13 december 2021

Principeakkoord nieuwe cao Schoonmaak- en Glazenwassersbranche

Werkgevers in de schoonmaak (verenigd in Schoonmakend Nederland) en vakbonden CNV Vakmensen en FNV Schoonmaak hebben op vrijdag 10 december 2021 een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche. De overeengekomen looptijd is van 1 januari 2022 tot 1 juli 2024.

Rob Westerlaken, eerste onderhandelaar: “Tot de dag van vandaag werken onze ondernemers en schoonmaakmedewerkers in de frontlinie om Nederland schoon en veilig te houden. Dat verdient alle waardering en een waarde(n)volle cao. Dit principeakkoord is tot stand gekomen in een constructief overleg met respect voor elkaars standpunten en één gemeenschappelijk doel: een aantrekkelijke branche voor jong en oud. De gemaakte afspraken zijn – in de context van de toenemende arbeidsmarktkrapte en verwachte verhoging van het minimumloon – goed voor onze werkgevers, onze schoonmakers en voor onze samenleving.”
Fedde Monsma, manager cao: “Met dit akkoord ligt er een sterke basis voor een aantrekkelijke schoonmaaksector waarin het goed ondernemen, werken en ontwikkelen is. Een integraal akkoord dat met verschillende afspraken inspeelt op de belangrijkste knelpunten: ziekteverzuim, vergrijzing en een krappe arbeidsmarkt. Met onder meer een aantrekkelijk (jeugd)loon, ruimte voor opleiding en ontwikkeling (van breder vakmanschap) en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken, stimuleren we de instroom van nieuwe medewerkers, houden we medewerkers duurzaam inzetbaar en borgen we dat collega’s gezond hun pensioen halen én ervan kunnen genieten.”

Werkgevers en vakbonden zijn het volgende overeengekomen:

  • Om een aantrekkelijke sector te zijn en te blijven en instroom te bevorderen, worden de lonen op 1 april 2022 met 3,4% verhoogd, op 1 april 2023 met 2,75% en op 1 april 2024 met 1,5%. De cao is voor 2,5 jaar afgesloten tot 1 juli 2024, dat geeft rust en stabiliteit in de sector.
  • De eindejaarsuitkering stijgt met 0,3% per 1 januari 2022, 0,25% per 1 januari 2023 en 0,25% per 1 januari 2024.
  • Om het voor jongeren aantrekkelijk te maken in de sector worden per 1 april 2022 de jeugdlonen verhoogd:
    o 20 jaar: van 75% naar 100% van het vakvolwassen loon;
    o 19 jaar: van 65% naar 90% van het vakvolwassen loon;
    o 18 jaar: van 55% naar 85% van het vakvolwassen loon;
    o 17 jaar: van 45% naar 80% van het vakvolwassen loon.
  • Om instroom in de sector verder aantrekkelijker te maken is afgesproken dat vakantiekrachten, studenten en scholieren tot aan de vakvolwassen leeftijd (20 jaar) kunnen kiezen om het loon wekelijks uitbetaald te krijgen. Daarnaast kunnen naast vakantiekrachten ook studenten en scholieren een all-in loon ontvangen.
  • Vanaf 1 januari 2023 ontvangen schoonmaakmedewerkers in de hotelsector die werken op een feestdag een hogere feestdagentoeslag (150%).
  • Voor werknemers die ouder zijn en het schoonmaakwerk zwaar vinden hebben we de Eerder Stoppen met Werken -regeling verruimd. Medewerkers kunnen ervoor kiezen om maximaal 2 jaar (was 1 jaar) voor de AOW-gerechtigde leeftijd volledig (of gedeeltelijk) te stoppen met werken. Aan de regeling wordt een financieel consulent gekoppeld die de medewerkers inzicht geeft in de financiële gevolgen als ze overwegen gebruik te maken van de regeling.
  • Cao-partijen stellen vanaf 1 januari 2023, via een verhoging van de RAS-premie met 0,3%, een geoormerkt bedrag beschikbaar voor een nader uit te werken Generatiepact-regeling (GP). Ook deze regeling maakt het voor oudere werknemers mogelijk om minder te werken en meer hersteltijd te krijgen.
  • Om meer aandacht te hebben voor de gezamenlijke verantwoordelijkheid (medewerker en (leidinggevende) werkgever) in de beheersing van verzuim, wordt de expertise en focus van de verzuimcommissie verlegd naar kort verzuim (verzuim in eerste zes weken). Cao-partijen geven het thema grijs en kort verzuim via de commissie ziekteverzuim meer aandacht. Onder meer via onderzoek naar kort verzuim en de daarbij behorende problematieken. De commissie adviseert cao-partijen rondom kort verzuim. De controlerol van de commissie ten aanzien van de bezwaarprocedure 2e jaar en 90% loondoorbetaling vervalt per 1 januari 2022.
  • Medewerkers die op of na 1 april 2021 ziek zijn geworden, krijgen met ingang van het tweede ziektejaar 100% van het loon doorbetaald (was 90%). Hier tegenover staat dat met ingang van het tweede halfjaar van de arbeidsongeschiktheid de opbouw van de bovenwettelijke verlofdagen stopt. Voor medewerkers die vóór 1 april 2021 in het tweede ziektejaar zitten, geldt de oude regeling.
  • Om het voor medewerkers van met een andere religieuze achtergrond aantrekkelijk te maken te komen werken in de sector hebben zij de mogelijkheid verlof op te nemen op een niet-christelijke dag , mits de continuïteit van het werk op de locatie geborgd blijft.
  • Bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de 2e graad (zoals (schoon)broers/zussen) heeft de medewerker recht op 1 dag betaald verlof. Als het overlijden tot een noodzakelijke reis naar het buitenland leidt, kan de medewerker hiervoor verlof opnemen. Ook is geregeld dat je vrij krijgt op de dag dat je trouwt.

