2 februari 2023

4 Schoonmaaktrends voor 2023

In 2023 zal de schoonmaakbranche zich blijven ontwikkelen, aangezien we zien dat professionele schoonmaaktrends zich blijven uitbreiden en nieuwe trends opduiken. Dit meldt Interclean. Met haar nieuwe rapport ‘Cleaning in Focus 2023’ gaat zij dieper in op schoonmaaktrends in 2023.

Over de hele wereld blijft COVID een punt van aandacht, overal blijft de nadruk liggen op meer schoonmaak en hygiëne en schoonmaaktrends zullen zich moeten aanpassen aan deze herziene normen. Naast post-pandemische overwegingen, anticiperen we op vier kerngebieden voor schoonmaaktrends in 2023: duurzaamheid, technologie, werving en kosten.

1. Groenere schoonmaaktrends
Duurzaamheid is een belangrijk afweging in de schoonmaakbranche, omdat het door veel verschillende aspecten van het bedrijf loopt, van materialen en processen die worden gebruikt om schoonmaakproducten te produceren tot het weggooien van die producten na gebruik.
Consumenten zijn steeds meer bereid om meer te betalen voor producten die duurzaam zijn en bedrijven zoeken naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen. Belangrijke aandachtsgebieden zijn onder meer het verminderen van plastic afval, het vergroten van het hergebruik van producten en het benadrukken van de duurzaamheid van producten.
Naast deze overwegingen moeten bedrijven mogelijk ook rekening houden met de duurzaamheid van hun distributie- en productieprocessen, evenals met hun algemene maatschappelijke verantwoordelijkheid. Om echt duurzaam te zijn, moeten bedrijven rekening houden met de volledige levenscyclus van hun producten en manieren vinden om hun impact op het milieu te minimaliseren.

2. Technologisch geavanceerde reiniging
Zelfs in de jaren vóór de pandemie zagen we allemaal schoonmaaktrends rond de voortdurende ontwikkeling van schoonmaaktechnologie. Is het nu, met verhoogde schoonmaaknormen, personeelsproblemen en duurzaamheid als een van de schoonmaaktrends van 2023, eindelijk tijd voor massale acceptatie?
Robotreinigingstechnologie kan een aantal voordelen opleveren, waaronder verbeterde kwaliteit en beschikbaarheid van schoonmaak, efficiëntie en datagestuurde besluitvorming. Technologie kan ook het menselijk personeel vrijmaken om zich te focussen op belangrijkere of zinvollere taken.
De acceptatie van robotreiniging verloopt echter traag, deels vanwege de vereiste initiële investering en doorlopende onderhoudskosten. Leaseopties en slimme bouwconstructies kunnen een aantal van deze kosten helpen verlichten.
Naarmate meer mensen in hun dagelijks leven in aanraking komen met en vertrouwd raken met robotreiniging, kan de acceptatie van dergelijke technologieën toenemen. Uiteindelijk kan het gebruik van robotica bij het schoonmaken de efficiëntie, hygiëne en duurzaamheid verbeteren, terwijl het ook een samenwerkingstool biedt voor menselijk personeel.

3. Tekort aan professioneel schoonmaakpersoneel
Waarnemingen van personeelstekorten en problemen met retentie zullen in 2023 de doorlopende schoonmaaktrends zijn. Om deze problemen aan te pakken, kunnen bedrijven kijken naar andere schoonmaaktrends en overwegen om technologie, zoals robots en automatisering, te implementeren om te helpen bij schoonmaaktaken, de behoefte aan menselijke arbeid te verminderen en mogelijk de retentie te verbeteren door training en professionele ontwikkelingsmogelijkheden voor personeel aan te bieden. Bovendien kunnen bedrijven zich richten op het creëren van een positievere perceptie van schoonmaakwerk door het belang van het uitvoerend personeel als essentiële werknemers te benadrukken. Door ergonomische apparatuur en doorlopende training aan te bieden, kunnen bedrijven ook helpen het fysieke en mentale welzijn van hun schoonmaakpersoneel te verbeteren, wat mogelijk kan leiden tot een betere retentie.
Over het algemeen kan het aanpakken van personeelsproblemen een combinatie van technologische oplossingen en inspanningen vereisen om de perceptie en werkomstandigheden van het uitvoerend personeel te verbeteren, maar dit zal in de nabije toekomst een professionele schoonmaaktrend blijven.

