Blog: Toen was geluk nog heel gewoon
Toen mijn ouders in 1959 een huis in Zwijndrecht kochten, was de verbazing onder familieleden groot. “Een huis kopen? In Zwijndrecht?” “Ja zeker, want met kopen bouw je financieel op en Zwijndrecht ligt aan het spoor, dus we zijn zo met de trein in Rotterdam”, verklaarden mijn ouders hun keuze. Dat mijn ouders het tweede huis met ‘slechts’ een schuurtje in het rijtje van vier huizen kochten, was wel overwogen. In het schuurtje paste namelijk hun scooter, een TWN Contessa. En een grote garage, waarover het hoekhuis beschikte, was niet nodig: “We dachten nooit een auto te zullen kopen”. Afijn, zo’n 20 jaar later stonden er drie auto’s van ons gezin in de straat: die van m’n ouders, broer en mij.
Toen ik in 1984 voor mijn diploma machineschrijven in de schoolbanken zat, vond ik het fantastisch om op het ritme van een full swingend nummer van Michael Jackson 60 of bij bewezen gevorderdheid 120 aanslagen per minuut te behalen en daarmee in de maat mechanisch mee te rammelen. Twee jaar later deed de eerste Wang-computer – of eigenlijk een tekstverwerker – zijn intrede in mijn leven. Voor een slordige 15.000 gulden schafte mijn toenmalige werkgever Automatic Holland een tekstverwerker aan. Twee dagen op cursus voor drie programma’s om tekstdocumenten aan te maken, vast te leggen en te printen. Het was het begin van het ‘einde typelint- en Tipex-tijdperk’.
Toen ik in 1997 met Petra de Bruin Communication startte, kocht ik van mijn eerste opdracht een fax. Inmiddels staat deze in het historisch museum en mag ik soms aan millennials uitleggen wat een faxapparaat is. Nu lach ik erom, maar wat vond ik de fax na de telex super kekkie. Bijna een jaar ging ik als zelfstandig ondernemer zonder mobieltje door het leven. Ja, dat kon toen nog, want mijn antwoordapparaat ving mijn gemiste telefoontjes op.
Toen we in 2018 met FM Next Generation startten, wist ik niet dat de young professionals in zo’n korte tijd voor zoveel inspiratie en informatie zouden zorgen. Evenmin dat de millennials ons laten inzien dat de wereld verandert – en heel snel ook. Dat je niet per se met die snelle wereld mee hoeft te gaan, oké. Maar dat je je ogen niet moet sluiten voor hetgeen erom je heen gebeurt, dat laten de millennials ons ook ervaren. Want veranderingen waarnemen en ervoor open staan, zijn absolute voorwaarden om succesvol te zijn én blijven. De Next Generation zoekt naar kansen voor blurring (vervaging van vertrouwde grenzen) en waken voor het Blokker-syndroom (vasthouden aan tradities en je imperium in verval laten geraken). Of in hun bewoordingen: disruptie! Vraag ik aan de babyboomers, generatie Nix en Paratgeneratie (waartoe ik zelf dus ook behoor) om onze FM Next Generation die kansen te geven? Ja, dat vraag ik! Omwille van de toekomst van uw bedrijf én de schoonmaakbranche. Met al haar niches. Zoals groothandels die webshops inzetten en andere markten (food, horeca, zorg) dan enkel schoonmaakmarkt aanboren. Opleiders die insteken op facilitairbrede vakopleidingen. Schoonmaakbedrijven die voor facilitaire dienstverlening of juist voor sectorspecialisatie kiezen. Met ons roer om (van contentsnacks naar contentmarketing) begrijp je: de themaserie Blurring of Blokker-syndroom? coming soon…
Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal
In de blogserie tv-programma’s schreef Petra eerder: