Arbeidsmarkt en schoonmaak (2): buigt fixatie op geld en tijd om tot aandacht voor de mens?
Oké, in dit artikel nog één keer het woord ‘corona’, maar ongetwijfeld vaker lees je ‘impact’ en ‘arbeidsmarkt’. Logisch, want die twee gaan juist in deze roerige en spannende tijden hand in hand. Maar zijn impact en arbeidsmarkt ook kameraden, zoals de Feyenoorders in hun clublied zingen? Wat we wel weten, is dat het aantal werklozen dit tweede kwartaal exceptioneel toenam (26% meer dan in het eerste kwartaal), en met 349.000 werkelozen het niveau van eind 2017 bereikt. Wat we ook weten hoe 1nergiek, Blinck Schoon, CSU, Gom en Westerveld zich inzetten voor hun vakmensen. Na de inventarisatie en publicatie op Schoonmaakjournaal dit voorjaar over de ontwikkelingen en verwachtingen, pakken we deze zomer door met het behouden en winnen van schoonmaakhelden. Hoe dan?
De impact op de arbeidsmarkt van de huidige crisis is in elke sector voelbaar. In negatieve en – helaas in mindere mate – in positieve zin. Beïnvloedt dat de vraag naar en het aanbod van schoonmaakmedewerkers? Aan Pauline Kalee van Blinck Schoon, Mirella Gaasbeek van Westerveld, Marjolijn Reijs van Gom, Samira Ben Chao van 1nergiek, en Marco Gramser van CSU legden we de vraag voor: kunnen we de schoonmaakhelden, waarvoor we dit voorjaar uit respect, dankbaarheid en erkenning applaudisseerden, voor onze branche, ons vak en jullie bedrijf behouden? “Dat denk ik wel”, reageert Pauline. “Schoonmaak is belangrijker geworden, omdat hygiëne nu onderdeel van ons leven is en blijft. Daarnaast moeten bepaalde bedrijfstakken echt opkrabbelen en komt er daardoor veel personeel op straat. Die ontwikkeling zien wij zeker terug in het aantal open sollicitaties. De krapte op de arbeidsmarkt krijgt een heel andere dimensie dan voor de crisis.”
Baanbehoud
Westerveld behoort tot de Vebego-familie: “Op Vebego-niveau werken we met een zogenaamde flexpool voor vraag en aanbod van medewerkers en natuurlijk voor baanbehoud”, legt Mirella uit. Herplaatsingen en e-learning tooling: het zijn twee stappen van Gom om mensen te boeien en binden. Marjolijn: “Gemotiveerde en geschikte medewerkers willen we graag voor onze organisatie behouden. Daarom hebben we onze recruitmentafdeling binnen één week opgetuigd tot een mobiliteitsplatform voor intern matchen van collega’s aan opdrachtgevers waar het werk doorgaat of waar inmiddels opschaling plaatsvindt.”
“De krapte op de arbeidsmarkt krijgt een hele andere dimensie dan voor de crisis”
“Goede schooncollega’s zijn schaars en ze zijn ons succes”, reageert Samira. “We denken niet alleen bedrijfsmatig en qua relaties met onze opdrachtgevers aan de lange termijn, maar natuurlijk denken we ook aan de basis van ons succes en dat zijn onze schooncollega’s. Zonder hen, geen 1nergiek.”
Win-win-win?
Iedereen is het erover eens: het imago van het schoonmaakberoep onderging dit voorjaar een positieve boost. Maar winnen we daarmee ook (meer) mensen voor ons vak? Samira reageert gereserveerd: “Tja, ik ben er wat sceptisch over. Als een tijdperk is geweest, dan kijken we vaak niet meer om en vervallen we veelal in het oude patroon. Kijk naar de periode van de Mexicaanse griep, uiteraard niet zo’n heftige periode als nu, maar ook toen was schoonmaakland in rep en roer. En daarna… we gingen door waar we gebleven waren.” Ook Pauline is voorzichtig over het winnen van schoonmaakmedewerkers: “Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Als mensen uit laaggeschoolde beroepen moeten kiezen, kiezen ze voor schoonmaak omdat het een stabiele beroepsgroep is waar altijd wel werk in te krijgen is. En omdat mensen misschien eerder kiezen voor loondienst, dan voor zzp vanwege meer zekerheid.”
“Het is ook te hopen dat de fixatie op geld en tijd ombuigt tot aandacht voor de mens en ons specialisme in de schoonmaak in onze samenleving”
Marjolijn ziet een kentering: “Door alle positieve aandacht die de branche krijgt, zie ik een kentering, ook bij onze eigen medewerkers. Ze zijn duidelijk trots op de bijdrage die ze kunnen leveren aan de samenleving. En wij ook. Dat is mooi, maar ook jammer dat dit besef nu pas komt. Als je je echt verdiept in de mogelijkheden van werken in de schoonmaak, zie je collega’s die nog meer de mogelijkheden zien. Zij raken enthousiast over het vak en de mogelijkheid om daarin een goede toekomst op te bouwen. Die kennis zou iedereen in de branche moeten hebben. Het is ook te hopen dat de fixatie op geld en tijd ombuigt tot aandacht voor de mens en ons specialisme in de schoonmaak in onze samenleving.”
En verder wat je nog kwijt wilt…
Geduld, vertrouwen, respect, maar vooral veel trots, spreken de HR’ers van 1nergiek, Blinck Schoon, CSU, Gom en Westerveld uit: “We zijn enorm trots op onze medewerkers, hun flexibiliteit, inzet, passie en bereidwilligheid.” Samira tot slot: “Juist in deze tijd van bezinning kun je na te denken wat je nu echt wilt. Of dat dan het schoonmaakvak is? Maak een bewuste keuze en sta erachter. Dat geldt voor elke branche. Als je uitkijkt om aan de slag te gaan met je schooncollega’s bij opdrachtgevers die respect hebben voor wat je doet, dan is elke dag een dag om dankbaar voor te zijn.”