4. Stijgende kosten
Het is geen verrassing dat een van de meest prominente professionele schoonmaaktrends dit jaar de stijgende kosten voor bedrijven is. Elk punt, van onbewerkte productie tot verkoop, zal door verschillende problemen worden geraakt. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot minder grondstoffen uit Rusland, waaronder enkele van de belangrijkste componenten voor technologie en transportinfrastructuur, en heeft ook gevolgen gehad voor de energiekosten voor zowel bedrijven als burgers. Inflatie en de voortdurende kosten van levensonderhoud blijven van invloed op aankoopbeslissingen, zowel privé als professioneel, in alle sectoren, en hoewel overheden of gezaghebbende instanties geld elders kunnen halen om ondersteuning te dekken, is het beperkt welke kosten een bedrijf kan doorberekenen aan klanten.

De Professionele Schoonmaak Trends
Als we naar schoonmaaktrends van de afgelopen jaren kijken, zien we dat de ene trend meer aandacht krijgt dan de andere, maar voor 2023 voelt het dat de verschillende trends veel meer onderling afhankelijk zijn.
Geen van de onderwerpen die hier worden genoemd, staat op zichzelf. Technologie moet duurzaam en kosteneffectief zijn om te slagen. Het behoud van personeel kan worden opgebouwd door betere technologie en duurzame referenties die jongere demografische groepen aantrekken. Kostenoverwegingen die efficiëntie zullen vereisen die voortkomt uit betere, groenere reinigingstechnologie.

Het hele jaar door zullen we de ontwikkelingen van deze professionele schoonmaaktrends en meer volgen. Nu kun je voor meer informatie alvast het volledige rapport ‘Cleaning in Focus 2023’ downloaden. Klik hier.

Deel dit artikel

Ook interessant:

22 november 2018

Product specialist Dick Altena versterkt team ICE Benelux

ICE Benelux groeit! “Onze i-Synergy RENTAL producten genieten van grote belangstelling. Ons team is door deze groei ook uitgebreid met nieuwe medewerkers. Een van hen is Dick Altena. Onze...

12 november 2021

Het is feest! Beercoo bestaat 35 jaar

Met een ondernemersplan op 2 A4’tjes startte Patrick de Beer 35 jaar geleden met Beercoo. Zijn droom werd ondanks tegenslagen werkelijkheid. Samen met broer Vincent bouwde hij waardevolle relaties...

16 maart 2020

Op weg naar succesvolle 3e editie Schoonmaak Vakdagen: “Een heerlijk steile groeicurve”

Het is nog maar medio maart, maar de organisatie van de Schoonmaak Vakdagen zit niet stil. “We kijken zeer positief terug op de vorige editie en zijn druk bezig...

23 januari 2023

Eerste sprekers Hygiëneforum bekend

Op 17 mei 2023 vindt in RAI Amsterdam het vijfde Hygiëneforum plaats, met als thema ‘Een gezonde organisatie begint bij een goede hygiëne’. De organisatie maakt nu de eerste...

16 november 2019

Schoonmaak Vakdagen 2019: ben jij gespot?

De Schoonmaak Vakdagen 2019 zitten erop. Wat een succesvolle co-creatie van Clean Totaal, Prosu Media Producties en Schoonmaakjournaal: het aantal exposanten vedubbelde zich ruimschoots en het aantal bezoekers ging...

18 september 2022

Film: De treurige wereld van flexwerk

Met de nieuwe film De Treurige wereld van flexwerk (Entre deux mondes) schetst regisseur Emmanuel Carrère een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit...

11 juli 2022

Schoonmakers EuroParcs krijgen nu ook betere reiskostenregeling

Het pleidooi van CNV Vakmensen voor een betere reiskostenregeling voor schoonmakers op vakantieparken krijgt steeds meer navolging. Na Landal komt nu ook EuroParcs over de brug. “Goed nieuws voor...

14 maart 2019

Greenspeed op The Cleaning Show in Londen

The Cleaning Show is het grootste evenement in het Verenigd Koninkrijk dat zich focust op schoonmaak en hygiëne. Dit jaar vindt het evenement plaats van dinsdag 19 tot donderdag 21...

03 januari 2022

Efficiency en tijdsbesparing: digitalisering is hot

Digitalisering. Je kunt er als ondernemer niet meer omheen. Welke digitale systemen, apps en platforms zijn populair in schoonmaakland? Wat levert het op? En vinden ondernemers het de investering...

23 september 2022

MAS viert 25 jarig jubileum

Mas vierde onlangs haar 25-jarig jubileum. Een feestelijke dag voor alle medewerkers. Van harte gefeliciteerd! Op LinkedIN deelde het bedrijf: “HOERA 25 jaar! Wat een mijlpaal… Samen met onze...