Greenspeed: Probio reiniging staat voor evolutie en revolutie in reinigen met bacteriën
In de schoonmaakwereld beginnen over vuil, waarom niet? Maar… waarm en hoe maken we eigenlijk schoon? Met het webinar ‘Probio, een evolutionaire manier van schoonmaken’ verzette Greenspeed opnieuw de bakens, na de low touch economy en naakte waarheid van microvezel. Ditmaal behandelt Stefaan Aernouts, productmanager bij Greenspeed, een handvol vragen met antwoorden én indrukwekkende cijfers, die toekomst én gezondheid bieden. Voor jou, voor ons, voor iedereen. Want schoonmaken gaat verder dan esthetiek, functionaliteit en onderhoud. Ook de impact op het milieu en gezondheid van de mens (veiligheid) is een essentiële rol van schoonmaken. Onderzoek naar het reinigen met probiotica in 6 ziekenhuizen met 11.842 patiënten en 24.875 steekproeven geeft hoopvolle resultaten: 54,8% minder ziekenhuisinfecties en 100 keer minder antibiotica resistentiegenen. Een webinar met ‘een kop en een staart’.
Om de werking van probiotische reinigers uit te leggen, start Stefaan het webinar met de vraag: waarom maken we schoon? “Er is een verschil tussen organisch vuil (afkomstig van leven) en anorganisch vuil als roest (alles wat niet afkomstig is uit leven). Maar er is nog een onderscheid in vuil: hydrofiele stoffen zijn goed oplosbaar in water en hydrofobe stoffen zijn slecht oplosbaar in water. Traditionele reinigingsmiddelen maken het gemakkelijker om het hydrofobe vuil op te lossen, omdat een detergent onder meer is opgebouwd uit een oplossingsmiddel en een oppervlakte-actieve stof, de surfactant. En daar hebben we ‘de kop en de staart’, de hydrofoob en hydrofiel. Op schematische wijze geeft Stefaan een kort en waardevol scheikundelesje over vuil oplossen.
Wat zijn probiotische reinigers en hoe werken ze?
Probiotische reinigingsmiddelen bestaan uit de combinatie van traditionele reinigingsmiddelen, waaraan bacteriën worden toegevoegd. Bacteriën zijn microscopische, 1-cellige organismen. Ter illustratie: een mens bestaat uit 40 biljoen cellen. En nog een feitje: bacteriën zitten overal. Al het dierlijk leven is afhankelijk van bacteriën. “Bacteriën zijn ongelooflijk essentieel, maar kunnen ook gevaarlijk zijn”, legt Stefaan uit.
Bacteriën vormen een eenvoudige cyclus, een cirkel, wat het circulaire vermogen van probiotica direct verklaart
Een dualiteit die wellicht de uitkomst van de eerste poll onder de webinardeelnemers verklaart: wie belooft in schoonmaken met bacteriën? Het klinkt tegendraads maar het heeft wel degelijk een positieve invloed op de effectiviteit van reinigen, de gezondheid van mens en het milieu. De poll bewijst de overtuiging van probiotica: 57%. Wel een merendeel, maar er ligt nog een uitdaging.
Bacteriën vormen een eenvoudige cyclus, een cirkel, wat het circulaire vermogen van probiotica direct verklaart: van overleven en vermenigvuldigen naar aanpassen en evolueren. Wat bacteriën nodig hebben, is voedsel, dus organisch vuil. Daar zit ‘m de crux: bacteriën gebruiken vuil om zich voort te planten en schoonmakers willen juist organisch vuil verwijderen. Het traditionele deel van de probiotische reinigers (de klassieke chemie) zal er dus voor zorgen dat anorganisch vuil zoals bijvoorbeeld stof en zand verwijderd zal worden en de bacteriën zullen zich ontfermen over de organische vervuiling.”
