2 juni 2020

Borgen schoonmaakkwaliteitsmetingen een veilige werkomgeving? “Nee, mindset moet veranderen”

Kunnen de huidige kwaliteitsmetingen de hedendaagse eis voldoende hygiënisch om een veilige werkomgeving waarborgen? In drie dagen 3085 mensen bereiken, 1914 van hen prikkelen we om onze oproep geheel of gedeeltelijk te lezen, en toch leverde onze oproep tot een inventarisatie van de kwaliteitmeetsystemen #hackcorona slechts één schriftelijke en één telefonische reactie op. Zegt dat iets – of veel – over de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de schoonmaak- en facilityprofessionals die zich inzetten voor de waardevolle branche waarop ook zij ongetwijfeld trots zijn? De twee die wel reageerden, hadden hetzelfde en een overtuigend antwoord op onze beginvraag: “Nee, de kwaliteitsmetingen zoals we deze nu kennen, kunnen geen veilige werkomgeving waarborgen. Het is voornamelijk onze mindset die moet veranderen en de manier waarop wij allen omgaan met hygiëne”, concludeert het digitale informatieplatform over schoonmaken, Schoonmaak Nederland. Lees hieronder de onderbouwing.

“De uitbraak van het cornonavirus heeft eraan bijgedragen, dat wij eens en te meer beseffen dat we kwetsbaar zijn en dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor goede hygiëne. We realiseren ons dat, ook nadat de schoonmaak geweest is om iets te reinigen, een oppervlak na aanraking van slechts één persoon alweer vervuild of besmet kan zijn. #Samensterk gaat ook hier op, want we moeten er samen voor zorgen dat we elkaar aanspreken op hygiënisch werken en zijn. Dat we bijvoorbeeld langer en beter onze handen moeten wassen. En daar kan een kwaliteitsmeting niet bij helpen.

“We hebben al langere tijd een duidelijke mening over de traditionele meetmethoden, want daarmee meet je echt enkel de technische kwaliteit.”

Technische kwaliteit meten
Oftewel: is het werkprogramma uitgevoerd volgens de contractafspraken die er zijn gemaakt? De uitslag die volgt is dan: voldoende of onvoldoende. “We zijn ervan overtuigd dat we daar niet meer naar op zoek zijn. Je bouwt samen met het schoonmaakbedrijf aan een schone en werkbare werkplek voor je medewerkers, cliënten of collega’s. Het vertrouwen dat het schoonmaakbedrijf het werk uitvoert dat er is afgesproken, moet er zijn, anders kun je beter direct stoppen met de samenwerking.”

“Het is vele malen belangrijker om te kijken naar de processen en te bepalen of er gewerkt wordt aan het gezamenlijke doel: een schone werkomgeving”

RIVM heeft de WIP-richtlijnen bijgesteld. “Daarmee ontstaat er een kostenverhogende factor van wel 60%. In die richtlijnen staat bijvoorbeeld dat sanitair tweemaal daags gereinigd moet worden. Maar, zoals eerder gezegd, ook dán kan de schoonmaak de hygiëne niet waarborgen. Dat is tenslotte ook afhankelijk van hoe de gebruikers van de ruimte omgaan met de hygiëne. De schoonmaak kan simpelweg niet alleen vechten tegen (en verantwoordelijk zijn voor) het ontstaan en verspreiden van virussen.”

Zijn er ontwikkelingen die ons helpen om vanuit een breder perspectief naar schoonmaak en hygiëne te kijken? Houd onze branche op de hoogte, want #samensterk!

Deel dit artikel

Ook interessant:

03 mei 2022

FacilityApps lanceert objectieve meetmethode schoonmaakkwaliteit op Interclean

Zo objectief mogelijk de kwaliteitsscore van de schoonmaak meten. Hoe doe je dat? Met de nieuwe meetmethode van FacilityApps, een gebruiksvriendelijke uitbreiding op de bestaande DKS-structuur met onderscheid in...

05 mei 2020

Jaap Niezen start Zorg Voor Hygiëne Nederland met een missie

Onder veel mensen heerst er angst voor besmetting. Wanneer ze een supermarkt binnengaan, met collega’s in één ruimte samenwerken of met een vriend of kennis op de tennisbaan een...

27 januari 2022

Doe jij mee aan de Amsterdam Innovation Award 2022?

Op 31 januari sluit de inschrijvingstermijn voor mededinging aan de Innovation Award. Alle exposanten van Interclean Amsterdam 2022 kunnen aan deze wedstrijd voor de meest originele, praktische, duurzame en...

28 april 2022

Bezoek het BOMA C@FE op Interclean

Heel wat jaren terug heeft Boma al eens met een heus café aan Interclean Amsterdam deelgenomen. Dit jaar gebeurt dat opnieuw. Een bijzondere manier om deel te nemen aan...

09 december 2024

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): “Gezonde werkcul­tuur”

"Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een...

29 maart 2023

Aanmelding Hygiëneforum 2023 is geopend

Op woensdag 17 mei 2023 vindt in RAI Amsterdam het vijfde Hygiëneforum plaats. Experts uit verschillende vakgebieden gaan in op het thema ‘Een gezonde organisatie begint bij een goede...

13 december 2021

Feestelijke schoonmaak- en tissueproducten

De feestdagen zijn in aantocht. Met een, helaas beperkt aantal mensen bij elkaar, gaan we Kerstmis en Oud & Nieuw vieren. Dat betekent boodschappen doen voor heerlijke brunches, borrels...

04 mei 2020

Ronald Boesjes, Ben van de Scheur en Frank van de Ven (i-team Global) over onderscheiden in nieuwe schoonmaakeconomie

“Als je technologie, data en traditionele oplossingen combineert, dan kun je je als bedrijf altijd onderscheiden.” Dat klinkt goed, maar in de schoonmaak zijn we meer van de praktijk,...

23 maart 2020

Belinda Dekkers over 10 jaar UL-Team: “Geef medewerkers waarde mee. In deze tijd en markt heel belangrijk”

In 2008 kwam de opleidingsmarkt voor schoonmaak- en facilitaire opleidingen vrij. Meteen stonden er diverse vakgenoten en partijen op. Een daarvan was UL-Team. Op 25 maart 2020 bestaat de...

11 mei 2024

’Co-bot’ wordt collega van schoonmaker’

De Telegraaf en andere nieuwssites delen de reactie van Robert Stelling, directeur Interclean, over de rol van de robots in schoonmaak. “Schoonmakers in Nederland hoeven de opkomst van robots...