2 februari 2023

4 Schoonmaaktrends voor 2023

In 2023 zal de schoonmaakbranche zich blijven ontwikkelen, aangezien we zien dat professionele schoonmaaktrends zich blijven uitbreiden en nieuwe trends opduiken. Dit meldt Interclean. Met haar nieuwe rapport ‘Cleaning in Focus 2023’ gaat zij dieper in op schoonmaaktrends in 2023.

Over de hele wereld blijft COVID een punt van aandacht, overal blijft de nadruk liggen op meer schoonmaak en hygiëne en schoonmaaktrends zullen zich moeten aanpassen aan deze herziene normen. Naast post-pandemische overwegingen, anticiperen we op vier kerngebieden voor schoonmaaktrends in 2023: duurzaamheid, technologie, werving en kosten.

1. Groenere schoonmaaktrends
Duurzaamheid is een belangrijk afweging in de schoonmaakbranche, omdat het door veel verschillende aspecten van het bedrijf loopt, van materialen en processen die worden gebruikt om schoonmaakproducten te produceren tot het weggooien van die producten na gebruik.
Consumenten zijn steeds meer bereid om meer te betalen voor producten die duurzaam zijn en bedrijven zoeken naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen. Belangrijke aandachtsgebieden zijn onder meer het verminderen van plastic afval, het vergroten van het hergebruik van producten en het benadrukken van de duurzaamheid van producten.
Naast deze overwegingen moeten bedrijven mogelijk ook rekening houden met de duurzaamheid van hun distributie- en productieprocessen, evenals met hun algemene maatschappelijke verantwoordelijkheid. Om echt duurzaam te zijn, moeten bedrijven rekening houden met de volledige levenscyclus van hun producten en manieren vinden om hun impact op het milieu te minimaliseren.

2. Technologisch geavanceerde reiniging
Zelfs in de jaren vóór de pandemie zagen we allemaal schoonmaaktrends rond de voortdurende ontwikkeling van schoonmaaktechnologie. Is het nu, met verhoogde schoonmaaknormen, personeelsproblemen en duurzaamheid als een van de schoonmaaktrends van 2023, eindelijk tijd voor massale acceptatie?
Robotreinigingstechnologie kan een aantal voordelen opleveren, waaronder verbeterde kwaliteit en beschikbaarheid van schoonmaak, efficiëntie en datagestuurde besluitvorming. Technologie kan ook het menselijk personeel vrijmaken om zich te focussen op belangrijkere of zinvollere taken.
De acceptatie van robotreiniging verloopt echter traag, deels vanwege de vereiste initiële investering en doorlopende onderhoudskosten. Leaseopties en slimme bouwconstructies kunnen een aantal van deze kosten helpen verlichten.
Naarmate meer mensen in hun dagelijks leven in aanraking komen met en vertrouwd raken met robotreiniging, kan de acceptatie van dergelijke technologieën toenemen. Uiteindelijk kan het gebruik van robotica bij het schoonmaken de efficiëntie, hygiëne en duurzaamheid verbeteren, terwijl het ook een samenwerkingstool biedt voor menselijk personeel.

3. Tekort aan professioneel schoonmaakpersoneel
Waarnemingen van personeelstekorten en problemen met retentie zullen in 2023 de doorlopende schoonmaaktrends zijn. Om deze problemen aan te pakken, kunnen bedrijven kijken naar andere schoonmaaktrends en overwegen om technologie, zoals robots en automatisering, te implementeren om te helpen bij schoonmaaktaken, de behoefte aan menselijke arbeid te verminderen en mogelijk de retentie te verbeteren door training en professionele ontwikkelingsmogelijkheden voor personeel aan te bieden. Bovendien kunnen bedrijven zich richten op het creëren van een positievere perceptie van schoonmaakwerk door het belang van het uitvoerend personeel als essentiële werknemers te benadrukken. Door ergonomische apparatuur en doorlopende training aan te bieden, kunnen bedrijven ook helpen het fysieke en mentale welzijn van hun schoonmaakpersoneel te verbeteren, wat mogelijk kan leiden tot een betere retentie.
Over het algemeen kan het aanpakken van personeelsproblemen een combinatie van technologische oplossingen en inspanningen vereisen om de perceptie en werkomstandigheden van het uitvoerend personeel te verbeteren, maar dit zal in de nabije toekomst een professionele schoonmaaktrend blijven.