De crux: bacteriën gebruiken vuil om zich voort te planten en schoonmakers willen juist organisch vuil verwijderen
Toch kunnen bacteriën de kracht vormen voor schoonmaken
In het Greenspeed-webinar ‘Probio, een evolutionaire manier van schoonmaken’ illustreert Stefaan hoe bacteriën in een Probio-reinigingsmiddel te werk gaan. “De bacteriën zitten in een soort winterslaapslaapvorm, zodat ze zeer lang zonder voeding kunnen overleven. Ze beschermen zich met een soort van bunkertje van de vijandige omgeving in het geconcentreerde reinigingsmiddel. Zodra het product wordt verdund met water en wordt aangebracht op het oppervlak, worden de bacteriën wakker en gaan ze op zoek naar eten. De bacteriën zullen enzymen produceren.
De werking van enzymen kun je vergelijken met het doorknippen van een ketting met een tang. De organische moleculen zijn opgebouwd uit grote schakels (een beperkt aantal bouwstenen) en de enzymen zijn grote kniptangen die de ketting (het organisch vuil) in kleine stukjes knippen/breken. Deze kleine stukjes organische vervuiling worden dan door de bacteriën opgenomen als voedsel, waardoor ze in staat zijn om zichzelf te vermenigvuldigen. Zolang er voedsel is, zullen de bacteriën het vuil opnemen en hun werk blijven doen.”
Hoe kunnen probiotische reinigers jou helpen?
In 2018 lanceerde Greenspeed op de Interclean Amsterdam de Probio-lijn. Een reinigingslijn met vier grote voordelen. De eerste: diepgaande reiniging. Hoe verwonderlijk en bewezen is het effect van seconden van schoonmaken met klassieke chemie naar het effect van uren en dagen met probiotica middelen. Ook poreuze ondergronden bewijzen het, dat probiotica-reinigingsproducten effect hebben, wat zijn weerslag vindt bijvoorbeeld in periodieke reiniging. Uitstel van vloeronderhoud en niet langer zomervakanties opofferen voor grondige vloerreiniging, het is mogelijk door dagelijks/regelmatig te reinigen met probiotica reinigers.
Niet langer zomervakanties opofferen voor grondige vloerreiniging is mogelijk door dagelijks/regelmatig te reinigen met probiotica reinigers
Ook geurbestrijding sluit in de rij van kenmerken van voordelen aan. “Door massaal goede bacteriën toe te voegen aan het oppervlak, zullen de bacteriën die de stank produceren geen kans meer krijgen om dit te doen”, overtuigt Stefaan. “We gaan het milieuactief helpen met goede bacteriën”, onderbouwt het derde voordeel van Greenspeed Probio: milieubevorderend. “Je brengt mogelijk gevaarlijke stoffen in het milieu met de traditionele schoonmaakmethode. Traditionele reinigers zijn daarom altijd in zekere mate milieubelastend. Met Probio draaien we het om: de probiotica hebben ook wanneer ze in het milieu terechtkomen een zuiverende werking en herstellen de microbiële balans.”
Tot slot voordeel 4: veiligheid. Probiotische middelen maken het mogelijk om de flessen en cans van Probio zonder gevarensymbolen uit te geven. Met gepaste trots vertelt Stefaan over de hoogst mogelijke score voor materiële gezondheid, toegekend door de Cradle-to-Cradle Gold certificaat.
De toekomst van Probiotica
Die is er! Zonder cijfers geen indruk. Stefaan onderbouwt het met ervaringen en onderzoeken uit het pre-corona-tijdperk: “15% van alle ziekenhuispatiënten loopt een ziekenhuisinfectie op. Omgerekend naar Europa: 3,2 miljoen patiënten en 37.000 dodelijke slachtoffers per jaar. Ruim 10 jaar geleden is het onderzoek gestart naar het effect van probiotische reinigers en de vermindering van het aantal infecties. In 2018 verscheen de belangrijkste publicatie* over een 1,5 jaar durende onderzoek in 6 ziekenhuizen onder 11.842 patiënten met 24.875 steekproeven. Die gaven positieve resultaten, zoals deze: 54,8% minder ziekenhuisinfecties en 100 keer minder antibiotica resistentiegenen.” Dat geeft hoop, heel veel hoop op ons aller toekomst!
Probio gebruiken in combinatie met desinfectiemiddel, kan dat? Is desinfecteren nog nodig als je Probio gebruikt? Stefaan legt het je (persoonlijk) graag uit: