2 juni 2020

Borgen schoonmaakkwaliteitsmetingen een veilige werkomgeving? “Nee, mindset moet veranderen”

Kunnen de huidige kwaliteitsmetingen de hedendaagse eis voldoende hygiënisch om een veilige werkomgeving waarborgen? In drie dagen 3085 mensen bereiken, 1914 van hen prikkelen we om onze oproep geheel of gedeeltelijk te lezen, en toch leverde onze oproep tot een inventarisatie van de kwaliteitmeetsystemen #hackcorona slechts één schriftelijke en één telefonische reactie op. Zegt dat iets – of veel – over de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de schoonmaak- en facilityprofessionals die zich inzetten voor de waardevolle branche waarop ook zij ongetwijfeld trots zijn? De twee die wel reageerden, hadden hetzelfde en een overtuigend antwoord op onze beginvraag: “Nee, de kwaliteitsmetingen zoals we deze nu kennen, kunnen geen veilige werkomgeving waarborgen. Het is voornamelijk onze mindset die moet veranderen en de manier waarop wij allen omgaan met hygiëne”, concludeert het digitale informatieplatform over schoonmaken, Schoonmaak Nederland. Lees hieronder de onderbouwing.

“De uitbraak van het cornonavirus heeft eraan bijgedragen, dat wij eens en te meer beseffen dat we kwetsbaar zijn en dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor goede hygiëne. We realiseren ons dat, ook nadat de schoonmaak geweest is om iets te reinigen, een oppervlak na aanraking van slechts één persoon alweer vervuild of besmet kan zijn. #Samensterk gaat ook hier op, want we moeten er samen voor zorgen dat we elkaar aanspreken op hygiënisch werken en zijn. Dat we bijvoorbeeld langer en beter onze handen moeten wassen. En daar kan een kwaliteitsmeting niet bij helpen.

“We hebben al langere tijd een duidelijke mening over de traditionele meetmethoden, want daarmee meet je echt enkel de technische kwaliteit.”

Technische kwaliteit meten
Oftewel: is het werkprogramma uitgevoerd volgens de contractafspraken die er zijn gemaakt? De uitslag die volgt is dan: voldoende of onvoldoende. “We zijn ervan overtuigd dat we daar niet meer naar op zoek zijn. Je bouwt samen met het schoonmaakbedrijf aan een schone en werkbare werkplek voor je medewerkers, cliënten of collega’s. Het vertrouwen dat het schoonmaakbedrijf het werk uitvoert dat er is afgesproken, moet er zijn, anders kun je beter direct stoppen met de samenwerking.”

“Het is vele malen belangrijker om te kijken naar de processen en te bepalen of er gewerkt wordt aan het gezamenlijke doel: een schone werkomgeving”

RIVM heeft de WIP-richtlijnen bijgesteld. “Daarmee ontstaat er een kostenverhogende factor van wel 60%. In die richtlijnen staat bijvoorbeeld dat sanitair tweemaal daags gereinigd moet worden. Maar, zoals eerder gezegd, ook dán kan de schoonmaak de hygiëne niet waarborgen. Dat is tenslotte ook afhankelijk van hoe de gebruikers van de ruimte omgaan met de hygiëne. De schoonmaak kan simpelweg niet alleen vechten tegen (en verantwoordelijk zijn voor) het ontstaan en verspreiden van virussen.”

Zijn er ontwikkelingen die ons helpen om vanuit een breder perspectief naar schoonmaak en hygiëne te kijken? Houd onze branche op de hoogte, want #samensterk!

Deel dit artikel

Ook interessant:

28 januari 2019

Zorgbeurs Soins et Santé: Vileda Professional presenteert 2 nieuwigheden

Op donderdag 7 en vrijdag 8 februari vindt de 4e editie van zorgbeurs Soins et Santé plaats in Namur Expo (België). Op hét ontmoetingsplatform voor 4000 professionals uit de...

29 juli 2020

#nieuwsnotendop NOOF wint aanbesteding Politie, nieuwe Gradez meetmethode, samenwerking Burgman en Onderwijs Inkoop Groep

NOOF wint aanbesteding reiniging 46.000 werkplekken Politie Nederland NOOF Office Health heeft de Europese aanbesteding van de grootste werkgever van Nederland, Politie Nederland, gewonnen. Het gaat om het reinigen...

07 oktober 2022

Captains of Cleaning: hygiëne in ziekenhuizen

Op 29 september gingen 4 Captains uit de wereld van schoonmaak en ziekenhuizen met elkaar in gesprek over het belang van hygiëne. Presentator Rens de Jong sprak aan tafel...

09 december 2024

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): “Gezonde werkcul­tuur”

"Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een...

25 april 2024

World Hand Hygiene Day: Tork benadrukt belang handhygiëne trainingen voor zorgverleners

Op 5 mei organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) World Hand Hygiene Day (WHHD), een jaarlijkse oproep aan zorgprofessionals om hun handhygiëne te verbeteren. Dit jaar neemt Tork voor de negende...

13 december 2021

Feestelijke schoonmaak- en tissueproducten

De feestdagen zijn in aantocht. Met een, helaas beperkt aantal mensen bij elkaar, gaan we Kerstmis en Oud & Nieuw vieren. Dat betekent boodschappen doen voor heerlijke brunches, borrels...

14 maart 2022

Bureaustoel, schoonmaak, oppas; je werkgever regelt het

Sodexo lanceert WorkX. Een online platform waarmee werkgevers kunnen zorgen voor een optimale thuiswerkomgeving voor hun medewerkers. Met WorkX kunnen werknemers snel en makkelijk iets laten doen aan die...

14 mei 2020

NVZ alert: “Illegale desinfectiemiddelen veroorzaken stijging in ongevallen”

Vandaag meldt de NOS dat er meer vergiftigingen zijn door verkeerd gebruik van desinfectiemiddelen (ontsmettingsmiddelen) voor handen. Om het veilig en effectief gebruik van deze producten te garanderen, moeten...

20 januari 2025

Op zoek naar hygiënepartijen op de Horecava

De redactie van Schoonmaakjournaal bezocht de Horecava 2025 in RAI Amsterdam. Om persoonlijk te ‘checken’ hoe het met de belangstelling voor hygiëne in de horeca staat. Dat bleek een...

30 maart 2020

#filminterview met Mark Keur (Hago) over corona en continuïteit

Ook als 77-jarige onderneming kun je opeens in onvoorspelbaar weer terechtkomen: Hago’s algemeen directeur Mark Keur, beantwoordt vragen over continuïteit en het coronavirus. Met groot applaus voor de zorg...