Scholing en opleiding
Om het voor werknemers aantrekkelijk te maken te blijven werken in de branche, investeren we in scholing en opleiding:

  • De mogelijkheid voor een opleiding Nederlandse taal wordt voortgezet.
  • De RAS stelt een budget beschikbaar voor de ontwikkeling van een opleiding digitale vaardigheden (inclusief eindtermen).
  • De RAS ontwikkelt een herhaling op de basis(vak)opleiding , waarin meer aandacht is voor arbo en ergonomie . Ook doet de RAS een voorstel voor een terugkomdag . Deze dag, die 1 keer per 2 jaar plaatsvindt, heeft tot doel van elkaar te leren door het delen van kennis en (praktijk)ervaring.
  • Cao-partijen stellen opnieuw via de RAS een bedrag beschikbaar om de brede inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. Dit om werknemers in de gelegenheid te stellen om ook opleidingen te volgen voor andere functies dan binnen de schoonmaak beschikbaar zijn.
  • Cao-partijen willen het vakmanschap breder ontwikkelen . Dit gaat verder dan een opleiding. Ook het opdoen van praktijkkennis en -ervaring is essentieel . Om de ontwikkeling van breder vakmanschap te stimuleren zijn de volgende zaken van belang:
    o Continueren van het Goede Gesprek
    o Opzetten van een Skillspaspoort/Work-ID
    o Certificeren van praktijkkennis en -ervaring
    Voor dit laatste werkt de RAS een voorstel uit voor een professionele leeromgeving in de sector in de vorm van een (virtueel) Schoonmaak Leerhuis.
  • Schoonmakers die de ambitie hebben om zich door te ontwikkelen, krijgen daarvoor de ruimte. Dat geldt ook voor schoonmakers die een leidinggevende positie ambiëren, zonder dat hieruit de verplichting voortvloeit dat de medewerker ook automatisch doorstroomt naar die leidinggevende positie. Dit is altijd ter beoordeling van de werkgever.

