Vakbonden zetten in op forse loonsverhoging
De vakbonden willen de lonen fors verhogen. FNV kiest voor volledige prijscompensatie voor werknemers, om de koopkracht kunnen behouden. “We willen dat werkgevers de inflatie volledig compenseren, er is een loongolf nodig. Dus we gaan voor loonsverhogingen van rond de 12 procent”, zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha in een artikel op NU.nl. “Het zijn extreme tijden die vragen om een ongekend stevige loonsverhoging. De overheid kan een oplossing bieden voor de hoge energieprijzen, maar vooralsnog moeten mensen de rekening gewoon betalen om niet in de kou te zitten.”
In het artikel wordt verder beschreven dat de vakbondsman werkgevers oproept om samen naar oplossingen te zoeken om de inkomenscrisis te lijf te gaan. Boufangacha ziet vooral veel problemen bij de middeninkomens en minima, zoals het moet overslaan van maaltijden, omdat er geen geld voor eten is door de stijgende prijzen.
Verder meent de vakbondsman dat er ook een taak is voor het kabinet: “Het minimumloon moet worden verhoogd en de overheid kan ook het eigen personeel beter belonen. Maar vooral de werkgevers moeten leveren en daar zit weinig beweging in.”
Anders verwacht hij een cao-seizoen met een hoop onrust. “Als onze leden er samen met hun collega’s de schouders onder zetten, zoals onlangs bij NS, is er veel meer mogelijk dan de magere 5 procent die werkgevers blijkbaar willen bieden.”
CNV vraagt om 5 tot 10 procent meer loon
Naast FNV zet ook CNV in op een forse loonsverhoging: 5 tot 10 procent. “We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie, die vraagt om snelle maatregelen. Een looneis van 5 tot 10 procent is voor het CNV historisch, maar we gaan er vol voor, want dit is hard nodig”, zegt voorzitter Piet Fortuin.
De gemiddelde loonstijging ligt volgens cijfers van werkgeversvereniging AWVN, dit jaar op ruim 3,1 procent. Die stijging blijft achter op de inflatie van 12% in de afgelopen maand.
“De loonsverhogingen zijn in de loop van het jaar langzaam omhooggekropen richting de 4 procent, maar we zijn eigenlijk voortdurend ingehaald door nog hogere inflatiecijfers. We lopen daardoor met de loonontwikkeling achter de feiten aan. Het is hoog tijd voor een grote inhaalslag voor werknemers”, vindt Fortuin.
Klik hier voor het volledige artikel op Nu.nl.