Blog: Goed of Goedkoop?
Iets wat goed is, is duur en als iets goedkoop is, zal het wel niet goed zijn. Zo zijn we als consument geprogrammeerd. Het is de tucht van de markt. Bedrijven positioneren zich voor onderscheidend vermogen en dat kent traditioneel twee smaken: prijs versus kwaliteit. Dat is overal zo, behalve in schoonmaakland. Daar moet alles altijd goedkoop. Opdrachtgevers hebben geen geld over voor schoonmaak – tenzij schoon een kritische succesfactor is – en schoonmaakaanbieders laten zich verleiden hierin mee te gaan, bang voor omzetverlies en wetende dat ze die marge wel weer terugpakken in het werk. Zo begint een ongelijkwaardige, gekunstelde relatie. Schoonmaak als transactie in plaats van lange termijn inzet van kennis, kunde en capaciteit om tot één van de meest tot de verbeelding sprekende facilitaire eigenschappen te komen: een stralende omgeving, die uitnodigt, die gezond is en die gelukkig maakt!
Goed schoonmaken zit hem niet in uren maken. Dat zit hem in slim schoonmaken. Slim als in spelen met de ruimtelijke omgeving en hoe mensen deze beleven. Spelen met het gedrag van de gebruiker in die omgeving. Spelen met de middelen waar de schoonmaker mee werkt en spelen met hoe je als aanbieder wordt beoordeeld en betaald. Als je dat spel beheerst ben je in staat om op de meest efficiënte manier kwalitatief hoogwaardige schoonmaakdienstverlening te realiseren. Goed en goedkoop!
Schoonbeleving is een holistische waarneming van de ruimte waarbij o.a. kleur, geur, licht, indeling, inrichting en de mens het uiteindelijke kwaliteitsoordeel beïnvloeden. Als je weet welke ruimtelijke kenmerken schoonbeleving beïnvloeden kun je ruimtelijke interventies plegen. Die interventies hebben soms niets met schoonmaken te maken, maar met de ruimte an sich. Schoonbeleving verbeteren zonder te poetsen. Weten hoe de ruimte is gebruikt betekent weten waar potentieel vervuiling is opgetreden. Je kunt stoïcijns het vaste werkprogramma blijven volgen, maar dat is water naar de zee dragen. Je kunt beter capaciteit inzetten tegen vervuiling. Ongebruikte gebouwdelen – zeker in het hybride tijdperk – zijn een besparing. Spelen met gedrag betekent ook handelen vanuit de wetenschap dat iets dat schoon is, lang schoon blijft, maar zodra het zichtbaar vervuild is de verdere vervuiling snel gaat. Kort op de bal spelen. Het loont zich om tussendoor te poetsen om erger te voorkomen. De inzet van de juiste middelen betekent dat je beter en sneller in staat bent een schoon resultaat op te leveren en dat de schoonmaker een blijer mens wordt die wordt gewaardeerd voor wat hij doet en minder snel uitvalt. Het schoonmaakresultaat dient als basis voor kwaliteitsbeoordeling en betaling. Laat de input en het proces de schoonmakers professionaliteit zijn, maar maak het resultaat zo glashelder als wat. Dan is ook de cirkel rond met schoonbeleving, als ultieme maatstaf om de verdiensten van schoonmakers inzichtelijk te maken – los van waar technisch schoon wettelijk of anderszins noodzakelijk is -.
Hoezo is er geen efficiencywinst te behalen? Het zit overal in de schoonmaakketen en door alles wat traditioneel is los te laten en schoonmaak opnieuw uit te vinden komen tal van optimalisaties in beeld.