4. Stijgende kosten
Het is geen verrassing dat een van de meest prominente professionele schoonmaaktrends dit jaar de stijgende kosten voor bedrijven is. Elk punt, van onbewerkte productie tot verkoop, zal door verschillende problemen worden geraakt. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot minder grondstoffen uit Rusland, waaronder enkele van de belangrijkste componenten voor technologie en transportinfrastructuur, en heeft ook gevolgen gehad voor de energiekosten voor zowel bedrijven als burgers. Inflatie en de voortdurende kosten van levensonderhoud blijven van invloed op aankoopbeslissingen, zowel privé als professioneel, in alle sectoren, en hoewel overheden of gezaghebbende instanties geld elders kunnen halen om ondersteuning te dekken, is het beperkt welke kosten een bedrijf kan doorberekenen aan klanten.

De Professionele Schoonmaak Trends
Als we naar schoonmaaktrends van de afgelopen jaren kijken, zien we dat de ene trend meer aandacht krijgt dan de andere, maar voor 2023 voelt het dat de verschillende trends veel meer onderling afhankelijk zijn.
Geen van de onderwerpen die hier worden genoemd, staat op zichzelf. Technologie moet duurzaam en kosteneffectief zijn om te slagen. Het behoud van personeel kan worden opgebouwd door betere technologie en duurzame referenties die jongere demografische groepen aantrekken. Kostenoverwegingen die efficiëntie zullen vereisen die voortkomt uit betere, groenere reinigingstechnologie.

Het hele jaar door zullen we de ontwikkelingen van deze professionele schoonmaaktrends en meer volgen. Nu kun je voor meer informatie alvast het volledige rapport ‘Cleaning in Focus 2023’ downloaden. Klik hier.

Deel dit artikel

Ook interessant:

25 oktober 2022

Leer meer over ozon in 7 stappen

Doe mee aan het webinar over Ozon op 3 november om 14.00 uur. Consensus Group organiseert dit webinar met Dr Xu, de wetenschappelijke expert in ozon. Je kent haar...

13 november 2022

Nieuw boek: Strategic Sourcing

Na ruim een jaar schrijven, reviewen, ontwerpen, aanpassen en drukken, is begin november het boek ‘Strategic Sourcing – organiseren, besturen en samenwerken in facilitaire organisaties’ officieel gelanceerd en in...

16 november 2021

ISS en Sodexo helpen vrouwelijke vluchtelingen

ISS Facility Services en Sodexo Nederland hebben beiden aangekondigd ieder 50 vrouwelijke vluchtelingen in verschillende Europese landen te begeleiden als onderdeel van een mentorschapsinitiatief dat op 9 november 2021...

09 juli 2020

Interclean Amsterdam wordt hybride evenement: on site en online

Interclean breidt haar fysieke event, dat plaatsvindt op dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november in RAI Amsterdam, uit met een online programma. Hierdoor maakt de vakbeurs voor...

22 oktober 2021

Vrolijke kunst

In het LAM Museum, op het terrein van de Keukenhof in Lisse, staan de schoonmaakspullen van Koos Buster. Gemaakt van keramiek. Normaal loop je aan schoonmaakspullen voorbij, maar deze staan...

05 maart 2023

Schoonmaakjerijk.nl levert 3000 sollicitanten op

De pilot arbeidsmarktcampagne SchoonMaakJeRijk zit erop! In de afgelopen maand hebben nog eens 75.000 bezoekers de website bezocht en bijna 3.000 kandidaten hebben daadwerkelijk gesolliciteerd. Dit laatste is meer...

22 januari 2024

Blog Edgar van Engelen (Qualis Insight): ‘Oude wijn in nieuwe zakken of nieuwe wijn in oude zakken?’

Zijn er in de schoonmaakbranche noviteiten of nieuwe methodes? Deze vraag stelde ik mij de afgelopen dagen. Ik twijfel daar echt over. Is er écht iets nieuws onder de...

09 december 2021

‘De schoonmaakwereld mag best wat minder bescheiden zijn’

Robert Stelling werkt al bijna tien jaar bij RAI Amsterdam waar hij verantwoordelijk is voor de organisatie van de internationale schoonmaakvakbeurs Interclean. ‘We hopen vooral waarde toe te voegen...

22 februari 2023

CSU neemt schoonmaakbedrijf Robedo Cleaning over

Schoonmaakbedrijf CSU neemt per 27 februari 2023 de schoonmaakactiviteiten over van Robedo Cleaning uit Echt. Robedo Cleaning werkt voor 400 opdrachtgevers op 1200 werklocaties. De circa 100 medewerkers treden...

01 februari 2022

Organisch vuurwerk SPARK Bilbao

Hoe kunnen we van vuurwerk genieten zonder de vervuiling van de traditionele manier op de koop toe te nemen? Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft met duizenden biologisch afbreekbare licht sparks,...