Draagt erkenning voor Haags sociaal schoonmaakbedrijf bij aan zichtbaarheid bij inkopers?
GreenFox Social Return en Nelis Company hebben een bijzondere erkenning ontvangen: beide Haagse ondernemingen behoren tot de meest sociale bedrijven van Nederland. Zij hebben de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) gehaald en daarvoor het certificaat PSO30+ gekregen. Deze pioniers in sociaal ondernemen zetten zich al jaren in om kansen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het PSO 30+-certificaat is een belangrijke erkenning voor sociale ondernemingen. Het wordt toegekend aan bedrijven waar meer dan 30% van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. PSO meet in welke mate een organisatie duurzaam socialer onderneemt ten opzichte van andere organisaties, welke maatschappelijke impact zij hebben en of zij dit op een kwalitatief goede manier doen.
“De Aanbestedingswet staat toe dat wij bij onze inkoopaanbestedingen voorbehouden aan sociaal ondernemers”
“Sociaal ondernemers zijn een belangrijke partij in ons Werkoffensief +500 om jaarlijks 500 mensen extra aan werk te helpen, bovenop de bestaande opgave van 4000 mensen per jaar”, reageert wethouder Rachid Guernaoui (Werkgelegenheid), die directeuren Renzo Deurloo (GreenFox Social Return) en Ian Smeyers (van Nelis Company) 17 juli kwam feliciteren tijdens een speciale informatiebijeenkomst in brouwerij De Prael over sociaal ondernemerschap.
Werkzoekenden werkfit maken
Guernaoui: “Sociaal ondernemers bieden werk aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt; ook begeleiden zij werkzoekenden en helpen zij bijstandsontvangers werkfit te maken. In het coalitieakkoord hebben wij afgesproken sociaal ondernemerschap ruim baan te geven. De Aanbestedingswet staat toe dat wij bij onze inkoopaanbestedingen voorbehouden aan sociaal ondernemers”.
Bij glazenwassersbedrijf Nelis krijgen jongeren met weinig zicht op werk een kans. Zij doen werknemersvaardigheden en zelfvertrouwen op én ze leren een vak. De jongeren krijgen hierbij intensieve begeleiding. Bij GreenFox Social Return treden werkzoekenden in dienst, die dan coaching krijgen en een erkende opleiding volgen. Al tijdens de opleiding worden de medewerkers gedetacheerd bij werkgevers in de bouw en installatietechniek, met kans op uitstroom naar een passende baan.
Certificering geen doel op zich
Ian: “Voor ons is die 30+ een meetresultaat, maar geen doel op zich. We deden dit al en blijven dit doen, omdat impact voor ons voorop staat. We hopen uiteraard wel dat het behalen van dit certificaat naast de gunning op reguliere aanbestedingen ook bijdraagt aan onze zichtbaarheid bij inkopers. We willen juist in aanmerking komen voor voorbehouden aanbestedingen conform artikel 2.82. Inkopers hebben met de percelen regeling en dit specifieke artikel veel meer mogelijkheden dan ze denken als het gaat om de gunning aan sociaal ondernemers. We zijn al sinds 2011 in de veronderstelling dat organisatie die sociaal en/of duurzaam in willen kopen dat ook gaan doen, maar er is duidelijk meer nodig dan intrinsieke motivatie. Social return-plichten helpen zeker, maar het gaat vooral om een cultuuromslag bij de organisatie. Het is misschien goed om op deze plaats aan te geven dat we hier in samenwerking met InHolland Academy een nieuwe leergang voor hebben opgezet waar inkopers en (transitie)management een hoogwaardige opleiding kunnen volgen met specialisten uit het werkveld.”
Nieuwsgierig naar de opleiding? Kijk op deze webpagina van InHolland.