Nieuwe rapportageverplichting CO2-uitstoot personeel is ´waanzin ten top´voor MKB
“Het is eigenlijk waanzin ten top’ meldt Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland in het artikel van De Ondernemer over de rapportageverplichting CO2-uitstoot personeel. “De kosten en administratieve lasten zijn disproportioneel hoog.” Het artikel gaat in op het ongenoegen van midden- en kleinbedrijven over de rapportageverplichting die per 1 juli ingaat, waarbij organisaties met honderd of meer werknemers moeten bijhouden hoeveel CO2 hun personeel uitstoot bij zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Bij Vebego gaat dat om 40.000 medewerkers.
De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit gaat niet alleen over het registreren van het aantal afgelegde kilometers door personeel, maar ook om het soort vervoermiddel en brandstoftype. De verplichting is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in 2022 ingevoerd om organisaties bewust te maken van hun uitstoot. De rapportages moeten inzicht geven in de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van werknemers, zo vertelt het artikel, die naar schatting goed zijn voor meer dan de helft van de totale jaarlijks gereden kilometers in Nederland. Met als doel om tegen 2030 één megaton aan CO2-winst te behalen.
Steeds meer details rapporteren
De Ondernemer: ‘Vanaf 1 juli moeten organisaties deze gegevens bijhouden en exact een jaar later de eerste rapportages indienen bij de 28 omgevingsdiensten van Nederland. Volgens Vonhof is dat haast onbegonnen werk. “Er lijkt bijna geen rem te zitten op de hoeveelheid en gedetailleerdheid van data die de overheid uitvraagt.” MKB Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW praten met de overheid over hoe de ruim achtduizend organisaties die onder de rapportageverplichting vallen, hieraan kunnen voldoen.
Duurzaam Vebego rapporteert CO2-uitstoot 40.000 medewerkers
Als voorbeeld wordt Vebego genoemd, gewenst koploper in duurzaamheid, dat voor veertigduizend medewerkers de CO2-uitstoot voor woon-werkverkeer moet gaan bijhouden. Hierbij wordt een eerder gedane uitspraak van Ronald Goedmakers, lid raad van commissarissen Vebego, aangehaald: “Omdat het parlement denkt dat als wij dat gaan rapporteren, wij dan ook iets gaan doen aan de uitstoot. Onze mensen in de schoonmaak werken gemiddeld drie uur per dag, dat doe je alleen als je dichtbij huis werkt. Het loont anders niet. Hij noemt daarbij dat er zij zich “ongelofelijk moeten inspannen om er überhaupt aan te voldoen.”
Klik hier voor het volledige artikel