7 november 2023

FMG-symposium over verduurzaming zorg: “Pak je kans om zelf aan het stuur te blijven”

“We staan voor een enorme uitdaging. ToekomstProef biedt concrete handvatten waarmee zorgorganisaties en marktpartijen het eten en drinken in de zorg kunnen gaan verduurzamen”, vertelt Rudi Crabbé, initiator van ToekomstProef (onderdeel van stichting Eten+Welzijn). We nemen een aanloop naar het najaarsymposium van FMGezondheidszorg Wat staat er op jouw menu? op donderdag 9 november vanaf 12.00 uur in Koninklijke Visio in Huizen. Wat staat er op jouw menu? Het maken en eten van voedsel heeft een grote klimaatbelasting. Hoe kunnen we in de zorg bijdragen aan het verminderen hiervan? Tijdens het FMG-symposium op donderdag 9 november maak je kennis met inzichten en praktijksituaties om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

Gezonde zorg staat voor alles wat het leven voedt: gezond en duurzaam eten, bewegen, ontspannen, zingeving, sociale omgeving, passie en ontwikkeling. ToekomstProef is een initiatief van Stichting Eten+Welzijn, ontwikkeld met steun van MVO Nederland, Nevi, het ministerie van VWS, Intrakoop, Milieu Platform Zorg en een groot aantal koplopers in de zorg. Met ToekomstProef heeft de zorg een eigen, integrale aanpak om actief bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, die vanuit de Green Deal zijn gesteld.

Grote opdracht, grote noodzaak
Tijdens het najaarsymposium Wat staat er op jouw menu? nemen Rudi Crabbé en Anton François de facility managers in de gezondheidszorg mee om de voetafdruk te verkleinen en het welzijn vergroten; hoe doe je dat in de praktijk?

Rudi: “Het verduurzamen van voeding in zorgorganisaties is een grote opdracht. Maar ook een grote noodzaak. Voor de mens, voor de planeet, nu en in de toekomst. Verduurzamen doe je samen, in kleine stapjes en met een duidelijk doel. En geen zorginstelling én geen persoon zijn hetzelfde. Dus het is belangrijk dat iedereen het op zijn eigen tempo kan doen en zelf zijn of haar prioriteiten bepaalt. Maar we moeten hierin wel dezelfde norm hanteren, zodat we meetbare resultaten kunnen laten zien en daadwerkelijk impact kunnen maken.”

Wat staat er op jouw menu?
“Verduurzamen betekent ook kansen benutten om eten en drinken in de zorg te innoveren, om beter aan te sluiten bij je patiënten en cliënten en trots te creëren bij de medewerkers die mooie resultaten bereiken. Pak je kans om zelf aan het stuur te gaan zitten. Ga niet wachten op het startschot, de race naar duurzame zorg is al gestart”, motiveert Rudi alle leden van FMGezondheidszorg om op 9 november naar het najaarsymposium te komen.

Het programma bevat een plenaire sessie met Rudi en Anton Voetafdruk verkleinen, welzijn vergroten; hoe doe je dat in de praktijk? én drie interactieve sessies over (1) eiwittransitie, (2) duurzaam inkopen en verbinden en (3) financiering en ketensamenwerking.

Je kunt je eenvoudig aanmelden via deze link: Programma en aanmelden 9 november symposium – FM Gezondheidszorg

Deel dit artikel

Ook interessant:

01 november 2018

Maastricht, Súdwest-Frylân en Veere zijn gemeenten met Schoonste Winkelgebieden

Op 30 oktober vond de bekendmaking van de Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden plaats, een jaarlijks initiatief van NederlandSchoon. De gemeente Maastricht werd door NederlandSchoon bekroond tot de winnaar in...

11 november 2022

Ali viert 10-jarig jubileum

Het is feest bij Meijer Multicleaning. Medewerker Ali viert een jubileum. Van harte gefeliciteerd! Op LinkedIn plaatst het bedrijf een foto van Ali met de reactie: “Feest🥳. Onze Ali...

18 november 2021

Branchevereniging SieV zoekt voorzitter én bestuursversterking

Wie durven de uitdaging aan? In de maand dat Schoonmaken is een Vak (SieV) 10 jaar bestaat, in maart 2022, geeft Maurice Rutgrink zijn 10-jarige rol als betrokken voorzitter...

31 maart 2022

Ontmoeten we jou op Interclean Amsterdam 2022?

Van 10-13 mei 2022 opent Interclean Amsterdam 2022 weer haar deuren voor professionals uit de schoonmaak- en hygiënebranche. Na de online-editie in 2020 kijken de organisatie, partners, bezoekers en...

06 oktober 2021

Oproep: Maak een blog of vlog voor de Dag van de Ondernemer

Op vrijdag 19 november is het de ‘Dag van de Ondernemer’, een initiatief van MKB-Nederland. Dan staat ook Schoonmakend Nederland stil bij het belang van ondernemers voor Nederland. Om...

19 december 2018

Wintergast (3) Myrte Ruymaekers (Seifar): “Strijd om eindklant tussen A-merken en private label reinigingsproducten”

“We zien een verschuiving bij onze klanten van A-merken naar private-label reinigingsmiddelen.” Myrte Ruymaekers, Research and Development Manager van het in Lokeren (België) gevestigde Seifar, vertelt als derde wintergast...

15 november 2018

NVZ schudt Nederland wakker voor verbeteren hygiëne in strijd tegen oprukkende antibioticaresistentie

Op 14 november publiceerde de branchevereniging voor de was- en reinigingsmiddelenindustrie in Nederland (NVZ) een persbericht met als titel ‘Alledaagse hygiëne moet beter in de strijd tegen de oprukkende...

10 oktober 2022

1nergiek en NLR: “Een pareltje qua partnership”

“We maken al 44 (!) jaar gebruik van de diensten van 1nergiek. Verschillende mensen op verschillende niveaus bel en spreek ik, van de schooncollega’s op de locaties tot aan...

24 oktober 2022

Blog: “Waar de kikker kwaakt, is de natuur intact”

Al meer dan 100 jaar heeft Werner & Mertz de kikker in zijn logo. We zien de kikker dan ook als ons natuurlijk model voor bedrijfsvoering, want samen met...

03 januari 2022

Efficiency en tijdsbesparing: digitalisering is hot

Digitalisering. Je kunt er als ondernemer niet meer omheen. Welke digitale systemen, apps en platforms zijn populair in schoonmaakland? Wat levert het op? En vinden ondernemers het de investering...