Review (2) VSR Kennisdag: “Van facilitair manager naar grondstoffenmanager”

Yvette Watson (PHI-Factory), Rob Stevens (WEPA Nederland) en Frank Dobbelsteijn (Returnity) namen het stokje van ZKH prins Carlos de Bourbon de Parme over op de VSR Kennisdag Circulariteit op 21 mei in Circl Amsterdam. Acht sprekers belichtten het thema circulariteit , ieder vanuit een ander oogpunt. Als eerste spreker blikte de prins terug naar de geschiedenis, het ontstaan van de huidige product-economie en nam een voorzet naar een noodzakelijke, duurzame economie. Na hem gingen de drie sprekers dieper in op de veranderende rol van ontwikkelaar, facilitair manager en schoonmaker. In deel 2 van ons drieluik is het podium voor Yvette, Rob en Frank.

Yvette Watson is mede-eigenaar van PHI-Factory en een dame die met praktische voorbeelden de zaal meeneemt in haar verhaal. “Mondiaal hebben we 1,7 aardbol nodig als we blijven doorgaan zoals we nu leven. Het leven volgens de Nederlandse standaard vereist zelfs 3,7 aardbol. Dit kunnen we niet volhouden. Inmiddels is het klimaatakkoord gesloten, maar dit gaat alleen over energietransitie en niet over materialentransitie. Energietransitie is niet mogelijk als we niet slimmer met materialen omgaan, want resources raken op, ze zijn bijna op. We moeten innoveren. We willen met elkaar vooruit in een economie die geënt is op groei (arbeid). Als de transitie in het gebruik zit, dan moeten we hier stappen maken. Voor facilitair managers ligt hier een unieke verantwoordelijkheid.”

“Iedere medewerker is dé expert op zijn eigen werkplek en kan oplossingen bedenken.”

Facilitair manager is grondstoffenmanager van de toekomst
“Als facilitair manager beschik je over veel data”, vertelt Yvette enthousiast verder. “Je weet of de mensen in een pand wel of niet goed in hun vel zitten, we zorgen voor hen en kunnen gedrag beïnvloeden. De invloed van een facilitair manager gaat over inkoop, gebruik en eindgebruik. Dus ook hergebruik en nieuwe processen. Als we het gebruik willen veranderen, wordt het tijd om de vraag te veranderen. Dit kan door vanuit FM te vragen om een circulaire aanbesteding, vragen om andere aanpak. Dit kan al met piepkleine stapjes, zoals water besparen (is ook kostenbesparend), kiezen voor andere product-dienstcombinaties zoals leasen/abonnementsvormen. Als we vragen om duurzame oplossingen gaan we andere soorten waardes creëren. Iedere medewerker is dé expert op zijn eigen werkplek en kan oplossingen bedenken. Samen kunnen we grote impact maken. We moeten nu doorpakken. Bedenk dat de facilitair manager dé grondstoffenmanager van de toekomst is.”

Van oud kantoorpapier naar nieuw toiletpapier
Rob Stevens van WEPA Nederland, voorheen Van Houtum, ontwikkelde label Satino Black: “We leven in een inspirerende tijd vol kansen en mogelijkheden. Wij willen ons beste product duurzaam maken met behoud van comfort. We denken om van lineair naar volledig circulair, van afval naar grondstof, van oud kantoorpapier naar toiletpapier.”

“We leven in een inspirerende tijd vol kansen en mogelijkheden”

“Via partners leveren we onze producten aan eindgebruikers. Samen met deze partners en ook afgevaardigden van branchevreemde bedrijven, voeren we in co-creatie tests uit in ons Future Lab by Satino. Zo hebben we getest hoe we oud papier, zoals drankkartons, kunnen omzetten naar nieuw toiletpapier. Dat lukte, we kregen een schone papiervezel, maar het papier werd niet mooi wit. Dat zagen we als afbreuk van onze kwaliteit en kleurden het toiletpapier grond met ecologische kleurstof. Vervolgens kregen we de vraag: waarom? Het gaat de klant om de zachtheid en niet om de kleur. Wit werd automatisch geassocieerd met zacht, maar als je kunt uitleggen dat deze rollen van gelijke kwaliteit zijn, dan maakt de kleur niet uit. We beperken ons niet tot toiletpapier alleen, hebben ook hergebruik van handdoekpapier gerealiseerd, voor een volledig circulaire toiletruimte.”

Schoonmaken is vorm van strandjutten
Frank Dobbelsteijn is directeur van Returnity, een initiatief ontstaan uit Vebego en Van Scherpenzeel (tegenwoordig Veolia). Hij start zijn presentatie met een beeld van baby Nadia, de 7 miljardste aardbewoonster, en stelt de vraag of er voor haar voldoende voedsel, drinkwater, grondstoffen om een gelijk leven te bieden als we hebben? Niet zoals we nu leven.”

“We moeten dingen gewoon anders doen en andere dingen doen, dan geven we ook onze nieuwe aardbewoners een fijn leven”

Frank is liefhebber van Waddeneilanden waar je veel producten ziet, die gemaakt worden van materiaal dat je op het strand vindt als jutter. “Bij Returnity noemen we onszelf Gebouwenjutters 2.0. We struinen kantoren af om restmateriaal in te zamelen, we zijn een soort schoonmaakdienstverleners. We treffen meubilair, tapijt, koffiebekers, oud papier. In een mensenleven produceren we zo’n 43 ton afval, dat grotendeels in het milieu terecht komt. Als we niet anders gaan leven, hebben we in 2050 een 2e aardbol nodig. We moeten gaan denken in termen als design voor recycling, wat heb ik straks als product niet meer nodig heb? We halen materialen van waarde weg, hergebruiken de producten en laten dit ook zien om aan bewustwording te werken.
Denk aan het leasen van papier. Je betaalt als bedrijf een fee per werkplek per maand. Door oud papier in te leveren, kun je de fee verlagen. Belangrijk is om via communicatie en storytelling de gebruikers te attenderen op hergebruik. Schoonmaken is toe aan herdefiniëring. Het is een soort van strandjutten, je pakt op wat vuil is en geeft een product een langere levensduur. We moeten dingen gewoon anders doen en andere dingen doen, dan geven we ook onze nieuwe aardbewoners een fijn leven.”

Klik hier om deel 1 van de drieluik VSR Kennisdag Circulariteit te lezen. Op woensdag 29 mei volgt het laatste deel van het verslag met een kijkje in de keuken van gastheer Circl.

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...