Inspiratie-event Verbinding bij AFAS boost voor schoonmaak en FM-branche

“Als je product niet zo spannend is, moet je het interessant maken. Beleving!” Het eerste inspiratiemoment hadden we aan het begin van de Disney Tour door het AFAS-hoofdkantoor direct al te pakken. En gastheer Herman Zondag deelde op 1 oktober nog heel veel meer inspiratiemomenten met ons, conform de missie van de softwareleverancier: AFAS inspireert beter ondernemen. Want het gaat niet om software, het gaat om mensen. Voor welke organisatie of onderneming je ook werkt. Dus draaide het 4e event van jongerennetwerkplatform FM Next Generation om… mensen. Mensen en verbinding. Want “verbinding is het sleutelwoord voor succes. Zie verbinding als een huwelijk, heb je geen verbinding dan werkt het samen niet. Maak mensen gelukkig. Zorg daarvoor.”

Die verbinding met klanten en relaties (of eigenlijk heel Nederland) zoekt en vindt AFAS bijvoorbeeld door hun theater en auditorium voor iedereen open te stellen. Dus mocht FM Next Generation op Disney Tour bij de Sekte van Leusden. Herman: “We ontvangen jaarlijks 30.000 bezoekers in dit pand. Denk groter, dan komen er meer mensen naar je toe. Met ons AFAS-verhaal proberen we Nederland een beetje leuker te krijgen.” In e-learning gelooft AFAS zeker niet: “We zijn begonnen met 100 cursisten en ontvangen er nu 14.000 per jaar. Ook dat is beleving. We geloven niet in e-learning, wel in klanten opleiden en ons product beleven.”

Grote cijfers en toch focus
AFAS telt 11.500 klanten en 1,8 miljoen gebruikers van haar software. Eén standaard, één doel: bedrijfsprocessen zo makkelijk en efficiënt mogelijk maken, zodat je als ondernemer meer tijd en ruimte krijgt voor je focus op de kernactiviteiten van je organisatie. Prachtig voorbeeld is HR-manager Britt Beure: “Ze hoeft zich niet bezig te houden met werkgeversverklaringen en salarisstroken, die processen zijn allemaal geautomatiseerd. Britt inspireert haar collega’s, vanavond bijvoorbeeld met een Fit-Pro show over slecht slapen.”

Over verbinding gesproken
Weg van de grote getallen, welkom mensen! “Geef mensen een podium, pak het podium en ga het gewoon samen doen. Lukt het niet? Neem dan afscheid van elkaar”, tipt Herman. Dat samen doen vertaalt AFAS bijvoorbeeld naar een screen met klantscores die de Support-afdeling behaalt, een winstdeling voor iedereen (ook voor de schoonmakers), de AFAS Academy Wall of Fame met foto’s van medewerkers die hun Academy-opleiding hebben voltooid, € 1.000 per medewerker per jaar voor eigen ontwikkeling en het jaarlijkse personeelsfeest dat 98% van de 450 ‘blijerikken’ mee viert.

Toch nog wat grote getallen
De Disney Tour bracht ons bij de maquette van de nieuwbouw van AFAS, die aan de overkant van het huidige hoofdkantoor wordt gebouwd. Een imposante koepel, een toneeltoren, kleedkamers, de grootste orkestbak ter wereld, een bioscoopzaal, een restaurant voor 750 mensen, een keuken met een aantal koks onder leiding van chef-kok Thijmen, een atrium voor exposities waar 500 mensen kunnen zitten, een sporthal met eigen tribune en digitale vloer die direct aan de sport (voetbal, tennis, korfbal enz.) kan worden aangepast, een opleidingsinstituut voor 200 mensen per dag, 2 parkeerlagen voor 800 auto’s. In december 2020 gaat AFAS dit pand van 44.000 m2 in gebruik nemen, waarvan 80% voor klanten en gasten is en 20% voor de AFAS-medewerkers.

Beter ondernemen
“We hebben het nooit of nauwelijks over software, maar wel over mensen en verbinding”. In het AFAS-auditorium daagde Herman de 40 ‘this’ en ‘next gen’ers’ uit. Hij zocht interactie en schetste de veranderende wereld: een foto van de inauguratie van de paus in 2005 (één enkele telefoon met fotocamera) en die van 2013 (tienduizend mensen met een smartphone met camera) illustreerde zeer duidelijk hoe de wereld verandert en nu 24/7 met elkaar in verbinding staat. Herman daagde uit: “Kijk eens naar je eigen organisatie? Wat heb jij of is er veranderd in de afgelopen 15 jaar?”

De missie van AFAS is: werk leuker maken, rust creëren en in control zijn. “Het is essentieel om in het hier en nu te staan. Op 4 januari is ons jaarverslag klaar, je moet in het nieuwe jaar niet te lang bezig zijn met het geschiedenisboekje schrijven, focus je op het nieuwe jaar, de teller staat op 1 januari altijd weer op 0”, illustreert Herman. Daar waar we tijdens de Disney Tour op de muur bij de financiële administratie zagen staan Boekhouden met het licht uit, daar trok Herman in het auditorium aan de alarmbel: “Als je voor een bedrijf werkt waar je aan een boekhouder moet vragen hoe het bedrijf ervoor staat, dan zit je in de oude economie”.

“Bedrijven die uitsluitend bezig zijn met focus op resultaat hebben geen oog voor medewerkers en klanten, en zeker niet voor de ontwikkeling van het product. Bij AFAS geloven we dat je eerst liefde in je medewerkers moet stoppen, dan stoppen die medewerkers liefde in hun klanten met resultaat als gevolg. We hebben een masseur in dienst, maar je vindt hier geen jurist! Ook humor is een sleutelwoord, wij zijn ervan overtuigd dat prijs vaak de slechtste raadgever is om klanten te winnen en te verliezen. Ga voor de oprechte verbinding tussen klant en leverancier. Vind je elkaar leuk, wil je met elkaar het positieve gevecht aangaan om de organisatie op een hoger plan te zetten? Dan ben je pas een winnaar!”

Managing by walking around
“Sta tussen je mensen.” Start met liefde. Houd van medewerkers. Van klanten en dan krijg je een resultaat om van te houden. Tot slot Hermans uitsmijter: “Creëer de organisatie waar je zelf in alle functies wil werken.”

Met mijn IQ, EQ en accu vol geladen keerde ik na de tapasparty huiswaarts. (Als ondernemer) mensen gelukkig maken, de stip aan de Zeeuwse horizon. Na 1 oktober – hopelijk of ongetwijfeld – in meer of alle provincies. Herman, Madeleen, Janette en de andere AFAS-blijerikken die dit FM Next Generation event mogelijk maakte, dank je wel!

Meer foto’s zien? 

Leestip: Zomergast Herman Zondag: “Sleur is de houtworm voor geluk”

Premium

Zomergast Feike Cats: “Klantenthousiasme heeft direct invloed op bedrijfsresultaat”

“Als je tevreden bent, is dat goed maar heb je bijna nooit een verhaal....