3e generatie aan het roer: “Met familiebedrijf Spectro veroveren wij de wereld”

“De naam Spectro is eigenlijk een fantasienaam. Onze vader maakte in 1986 een nieuwe start en zocht een originele naam voor zijn bedrijf. In de eerste films van James Bond was Spectre de aartsvijand, die de wereld wilde veroveren. Die laatste insteek sprak onze vader wel aan, alleen dan op een positieve manier. De bedrijfsnaam werd Spectro en we zijn aardig op weg met onze internationale ‘veroveringen’”, vertellen CEO Laurens, CFO Quintus en commercieel directeur Alissa Metternich. De derde generatie staat aan het roer van het bedrijf in Oss. Schoonmaakjournaal volgde hen terug naar de roots en luisterde naar hun visie om met elkaar en nieuwe technologieën de toekomst te veroveren. 

Laurens gaat 55 jaar terug in de tijd naar de roots in 1964: “Mijn opa, Johannes Metternich, woonde in Soest en startte daar met Producten Sociëteit Metternich de productie van desinfecterende middelen. Mijn vader Clemens en zijn drie broers groeiden op in het bedrijf. Zoals destijds gewoon was, zou de oudste zoon het bedrijf overnemen. Na zijn studie stapte mijn vader als chemicus het bedrijf in, dat inmiddels Metternich Chemie heette. Later volgde zijn drie broers en mijn moeder Trix, die de financiële administratie verzorgde. Wij hebben opa nauwelijks gekend, want in 1986 ging ’t mis. Opa en pa kregen onenigheid over de toekomst. Pa en ma stapte uit het bedrijf, gevolgd door zijn broers. Wat nu? Ze hadden een gezin met twee kinderen, Laurens en Alissa, om voor te zorgen. In Soest was het moeilijk om een vergunning te krijgen voor het starten van een nieuwe onderneming in de chemie. Een goede relatie van mijn vader (Brochemie, tegenwoordig Groveko) zei toen: ‘waarom kom je niet naar Oss, hier is veel ruimte en krijg je jouw benodigde vergunningen, want Oss wil juist industrie opbouwen’. Binnen een jaar was Spectro opgericht en even later volgde een verhuizing naar Heesch. Quintus is daar als derde kind geboren.”

Wist je dat onze opa op de allereerste Interclean heeft gestaan?

De ontwikkeling
Na de breuk ging de gezondheid van opa achteruit. Na een ziekte overleed hij in 1989, nadat eerst de ruzie was bijgelegd. Oma bleef met een faillissement achter. Laurens vervolgt zijn verhaal: “Pa nam de zorg hiervoor over en integreerde de ‘restanten’ van Metternich Chemie in Spectro. Het bedrijf produceerde eerst desinfectiemiddelen en reinigingsmiddelen, die zij rechtstreeks verkocht aan met name de voedingsindustrie. Mijn vader ontwikkelde vanuit Spectro reinigingsmiddelen, die onder private label aan de groothandel werden verkocht. Ook nu nog realiseert de privatelabel-tak de hoogste omzet, niet meer voor de 100% zoals 10 jaar geleden, maar toch nog wel voor 85%. De overige 15% van de omzet komt uit de door ons ontwikkelde merken Ecodos, Ecodet en Premium.”

De opvolging
“Zeep zit in ons bloed”, roepen Laurens, Quintus en Alissa. “Ook wij zijn ermee opgegroeid, vanuit de box bij de ketel. Wist je dat onze opa op de allereerste Interclean heeft gestaan? Wij hebben alle drie vakantiewerk bij Spectro gedaan. Het was hard werken voor je geld. Gezien de voorgeschiedenis was het niet vanzelfsprekend dat we het bedrijf zouden overnemen. Eerst hebben we alle drie gestudeerd. Onze ouders zeiden altijd: studie is belangrijk maar doe vooral wat je leuk vindt.”

Laurens kwam al snel in het bedrijf: “In 2006 werkte ik in mijn vrije tijd op kantoor bij Spectro. Ik wilde de duale studie Small Business Retail Management, een combinatie van werken en leren, oppakken en inzetten bij Spectro. Mijn vader vond het goed onder de voorwaarde dat de adjunct-directeur mijn begeleider werd. Hij hield afstand, want een goede relatie tussen ons beiden was ’t allerbelangrijkste. Na 4 jaar behaalde ik mijn diploma en kwam toen tot de conclusie dat ik bij Spectro wilde blijven. Na een officiële sollicitatieronde werd ik aangenomen. Ik begon onderaan de ladder met interne ondersteuningswerkzaamheden  tot accountmanager en meedenken over de strategie. Samen met mijn ouders ontdekten we dat werken met familie ook leuk kan zijn.”

Na Amerika naar Oss
Quintus volgde de IVA Business-school in Driebergen, waarna hij zijn Bachelor en Master Degree in marketing behaalde op het Northwood Institute in Texas in Amerika: ”Na Amerika twijfelde ik over mijn vervolgstap. Bij Spectro ging toen net iemand met pensioen. Zal ik? Ja! Na de sollicitatieronde, kon ik beginnen op de binnendienst. Binnen een familiebedrijf is het echt anders werken, je voelt je meer betrokken, pakt snel projecten op en zo groei je zelf ook door. Ik zie zoveel mogelijkheden voor het bedrijf en ben op de trein gesprongen.”

Samen in het diepe springen
Alissa is 2 jaar geleden bij Spectro gekomen, na het afronden van haar studie muziektheater en verblijf in Londen: “Na 6 jaar was ik daar niet meer op mijn plek en kwam terug naar huis. Laurens zei toen: “Bij Spectro groeit de export, is een baan als international accountmanager niks voor jou?’. Ik heb in de sales gewerkt, spreek mijn talen, waarom niet? Na een sollicitatieronde kreeg ik de functie. Als familie spraken we ook over de toekomst. Ik wist dat per 1 juli 2018 de laatste aandelen zouden worden overgedragen. Zou ik deze overnemen? Als zus heb ik mijn broers om advies gevraagd en we zijn samen in het diepe gesprongen, het voelt goed. We sturen met z’n drieën het bedrijf aan, maar alle drie vanuit een andere positie met duidelijke afspraken.”

De toekomst veroveren
Spectro heeft momenteel 50 medewerkers”, gaat Laurens verder, “we zijn trots op de lange dienstverbanden, medewerkers die tot hun pensioen hier werken. Pensioengangers brengen ook mogelijkheden om te verjongen. Niet alleen qua leeftijd, maar ook qua meegaan met de tijd. We zitten barstensvol ideeën, onze slogan is niet voor niets ‘Next Generation Cleaning Solutions’. De tijd is rijp voor nieuwe oplossingen. Als producent neem je je verantwoording en zorg voor verduurzamen van afvalstromen, tegengaan van verspilling, minder water- en energieverbruik, recyclebare verpakkingen en veiligheid. Onze toekomst ligt in innovatieve technologieën. Daar geloven we heilig in. Het is nu aan ons om met z’n drieën hiermee de komende 5 jaar uit te stippelen. Pa en ma zijn nu met pensioen, maar blijven als adviseurs aan. Om samen de wereld te veroveren.”