Samenvatting congres FMG en Dr. Weigert: “Make hands matters”

De opkomst van meer dan 100 leden bevestigde de interesse en vooral het grote belang van infectiepreventie. Want gevaar ligt overal op de loer: in binnen- en buitenland, thuis en op het werk, in de diepvries en onder de handdoekdispenser, in de tandartspraktijk en het ziekenhuis. Met aan boord Paul van Wijk van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Erick Huizing van H&H Management, Anita Huis van IQ Healthcare Radboudumc en Meta Boelens van Radboudumc zetten beroepsvereniging FMGezondheidszorg en gastheer Henk Bijen van Dr. Weigert stevig in. Na afloop van het congres Think (C)lean not mean op 22 november was één ding zeker en duidelijk: make hands matter.

Foto’s van vuiligheden; ze sierden’ het congres op. Maar blijkbaar doen ze dat ook in ons dagelijks leven. Paul van Wijk, senior inspecteur, gaat met zijn collega’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dagelijks op pad met 30 wetten en duizenden richtlijnen in het achterhoofd. Maar ook met een prachtige uitdaging, want in Nederland werken 1,15 miljoen mensen in de zorg. Het is de kunst dat zij alle wetten en richtlijnen handhaven, maar ziet IGJ het als zijn taak om te stimuleren tot infectiepreventie. Op het FMG-congres mochten de deelnemers Even op de stoel van de Inspectie zitten.

Veranderend zorglandschap
“In het veranderende zorglandschap door invloeden van nieuwe technologie, wetgeving, netwerkzorg en internationalisering worden de taken om zorg te verbeteren en risico’s te verminderen alsmaar groter”, zo schetste Van Wijk. Dat 1 op 20 opnames in een ziekenhuis een zorginfectie oploopt, wat valt daarover te zeggen. Aan het motto gezond vertrouwen geeft de Inspectie invulling met jaarlijks zo’n 3000 bezoeken, 1750 rapporten, 12.000 meldingen, 61.500 contactmomenten, 1100 persvragen en 90 Kamervragen. Van Wijk trok drie ‘overall conclusies’ op het FMG-congres: er zitten grote verschillen tussen individuele ziekenhuizen; de herbezochte ziekenhuizen scoren gemiddeld beter; en bezochte locaties van fusieziekenhuizen vaak juist niet.

Voedselinfectie of vergiftiging?
In zijn dubbelrol als plenair spreker en groepssessieleider neemt Erick Huizing van H&H Management de congresdeelnemers mee langs een indrukwekkende serie foto’s met een groot risico. Of eigenlijk bizarre bacteriële gorigheden. Huizing legt vanuit zijn achtergrond als docent diëtiek, toegepaste huishoudwetenschappen en facilitaire wetenschappen en deskundige de link tussen een vieze diepvriezer en darmproblemen. Maar ook legt hij een financiële link. “Juist in de zorg wordt geld weggegooid, omdat zaken worden vervangen die door schoonmaak of instelling niet op orde zijn.” Persoonlijke hygiëne, scholing, aansturing werkvloer; ze blijken heel belangrijk. “Je wordt besmet door onkundige mensen”, stelt Huizing. Opvolging van zijn presentatie Preventie en onderhoud: wat levert mij dat op? biedt tal van kansen.

Smart infectiepreventie
In zijn groepssessie pakt Huizing de ellelange lijsten waarmee een zorginstelling moet werken om infectiepreventie te handhaven bij de kop. “Je wordt er duizelig van”, stelde de hygiëneadviseur ook in ons recente interview. Zijn ambitie om infectiepreventie smart te krijgen, vertaalt hij naar één A3tje per maand. “Dat is voldoende voor borging en handhaving van infectiepreventie”, aldus leert de praktijk van Huizing.

Visionair samenwerken
Een plaatje met een pijl naar beneden en bovenaan de pijl een persoon die met zijn of haar rug staat toegekeerd: “Zo voelt het vaak”, ervaart Meta Boelens, operationeel manager Schoonmaak bij het Radboudumc. Op de werkvloer van Meta werken verschillende externe en gespecialiseerde schoonmaakpartijen, maar ook een eigen dienst: “Zij verzorgen de schoonmaak in de patiëntgebieden.” In totaal voor 55 zorgafdelingen. Daar blijkt winst te behalen: samen als team en in samenwerking met externe partners. In de groepssessie gaat Boelens in op de do’s en don’ts bij het kiezen van een leverancier als samenwerkingspartner: “goed luisteren, visie begrijpen, meerwaarde bieden en meedenken”, tipt zij. Wie de ‘oude’ rol van dozen schuiven achter zich laat en in staat is om visionair te denken, pakt de rol van leverancier naar samenwerkingspartner op. En dat biedt kansen, zo legt zij ook uit in ons exclusieve interview. De operationeel manager Schoonmaak geeft ook nog een nadenkertje mee “Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je verder wilt komen, ga dan samen!”.

Verziekende handen
Laat je handen je werk niet verzieken, een prikkelende titel die Anita Huis, senior onderzoeker IQ Healthcare bij het Radboudumc, inzet voor haar groepssessie. Met het filmpje Make hands matter in the workplace zet zij in op onze handen: waar gebruiken we ze niet voor. Maar ook met de uitdaging op handhygiëne op orde te hebben of krijgen. Het loont namelijk de moeite want gemiddeld krijgt 5% van de patiënten met een zorggerelateerde infectie te maken, vertelde Huis ons in een interview in aanloop naar dit congres van FMGezondheidszorg en Dr. Weigert. In cijfers omgezet: zo’n 200.000 gevallen per jaar. En die leiden tot zo/n 2000 tot 6000 slachtoffers per jaar, wat een slordige € 400 miljoen kost. Dat niet iedere zorginfectie te voorkomen is, weet Huis ook, maar met goede handhygiëne kun je veel bereiken. “Sommige instellingen hebben daardoor minder zorginfecties dan andere.” Hoe? Door een goede handhygiëne, waarvoor bij vijf belangrijke momenten stilstond. Tot slot daagde Anita Huis de congresdeelnemers uit: “Look up at the stars, not down at your feet.”

Op ontdekkingsreis
Mooie boodschap voor de deelnemers aan het Think (C)Lean, not mean congres  in het hotel/restaurant Van der Valk in Nijmegen, die dagvoorzitter Joop Vos op muzikale en cabareteske wijze afsloot. En nu op naar het volgende kennisevenement van FMGezondheidszorg: Ontdekkingsreis naar de toekomst, op dinsdag 13 maart van 13.00 tot 16.30 uur tijdens vakbeurs ZorgTotaal in de Jaarbeurs Utrecht.

 

×