Schoon Genoeg

Tugrul Çirakoglu van schoonmaakbedrijf Frisse Kater brengt een boek uit: Schoon Genoeg. Over de verborgen wereld achter het schoonmaken van extreme situaties zoals een suïcide, zware vervuiling door verwaarlozing en lijkvinding.

Over Tugrul
Als hij na zijn afstuderen op elke sollicitatiebrief een standaardafwijzing krijgt, besluit Tugrul Çirakoglu voor zichzelf te beginnen. Zijn bedrijf, Frisse Kater, richt zich in eerste instantie op het schoonmaken na huisfeesten, maar al snel zoekt hij naar grotere uitdagingen. Die vindt hij in het reinigen na extreme en uitzonderlijke omstandigheden, zoals een suïcide, zware vervuiling door verwaarlozing en lijkvinding. De situaties die hij aantreft benadert hij met professionele distantie, maar dat is lastiger met de verhalen erachter. Het verdriet, de ellende en de eenzaamheid laten hem moeilijk los en dit boek is dan ook een pleidooi om in onze samenleving elkaar beter in de gaten te houden en voor elkaar te zorgen.

Zomergast
In 2019 interviewde onze redactie de in Amsterdam geborgen Tugrul als één van onze zomergasten en fan van ons jongerenplatform #FMNextGen. Toen had hij 10,8K volgers op Facebook en 35 vlogs op YouTube. Inmiddels is zijn fanclub gegroeid naar 13K volgers op Facebook, 6,5K volgers op Instagram, 78 vlogs op Youtube met 6K tot 260K views, wekelijkse columns in Het Parool, verscheen in 2020 de vierdelige docuserie ‘Niet normaal vies – De wereld van schoonmaker Tuğrul’ – bij BNNVARA op NPO 3 en volgt in maart 2022 een eigen boek.

Schoon Genoeg
Het boek Schoon Genoeg verschijnt op 8 maart 2022. Klik hier om alvast een exemplaar te reserveren.