Blog: Open de deur en deel!

Op het moment van schrijven van mijn blog realiseer ik me dat ik 8 jaar, 2 maanden en 28 dagen in de wondere facilitaire wereld werkzaam ben. Bij het bedrijf waar ik afstudeerde, kon ik blijven en zo startte ik met de verkoop van reinigingsmachines. Inmiddels zijn we door overnames en fusies gegroeid naar een landelijke speler op het gebied van reinigingssystemen en machines, hygiënische voorzieningen en non-food horecaproducten. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor reinigingsmachines en de techniek die erbij komt kijken. Daaruit put ik mijn energie, heb ik inmiddels ook een klein beetje kennis van, die ik kan gebruiken om onze opdrachtgevers te helpen met machine-gerelateerde vraagstukken.

Want in de wereld van reinigingsmachines gebeurt altijd wel iets. Een markt met ontelbaar veel producenten, kleuren, smaken en kwaliteiten. Iedereen heeft hierin zijn eigen voorkeuren en dat is ook goed. Interessant is natuurlijk de al veel besproken ontwikkeling van robotisering. Ik geloof wel dat we nu aan de vooravond staan van de definitieve doorbraak van de robot. Of zoals ik al heb gehoord en geadopteerd: de cobot.

Voor zover ik op dit moment kan beoordelen, gaat een robot nooit alle schoonmaaktaken van de mens overnemen. Het waarnemen van de mate van vervuiling en signaleren van (nare) geuren is en blijft mensenwerk. Met name het laatste is natuurlijk erg belangrijk in de schoonmaak, onze neus bepaalt immers 70% van onze schoonbeleving van een bepaalde ruimte. De frequente, repeterende en saaie werkzaamheden worden inmiddels al steeds vaker uitgevoerd door een robot. Door de inzet van robots voor dit soort werkzaamheden is een kwaliteitsslag snel gemaakt en kan de focus op andere taken worden gelegd. Ik verwacht dan ook dat we binnen nu en 2 jaar een toename gaan zien in het gebruik van autonome reinigingsmachines.

Ook is pay-per-use een hot item. Hiermee hebben we in de hotelwereld goede ervaringen opgedaan en zien we een enorme toename. Met betrekking tot reinigingsmachines merk ik nog wel wat terughoudendheid in de markt. Een veel gehoord antwoord is “als ik die machine nodig ben, dan koop ik hem toch gewoon!”. Om even later in de leaseauto te stappen naar de volgende afspraak. ? Dat is niet logisch. Er zijn namelijk fantastische leaseconcepten met flexibele totaaloplossingen voor zowel de aanschaf als het onderhoud van de reinigingsmachines. Misschien moeten we nog even wennen aan het idee om ook een reinigingsmachine te leasen.

Ik denk dat als iedereen in onze branche, van producent tot groothandel en schoonmaak/- facilitairbedrijf de deuren openzetten, meer gaan samenwerken en kennis & data delen, ontwikkelingen en innovaties sneller en beter tot stand komen. Met enig regelmaat bezoek ik beurzen voor totaal andere markten. Daar zie ik ontwikkelingen die door de producent, groothandel, gebruiker en soms zelfs door concurrenten met elkaar zijn opgezet. Alles met als doel: het verder ontwikkelen en vooral leuker maken van ons werk. Dus roep ik op: open de deur en deel!

Rutger Kerkdijk,
manager Machines & Services Facility Trade Group

Fan van FM Next Generation, inspiratieplatform voor young professionals tot 35 jaar met passie voor schoonmaak en facility management.

Premium

Breedweer en Nelis pakken unieke primeur in sociaal aanbesteden Hogeschool Utrecht

“Als je dit moment niet bezig bent met betekenisvol ondernemen, dan kun je als...
×