7 augustus 2019

Blog: Overdreven

Enige tijd geleden bezocht ik het toilet van een hotel. Na het toiletbezoek was ik uiteraard mijn handen en terwijl ik daarmee bezig ben, komt er een man binnen. Hij wast zijn handen en gaat daarna het toilet in. De gedachte om de handen voorafgaand aan het toiletbezoek te wassen en niet alleen erna is wel eens aan mij voorbij gegaan. Tenslotte pak je met je vieze handen…nou ja, je snapt wat ik bedoel. En verdomd, nu zag ik het voor mijn ogen gebeuren. Die man deed het gewoon.

Ik vertel dit omdat de vraag in relatie tot hygiëne regelmatig aan de orde komt en daar de meningen over verschillen. Er zijn bijvoorbeeld deskundigen infectiepreventie, die vinden dat je in een meerpersoonskamer bij elk bed een schone schoonmaakdoek moet pakken. Overdreven of niet? En hoe zit het met het dragen van disposable handschoenen tijdens het reinigen. Is het overdreven of juist heel goed dat een schoonmaakmedewerker altijd disposable handschoenen draagt? Bij onze buren aan de overkant van de Noordzee ‘reinigt’ de verpleging tussendoor met kant-en-klare desinfectiedoekjes. Elke dag alles desinfecteren. Overdreven of juist heel veilig?

De meningen verschillen en daar zit volgens mij precies de angel. Bij dit soort belangrijke vraagstukken moeten we niet van meningen uitgaan, maar van feiten. Wetenschappelijk onderzoek helpt daarbij. En dat is er steeds meer. Vooral als het gaat om infectiepreventie, maar in toenemende mate ook specifiek ibinnen het domein van de professionele schoonmaak. Bijvoorbeeld een recent onderzoek uitgevoerd in Australië, waarmee men aantoonde dat verbeterde schoonmaakroutines en kennis lijdt tot een reductie van zorginfecties (1). Of dichter bij huis, het recente onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research over het risico van bacteriële vervuiling in hervulbare sproeiflacons dat er dus wel degelijk blijkt te zijn (2).

Ik heb er al vaker voor gepleit, maar ‘evidence based’ schoonmaken is waar we meer naar toe moeten. Efficiënt en doeltreffend schoonmaken op een manier die bewezen de beste is en niet omdat we het altijd al zo gedaan hebben. Of omdat iemand bedacht heeft dat het zo hoort zonder dat het echt goed aangetoond is. Moeten we dan alles gaan onderzoeken? Nou, nee. Laten we niet overdrijven en beginnen met de meest belangrijke thema’s.

Paul Harleman
application manager van Vileda Professional Benelux

Reageren ? Graag: [email protected]

(1) Changes in knowledge and attitudes of hospital environmental services staff: The Researching Effective Approaches to Cleaning in Hospitals (REACH) study – Mitchel et all (2018)
(2) Hygiene van hervulbare sproeiflacons – Terpstra et al (2019)

Deel dit artikel

Ook interessant:

31 maart 2020

Meerwaarde schoonmaak: disposable microvezel

Microvezel is sinds de jaren negentig niet meer weg te denken uit de professionele schoonmaak; anno 2020 is er een doekje dat niet gewassen hoeft te worden maar na...

17 april 2023

Blog: Schoon Genoeg

We hebben iets met schoon, het woord en wat we ermee willen duiden. We zeggen met schoon iets over onze omgeving, situaties of mensen. Van Dale duidt schoon o.a....

02 januari 2019

Blog: Weer een jaar voorbij… Op naar nieuwe uitdagingen!

Naarmate ik ouder word, lijkt de tijd steeds meer voorbij te vliegen. Ik weet zeker dat velen van u dit herkennen. Een nieuw jaar betekent ook voor onze afdeling Sales,...

14 juni 2022

Blog (1): Gelijke monniken, gelijke kappen in schoonmaakland? Vergeet het maar!

Service Management kopte op 16 mei: Hotelschoonmakers protesteren vanwege oneerlijke arbeidsvoorwaarden: geen weekendtoeslag. Het FNV Schoonmaakparlement maakt zich druk over dit standpunt. Volop in de media wordt de mening...

03 mei 2024

Realtime inzicht met Tork Vision Schoonmaken

Tork Vision Schoonmaken maakt gebruik van realtime data om te bepalen waar en wanneer er servicebehoeften zijn. Hierdoor kan je slimmer en efficiënter werken en tegelijkertijd voldoen aan de...

09 juni 2022

Blog: Het is niet één dag, maar elke dag ‘De dag van de Schoonmaker’

De economie ligt stil als er geen schoonmaak is. De zorg en de voedingssector kunnen bijvoorbeeld niet zonder schoonmaak functioneren. Het is een cruciaal beroep. Dus eigenlijk heel bijzonder...

19 juli 2022

Blog: beter aanbesteden, maar niet om ondernemers beter te laten inschrijven!

Deze zomer is er een nieuwe subsidieregeling Beter Aanbesteden. Je begrijpt: daar zat ik meteen bovenop. Kom maar door met die subsidie! Want aanbesteden en inschrijven is al duur...

16 juni 2022

Blog (2): Gelijke monniken, gelijke kappen: Schiphol stijgt op. En de branche ook?!

In ons blog-tweeluik over Gelijke monniken, gelijke kappen reizen we ditmaal af naar Schiphol. Service Management kopte: Schoonmakers op Schiphol krijgen een zomertoeslag. Schiphol trekt de knip (de redactie...

09 december 2024

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): “Gezonde werkcul­tuur”

"Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een...

20 januari 2025

Op zoek naar hygiënepartijen op de Horecava

De redactie van Schoonmaakjournaal bezocht de Horecava 2025 in RAI Amsterdam. Om persoonlijk te ‘checken’ hoe het met de belangstelling voor hygiëne in de horeca staat. Dat bleek een...