo makkelijk en efficiënt mogelijk maakt. Daardoor krijgt de ondernemer meer tijd en ruimte voor zijn/haar focus op de kernactiviteiten van de organisatie. Vertaal ik dat naar Schoonmaakjournaal, dan bieden we vanaf 1 januari een standaardsamenwerkingspakket aan: de Contentweek. Voor een kleine en voor iedereen betaalbare prijs, waarmee we marketeers ondersteunen en voor bedrijven een krachtig platform inzetten om hun unieke kanten te laten zien en de verkoop te bevorderen, het doel van marketing. En voor de lezers betekent dit geen ‘irritante’ advertenties, maar wel interessante, informatieve en inspirerende artikelen.”

De kracht van Schoonmaakjournaal
Dat Schoonmaakjournaal een krachtig platform is, bewijst de online pionier al vanaf dag één: “Op 6 februari 2012 bezochten 534 schoonmaakprofs onze website. Deze positieve ontwikkeling houden we al 7,5 jaar vast. Zo ook toen we op 1 januari 2019 de contentsnacks (nieuwsberichten) vaarwel zeiden en contentmarketeer werden. Ons wekelijks bereik qua pageviews loopt tot bijna 5000 op, wat gezien de potentie van onze doelgroep en het aantal publicaties enorm is.” Een ander krachtig onderdeel is de LinkedIn company page Schoonmaakjournaal. “We waren al koploper in vergelijking met collega’s, maar dit jaar is het aantal ‘members’ al met bijna 1000 gegroeid: van 1461 naar 2417, we zien dat aantal dagelijks oplopen. Ook dit is een bevestiging dat we goed bezig zijn en onze nieuwe koers wordt omarmd.”

Pizzasessie voor marketeers
Tot slot de smakelijke uitnodiging voor marketeers, die de introductie van dit artikel aankondigt. “Naar een idee van Feike Cats van Houden van Klanten organiseer ik samen met Esther van der Lelie  en Henk Snaterse op donderdagmiddag 31 oktober vanaf 15.30 uur (op een locatie in de buurt van Rotterdam) de Schoonmaakjournaal PizzaMarketingSessie, een marketingcafé met twee doelen: sparren over het nieuwe marketing en de toekomst van vakmedia. Ook hiervoor laat ik me weer inspireren door Herman van AFAS: ‘Denk groter, dan komen er meer mensen naar je toe. Ik heb er waanzinnig veel zin in.”

Interesse in een unieke plek in het marketingcafé? Mail (redactie@schoonmaakjournaal.nl) of app Petra: 06 – 51 81 46 76.

Premium

Zomergast Feike Cats: “Klantenthousiasme heeft direct invloed op bedrijfsresultaat”

“Als je tevreden bent, is dat goed maar heb je bijna nooit een verhaal....