Blog: Schoonmaak een ‘eenvoudig’ vak?

Schoonmaak wordt over het algemeen gezien als een eenvoudig vak… Jammer! Wij vakmensen c.q. mensen uit het vak weten wel beter: er komt heel veel kijken bij schoonmaken. Ik wil het toch eens op een rijtje zetten, want voor schoonmaak heb je veel en brede kennis nodig, dan over het algemeen wordt gedacht. Schoonmaak is een laagdrempelig vak, waarin je al gauw aan het werk kunt, maar er komt toch echt meer bij kijken dan men vaak beseft. Welke kennis is dan door de bank genomen nodig voor de echte schoonmaakvakman/-vrouw?

Natuur- en scheikunde
Natuur- en scheikunde is een wezenlijk onderdeel van het schoonmaakvak. Denk aan de kennis van pH-waardes, Duitse hardheid van het water, het gevaar van mengen van verschillende schoonmaakproducten en de werking van schoonmaakproducten. Maar ook de kracht van wrijving, stoom en hoge druk.
Welke verbindingen gaan schoonmaakmiddelen aan met vervuiling en waarom mag je geen schoonmaakmiddelen mengen?

Biologie
Welk effect heeft een schoonmaakproduct op het milieu? Dan kan groot zijn. Gelukkig zijn er de gevaarsymbolen op de schoonmaakverpakking, die een echte vakman/-vrouw moet kunnen lezen en interpreteren. Wat moet je doen om te voorkomen dat vervuiling in het milieu komt bij bijvoorbeeld het verwijderen van graffiti? Of welke natuurlijke stoffen, enzymen of bacteriën kunnen worden ingezet om schoon te maken?

Management
Hoeveel tijd heb je nodig voor een taak? Hoe kun je dat indelen en de hoogste kwaliteit genereren? Werkoverleg met leidinggevende. Werken met logboek. Het managen van je werkzaamheden, het voorraadbeheer en gebruik/verbruik van middelen en materialen. Het managen van het schoonmaakvak is balanceren en presteren.

Nederlands
In de schoonmaak is het essentieel dat je goed kunt communiceren. Dus is het belangrijk om de Nederlandse taal te beheersen in woord (en geschrift). Communicatie met leiding, klant en gebouwgebruiker(s) zijn voorbeelden.

Burgerschap (vroeger maatschappijleer)
Binnen de schoonmaak heb je met vele culturen, overtuigingen en maatschappelijke verschillen te maken. Hoe ga je er mee om? Hoe kun je met een ieder omgaan zonder hem of haar in verlegenheid te brengen?

Engels
Vaak is Engels de voertaal bij internationaal opererende bedrijven.

Techniek
Als schoonmaker werk je met machines. Voor een goed onderhoud van de machines is het belangrijk om te weten hoe ze werken. Of ze gekeurd zijn (NEN3140). Of alle onderdelen niet beschadigd zijn. En zo ja, hoe je ze eventueel kunt vervangen of moet laten vervangen.

Interieurbouw
Als schoonmaker moet je weten welke afwerkmaterialen er zijn toegepast in gebouwen en hoe je deze mag/kunt behandelen, zodat ze schoon worden en niet beschadigd raken. Een voorbeeld: als je een natuurstenen afwerkmateriaal heb, mag je daarop nooit een ontkalker gebruiken want dan beschadig je het natuursteen. Immers die is kalkhoudend. Wat dacht je van het gebruik van een sterke ontvetter op een linoleumvloer? Grote kans dat er een zichtbare plek ontstaat waar de was oplost.

Gezondheid/beweging
Persoonlijke hygiëne, goede houding (ergonomie); aspecten die van je worden verwacht. Maar die ook opleveren: gezondheid. Dus minder ziek. Daar word je blij van, en iedereen met jou.

ICT en robotica (informatiekunde)
Apps, software, scans, aangestuurde schoonmaakmachines; technologie is tegenwoordig niet weg te denken. Werk je in het schoonmaakvak, dan vereist dat een brede kennis voor een goede uitvoering van het vak. In welk vak heb je te maken met zoveel diversiteit aan kennis? Volgens mij in geen enkel ander vak.

Schoonmaak een eenvoudig vak? Ondergewaardeerd! Maar leuk, divers en uitdagend!

Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean

Premium

Facilitair multi-serviceverlener Elis verrassend anders op Vakbeurs Facilitair

“Twee jaar geleden is Berendsen overgenomen door Elis. Deze overname had een naamsverandering en...
×