Geen verhoging eindejaarsuitkering, wel netto inkomen

Branchevereniging SIEV streeft naar verhoging netto inkomen van schoonmakers in plaats van verhogen eindejaarsuitkering. “Niet omdat we tegen een goede beloning van onze medewerkers zijn, maar omdat deze regeling te veel haken en ogen heeft”, aldus Maurice Rutgrink, voorzitter van de mkb-branchevereniging.

Het SieV- bestuur heeft geageerd op het telkens verhogen van de eindejaarsuitkering omdat deze regeling te veel haken en ogen heeft. Maurice Rutgrink: “Het huidige percentage (4,7%) nu al meer dan de helft dan de vakantiegeldregeling (8%). De regeling is lastig, omdat de betaling van de eindejaarsuitkering plaats dient te vinden voor 15 december. Dat betekent dat de werkgever bij het uitbetalen van het maandloon over de maand december al de hoogte van de uitkering moet inschatten, omdat de berekening over een heel jaar gaat.”

Eerder gaf SieV al aan dat de belastingdruk voor de werkgever bij extraatjes als een eindejaarsuitkering extreem hoog is. Maurice: “Ik heb al vaker gehoord en in eerdere columns geschreven: van het bedrag rechtsboven ga je drie weken met je hele gezin met het vliegveld naar een all-inclusive resort in een warm land, van het bedrag rechtsonder ga je twee weken op de fiets naar de camping met je tent. Daarom heeft het verhogen van deze uitkering naar onze mening weinig zin, omdat de werknemers hier amper van profiteren. Van elke euro extra leveren zij meer dan de helft in. Dus het effect van 0,25% verhoging van deze uitkering betekent, dat de werknemer daar amper iets van merkt. Daarbij aangetekend: het bedrag kan via de zogenaamde vrije ruimte deels worden betaald, maar zo groot is deze ruimte niet.”

Tegenvoorstel
Het SieV bestuur vindt 3% eindejaaruitkering voldoende. “Dat we dat voor de 15e betalen, is een hindernis waarop ik nu niet te veel wil ingaan. Wat we voor ogen hebben, is: de eindejaaruitkering terugbrengen van 4,7% naar 3%. Het verschil van 1,7% kan dan worden uitgewisseld tegen een verhoging van het brutoloon van 1%. Deze verhoging is een eenmalige uitwisseling. Dus in 2022 de lonen verhogen met 1%, los van het bereikte cao-akkoord. In 2023 is het dan automatisch vastgelegd.”

Voordelen
Volgens Siev merkt de werknemer nu dat van 1% loonsverhoging meer overblijft dan diezelfde 1% verhoging van de eindejaarsuitkering. En merkt de werkgever qua werkgeversbijdrage amper het verschil, maar krijgt de werknemer wel iets meer nettoloon, iedere betaalperiode. En daar merkt de werknemer meer van dan van de eindejaaruitkering. “Op 15 december ontvangen de werknemers dan de reguliere eindejaaruitkering van 3%. Dus, iedereen blij!”

Klik hier voor meer informatie over SIEV.