‘Dream School’ Eric ging van baan met dikke auto naar wc’s schoonmaken: “Sommigen vinden dit cv-zelfmoord”
Eric van ’t Zelfde (51) groeide de afgelopen jaren uit tot de bekendste rector van Nederland. Hij schreef boeken, schoof aan in talkshows. Maar het maakte hem niet gelukkig. Nu schenkt hij koffie voor daklozen in de Pauluskerk en maakt wc’s schoon. “Ik heb een lesje in nederigheid nodig.”
Met deze kop begint het artikel uit het AD van 29 januari, geschreven door Barbara de Jong, over de man die het grote publiek kent als rector in het NPO televisieprogramma Dream School, waar hij drop-outs in de schoolbanken probeert te krijgen. ‘In Rotterdam maakt hij de Hugo de Groot tot een van de beste scholen van Nederland. Hij wordt gevraagd voor lezingen en tv-optredens. Maar het is niet alleen hosanna. Eind september vertrekt hij na een ruzie op zijn laatste school, het Drachtster Lyceum. Het doorvoeren van een rooster liep uit op een machtsstrijd. Van ’t Zelfde was er klaar mee.’
De overstap naar thuis en nadenken
In het artikel vertelt Eric van ’t Zelfde dat hij meerdere maanden thuis tot zichzelf kwam en zijn gezin verwende met taarten en soepen. “Zoveel, mijn gezin zei: stop, alsjeblieft niet meer!”
Thuis nam hij de tijd om na te denken en kwam tot de conclusie dat een vette auto en vet salaris niet heiligmakend waren. Hij voelde zich zelf afgedreven en viezig. “De maatschappij vond dat ik belangrijker was geworden. Maar ik vond mezelf steeds onbelangrijker. Ik dacht: ik ben 51, heb nog tien zomervakanties zonder stok. Wat ga ik doen?” Hij had dringend behoefte aan ‘een lesje in nederigheid’. “Toen kwam de vacature bij de Pauluskerk voorbij.” Daar vormt hij nu met twee collega’s het Team Aandacht dat koffie schenkt, schoonmaakklusjes doet en kijkt wat de bezoekers van de Pauluskerk – daklozen – nodig hebben.
Gelijkenissen tussen school en daklozenopvang
Al lijkt dat een heel andere wereld, Eric ziet veel gelijkenissen. “Ik heb gezien wat armoede met kinderen doet. In het onderwijs had ik te maken met kinderen uit sociale huurwoninkjes vol schimmel. Vaak speelde hier huiselijk geweld of incest een rol. Het zijn kinderen verwond door volwassenen. Als jij dat kind vervolgens Engels geeft, zien ze alleen een volwassene die zij wantrouwen. Veel daklozen hebben dat wantrouwen ook. Ze verdoven hun ellende met alcohol en drugs. Het is een vicieuze cirkel. Ik wil kijken hoe we die kunnen doorbreken. Er zijn genoeg mensen met ideeën en daar wil ik van leren.’’
CV-Zelfmoord versus stijging op de morele ladder
Niet iedereen begrijpt zijn overstap. “Velen vinden het een krankzinnig gave move. Anderen vragen zich af of dit geen cv-zelfmoord is. Mijn eigen kantoor met secretaresse ben ik kwijt. Maar op de morele ladder ben ik gestegen en dat is het belangrijkste.”