Akkoord op hoofdlijnen in cao-schoonmaak

  1. Combinatiebanen en zij-instroom:
    Cao-partijen starten een gezamenlijke lobby om combinatiebanen fiscaal aantrekkelijk te maken en om de zij-instroom van medewerkers te vergemakkelijken. Het uitgangspunt hierbij is barrières weg te halen. Denk aan het slechts bij één werkgever kunnen toepassen van de arbeidskorting, de complexiteit van de IB-aangifte en het financieel aantrekkelijker maken om vanuit een bijstandssituatie (deels) te gaan werken. Het initiatief voor de lobby ligt bij werkgevers.
  2. Cao eenvoudiger en toegankelijker maken:
    De regels in de cao dienen voor medewerkers en werkgevers duidelijk te zijn. Om die reden wordt er een populaire versie van de cao gemaakt, ondersteund door (visuele) media (filmpjes, afbeeldingen, infographics).
  3. Migrant Domestic work (huishoudelijk werk):
    Cao-partijen starten een gezamenlijke lobby bij de politiek en andere stakeholders om het ILO-verdrag 189 inzake -Decent Work for Domestic Workers- geratificeerd te krijgen en om de Regeling Dienstverlening aan huis te beëindigen. Cao-partijen bepleiten gezamenlijk om het vouchersysteem (naar Belgisch model) te verkennen en steunen het experiment dat tussen FNV en de Gemeente Amsterdam loopt. Het initiatief voor de lobby ligt bij vakbonden.
  4. Internationale solidariteit/ goede doelen:
    Voor de afzonderlijke vakbonden is er tijdens de cao-periode een bedrag beschikbaar van €15.000 per jaar voor internationale projecten/ goede doelen.
  5. Integratie Arbo cao in Arbocatalogus:
    De meeste onderwerpen uit de Arbo cao zijn inmiddels goed beschreven in de Arbocatalogus. De Arbocatalogus is actueler, uitgebreider en beter praktisch toepasbaar dan de Arbo cao. Om die redenen worden de (preventieve) Arbo-onderwerpen opgenomen in de Arbocatalogus. Onderwerpen met een meer juridisch karakter worden toegevoegd aan de Arbeidsvoorwaarden cao.

Raadplegen leden
Schoonmakend Nederland legt op 20 december 2021 het onderhandelingsresultaat ter accordering voor aan haar leden. Ook CNV en FNV doen dat op korte termijn aan hun leden.

Deel dit artikel

Ook interessant:

04 augustus 2022

JobCrafting voor personeelsbehoud

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt ook voor de aandacht die jij als leidinggevende aan jouw medewerkers geeft. En waarmee je ervoor zorgt dat je deze medewerkers...

03 januari 2022

Efficiency en tijdsbesparing: digitalisering is hot

Digitalisering. Je kunt er als ondernemer niet meer omheen. Welke digitale systemen, apps en platforms zijn populair in schoonmaakland? Wat levert het op? En vinden ondernemers het de investering...

11 januari 2024

Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 2024

Per 1 januari 2024 hebben ondernemers te maken met nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels. Dit geldt ook voor ondernemers in de schoonmaakbranche. Daarom zet Schoonmakend Nederland de feiten op een...

03 januari 2024

Op 1 januari 2024 is nieuwe loontabel schoonmaak ingegaan

De RAS brengt aan het begin van het nieuwe jaar in herinnering dat er tussentijds nieuwe afspraken zijn gemaakt over de cao-lonen. De eerste wijziging is vanaf 1 november...

09 mei 2019

Gerrit van Woerden (Van der Windt): “Let’s talk about plastic”

“Het gebruik van plastic is wel een ‘dingetje’. Als leverancier zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheid en zetten in op meer hergebruik van plastic voor onder meer afvalzakken.”...

22 februari 2022

Gerard Spoor (Carling Opleiding en Qualis Insight) overleden

Aangeslagen en ontdaan bereikt ons het bericht dat Gerard Spoor, directeur van Carling Opleidingen en co-founder van Qualis – Insight into Quality, op 20 februari 2022 op 61-jarige leeftijd...

18 april 2022

Lancering RAS app voor schoonmaker en glazenwasser

Speciaal voor Werkgevers en leidinggevenden in de schoonmaakbranche heeft de RAS een app ontwikkeld. Voor schoonmakers en glazenwassers. Wil je weten waarbij de app jou en jouw medewerkers kan...

07 december 2021

Kleine stappen voorwaarts naar nieuwe cao

Op 3 december werden tijdens het vervolg van de cao-onderhandelingen voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche een paar mooie stappen voorwaarts gezet. Maar de vakbonden en Schoonmakend Nederland zijn nog...

04 september 2023

Workshops in week lezen & schrijven

In de Week van lezen & schrijven (8 t/m 15 september) organiseert Schoonmakend Nederland twee workshops over het herkennen en omgaan met lage basisvaardigheden. In de schoonmaakbranche heeft ruim...

26 maart 2025

Portret Ismeta Fehric (SVP Schoonmaak): “Schoonmaken zit echt in me”

“Als Ismeta binnenkomt, dan zijn de mensen direct blij. Dat is haar meerwaarde zonder dat ze het weet”, complimenteert leidinggevende Mirella Harkema haar collega. Ismeta wordt er verlegen van,...