Blog: Dit is waarom er niemand op je vacatures reageert (2)

Voor veel ondernemers is het herkenbaar: de zaken gaan goed en de opdrachten stromen binnen. Je personeel kan het bijna niet meer aan en je moet zelfs opdrachten afslaan, omdat je er niet aan toekomt. En dus ga je op zoek naar een nieuwe werknemer. Vol goede moed begin je met het schrijven van een vacaturetekst. Om er zeker van te zijn dat je toekomstige kandidaat echt de juiste mentaliteit heeft, gooi je er een paar sterke kreten in als: ‘’geen 9-tot-5-mentaliteit’’ of ‘’wij zoeken een echte aanpakker”. Verder maak je jouw bedrijf aantrekkelijk voor een jonge doelgroep door aan te geven dat jullie echt een jong en dynamisch bedrijf zijn! Geen reactie…

Hoe kun je anders omgaan met containerbegrippen en andere clichés?

Containerbegrip 1: de 9-tot-5-mentaliteit
Een veelvoorkomend containerbegrip, maar wat betekent dit precies? Een van de grootste misverstanden is dat dit ‘flexibel’ zijn betekent. Maar dat is niet zo.

Laat me je voorstellen aan Willem. Willem heeft gesolliciteerd bij een schoonmaakbedrijf als schoonmaker. Omdat de klanten van dit schoonmaakbedrijf vooral evenementenhallen zijn, moet Willem ook wel eens in de avonduren draaien van 16:00 tot 00:00 uur. Willem is hiermee akkoord gegaan, maar omdat er vaak gevraagd wordt om een uurtje eerder te beginnen of een uurtje later te eindigen, vanwege de verschillende evenementen, is Willem toch gestopt met zijn baan als schoonmaker… Willem heeft geen 9-tot-5-mentaliteit en is ook niet flexibel.

Wees duidelijk en vertel wat je bedoelt. Los van dat de persoon het niet erg vindt om vroeger te beginnen of later te eindigen, zou het namelijk alsnog prima kunnen dat deze persoon er niet mee om kan gaan dat er dingen in het rooster of aan de werktijden veranderen. Laat dit prachtige containerbegrip dus lekker achterwege en zeg iets in de trant van: “Wij zijn op zoek naar iemand die als het nodig is om vijf uur zegt: ik werk even een uurtje langer door, want ik ben nog niet tevreden met het huidige resultaat”. Dan heb je namelijk én geen 9-tot-5-mentaliteit én je bent flexibel.

Containerbegrip 2: marktconform salaris
Uit onderzoek is gebleken dat voor het grootste gedeelte van de werkzoekende, het salaris een grote rol speelt bij de keuze om wel of niet te solliciteren op een vacature. Toch gebruiken veel bedrijven de zin: wij bieden een marktconform salaris… Please, stop daar mee. Een potentiële kandidaat wil gewoon weten waar hij of zij aan toe is. En denk je: “ja, dat is leuk, maar ik weet gewoon nog niet precies wat het salaris gaat worden”. Geen probleem. Je hebt altijd wel een minimum en een maximum salaris in je hoofd. Zet gewoon het min-max salaris neer en vermeld daarbij: afhankelijk van je ervaring. Opgelost!

Containerbegrip 3: “Heb jij er altijd al van gedroomd om…”
Tuurlijk heb ik er altijd al van gedroomd om accountmanager zakelijke markt te worden! Ik kan het mij nog zo goed herinneren. Ik zat in groep 4 en de juf vroeg: wat wil je worden jongen? “Nou, juffrouw, ondanks dat al mijn vriendjes brandweerman of piloot willen worden, wil ik graag accountmanager zakelijke markt worden. Dat lijkt mij echt fantastisch!” Geloof jij het?

Hoe dan wel? Ehm, gewoon niet. En als je dan toch iets in die trant wil zeggen, zeg dan iets als: heb jij er altijd al van gedroomd om veel geld te verdienen (die kans is namelijk wel aanwezig)? Door onze gunstige bonusregeling, bepaal jij als accountmanager zakelijke markt je eigen salaris!

Containerbegrip 4: salestijger, duizendpoot, spin in het web en de rest van het dierenrijk
Hier hoef ik weinig over uit te weiden denk ik. Gewoon niet doen. Tenzij je een dierentuin gaat openen… Dan mag het.

Containerbegrip 5: “Wij zijn een informeel bedrijf”
Oké? Dus ik mag met mijn sneakers aan naar werk? Of de directeur met JE in plaats van U aanspreken? Top! Waar kan ik tekenen? Tegenwoordig is bijna ieder (Nederlands) bedrijf informeel. Lekker achterwege laten dus. Vertel in plaats daarvan iets over wat de sfeer binnen jullie bedrijf of afdeling uniek maakt.

Containerbegrip 6: “We zijn een jong en dynamisch bedrijf”
Jong? Qua personeel of bestaan jullie gewoon pas net? En dynamisch? Bewegelijk, energiek, veranderlijk? Welke precies? Op zichzelf is er niet zo veel mis met de term, maar gebruik hem ter ondersteuning en niet als opvulterm. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: “wij zijn X jaar geleden vanuit onze studie begonnen met ons marketingbedrijf. Door de vele veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van social media, zijn wij constant in beweging. Dit maakt ons tot een jong en dynamisch bedrijf.”

Containerbegrip 7: “We zoeken iemand met een proactieve houding”
Met andere woorden: we zoeken iemand die we niet constant hoeven te vertellen wat hij of zijn moet doen.

Peter van der Woerd,
vacaturespecialist en de motor achter de start-up Double You Vacaturemarketing

Na zijn eerste blog Dit is waarom niemand op je vacatures reageert en het interview “Nieuwe collega’s winnen begint met boeien en binden”, is dit de laatste bijdrage door en met Peter van der Woerd van Double You Vacaturemarketing. Peter helpt bedrijven bij het aantrekken van nieuw personeel. Door het opzetten van online werving campagnes, het schrijven van vacatureteksten en het geven van trainingen. Kijk voor meer informatie op: www.doubleyouvacaturemarketing.nl of stuur een mail naar info@doubleyouvacaturemarketing.nl.

Premium

Coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Privé en/of zakelijk. Ook de cruciale beroepsgroep communicatie/media/marketing. Daarom...