Wat te doen bij een schurftuitbraak?
De kranten en media stonden er vorig najaar bol van: schurftuitbraken in studentenhuizen. Maar ook op andere plekken komt schurft voor waar mensen dicht op elkaar leven of intensief contact hebben, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen en asielzoekerscentra. Alpheios ontwikkelde een document waarmee je als schoonmaker direct inzicht krijgt hoe je schurft het beste kunt aanpakken.
Schurft (scabiës) is een mijtsoort, een spinachtig beestje dat niet met het blote oog te zien is, die in de menselijke huid leeft en daar gangetjes graaft om eitjes te leggen. Dit veroorzaakt veel jeuk. Schurft is goed te behandelen met medicijnen via de huisarts, maar is wel erg besmettelijk en er dient dan ook goed te worden schoongemaakt.
Het is bijvoorbeeld raadzaam om kleding, beddengoed en dergelijke apart in zakken te bewaren voordat het wordt gewassen en dit vervolgens op minimaal 60 graden te doen. Ook kan het helpen om uitbraken te voorkomen om wegwerpschoonmaakdoeken te gebruiken en wegwerpschorten te dragen. Meer weten? Klik hier om direct naar het document van Alpheios te gaan.
Bron: Alpheios