Sander Ekhart (MTS Euro Products) ‘on the roll’ voor, tijdens en na corona: “Wereld van verschil”
Van de run op rollen tot stilte voor de storm: ook de producten- en dienstenleveranciers van het kleinste kamer stonden opeens voor grote uitdagingen door de plotselinge uitbraak van het coronavirus. Met Sander Ekhart, commercieel directeur van MTS Euro Products, nemen we een kijkje in de periode van voor 1 maart, medio april en na 1 juni: een wereld van verschil. Qua vraag en aanbod, afzetmarkten, klantenbinding, prijzen en wat al niet meer.
“Het is een gekkenhuis”, begint Sander ons gesprek. Natuurlijk denken velen dat bij bedrijven, die in deze coronatijden goede zaken doen het geld tegen de plinten op klotst. Maar nee, dat is een aanname, geen vanzelfsprekendheid. “We zijn 2019 mooi geëindigd. Januari en februari waren ook mooie maanden, de eerste week van maart ook. Maar in de tweede week van maart ontplofte de wereld. Iedereen ging wc-rollen en hygiënepapier hamsteren. Waarom? Je kunt je kont toch ook douchen als het papier op is. In 2008 hadden we ook te maken met een virus, de Mexicaanse griep. Ik bagatelliseer niet, maar nu is iedereen compleet in shock en springen we van het een naar het ander.”
Run op rollen
Spreek je Sander, dan spreek je een nuchtere toiletpapierverkoper, een gedreven klantenbouwer en enthousiaste teamplayer. “We zijn één groot team. Wat onze logistiek, binnendienst en inkoop de afgelopen weken voor mekaar hebben gebokst, is enorm. Iedereen werkt zich de blubber. Onze omzet verdubbelde in maart, dat bracht heeft veel uitdagingen met zich mee. We gingen van gemiddeld 230 naar 450 orders per dag. We konden onze bestaande klanten gelukkig bedienen, maar hebben geen nieuwe klanten aangenomen. We hebben het met z’n allen toch gefikst om uit te leveren, zelfs als de maandproductie een weekproductie wordt. De hele logistieke keten en alle leveranciers hebben ons zo goed geholpen. Super!”
Run op hygiëne
Een dag nadat minister-president Rutte op 21 april aankondigde dat de scholen in bepaalde mate uit de intelligente lockdown mogen stappen, is de run op hygiëne al los gebarsten. “Dispensers, papieren handdoeken, zeep; ze vliegen de deur uit”, deelt Sander. “Ook op desinfectiezuilen en desinfectiestations is een run ontstaan.”
De keerzijde
“We hebben ook last van de coronacrisis”, vervolgt Sander. “Onze klanten zitten ook in segmenten als hotels, hospitality, recreatie, toerisme en leisure bijvoorbeeld. Daar lopen we nu vele tientallen orders mis. De verwachting is dat 30% van de horecagelegenheden het niet gaan redden. Neem de toeleveranciers voor de horeca, totaal in misère. Deze week kwam er nog een klant bij me langs, normaal doet hij 4 a 5 pallets toiletpapier nu 4 doosjes.”
“We beseffen dat deze coronacrisis voor elke ondernemer een hard gelag is, maar er komen ook kansen. En die gaan we samen pakken!”
“MTS Euro Products verkoopt ook poetslappen vervaardigd uit oud textiel. Ja, als de industrie dan stil ligt, dan leveren we niets uit. En je moet als bedrijf natuurlijk ook nog maar afwachten of de openstaande rekeningen worden betaald.”
De veranderingen
Alles draait nu om hygiëne en handhygiëne in het bijzonder. “Iedereen gaat aan de handhygiëne. Overal zul je alcoholgel gaan tegenkomen. In je auto, in je tas, in je bureaula”, is Sanders overtuiging. Zo ook dat handendrogers en linnen handdoekrollen worden vervangen door dispensers met papieren handdoekjes. “Ik was laatst in een ziekenhuis daar hadden ze nog handdrogers hangen onbegrijpelijk! Een broeiplaats van bacteriën. In een ziekenhuis. Dat kan toch niet?! We hebben het geluk dat onze productgroep als eerste weer wordt opgepakt door de sectoren die weer terug mogen naar het nieuwe normaal. De afgelopen maanden hebben we onze leveringsbetrouwbaarheid laten zien. En ja, we beseffen dat deze coronacrisis voor elke ondernemer een hard gelag is, maar er komen ook kansen. En die gaan we samen pakken!”