Inspiratiesessie Disposable Cleaning: “Altijd een nieuw product, altijd 100% schoon: een blijvertje”

Je kunt het wegwerp, single use of disposable noemen, maar schoonmaken met niet-wasbare en eenmalig te gebruiken schoonmaakdoeken wordt collectief omarmd. Door corona. Want waar de zorgsector het nut – de garantie voor veilig schoonmaken – al tijden in zag, volgt de hele wereld nu in rap tempo. Ook doordat tussendoor schoonmaken van een bureau, toilet of winkelwagen een trend wordt, en veiligheid en hygiëne in de handen van de schoonmaker ligt, maar ook in die van de kantinejuffrouw, leraar en supermarktmedewerker. Bas Böhnke, sectormanager facility bij Carel Lurvink, Rachelle Peters, productmanager disposables bij Alpheios, en Paul Harleman, applicatiemanager van Vileda Professional, inspireren en weerleggen de tegenwerpingen van toen naar de meerwaarde van nu en later. Disposable cleaning, ooit ontstaan vanuit de behoefte aan gemak, hygiëne en minder logistieke handeling: in 5 vragen van pre-corona via corona naar post-corona.

Welke producten behoren tot het assortiment in relatie tot disposable cleaning? 
Natuurlijk de stofwisdoek en microvezeldoek, maar ook beschermingsmiddelen als handschoenen, en schoonmaakmaterialen en disposable toiletborstels. “De disposable toiletborstel zag ik 8 a 9 jaar geleden in de Verenigde Staten al gebruikt worden, maar ik verwacht ‘m hier niet zo gauw.” Toch ontwikkelen disposable schoonmaakmaterialen zich ook in Nederland: “Single use vloerwisdoeken zijn al hel lang op de markt, disposable reinigingsdoeken en moppen zien we laatste 10 jaar met als meest recente variant de kant en klaar voorbevochtigde doeken. Nieuwe producten met nieuwe toepassingen zijn volop in ontwikkeling en zullen naar verwachting versneld geïntroduceerd worden. De explosieve groei van de laatste twee maanden werkt daarbij als een katalysator.”

Biedt disposable cleaning garantie voor veilig schoonmaken?
“We dagen geïnteresseerden in disposable cleaning altijd uit om de vloer in de ruimte eerst te stofzuigen en dan te stofwissen. Wat je dan op een disposable doek vindt, daar schrikken mensen van. Disposable cleaning bewijst dan echt zijn functie.” En toen kwam corona, dan is dergelijke uitleg niet meer nodig: “Juist nu is er een verhoogde behoefte om veilig en hygiënisch schoon te maken, de single use-materialen zijn niet aan te slepen. Bovendien past het in de coronamaatregelen om zoveel mogelijk bewegingen en daarmee de wasgoedlogistiek te voorkomen.” Bovenal zijn Rachelle, Paul en Bas overtuigd van het grote bewezen voordeel: “Een disposable doek komt nieuw uit de verpakking en geeft altijd een 100% schone doek.”

Zijn er grote investeringen nodig voor de overstap van traditioneel naar disposable cleaning?
De hygiënestandaarden in zorginstellingen liggen al jarenlang hoger, maar veiligheid en de beleving van een gebruiker of bezoeker aan een (openbaar) gebouw zijn door deze intelligente lockdown enorm veranderd. “Ook op scholen zijn de richtlijnen voor schoonmaak aangescherpt en de schoonmaakfrequenties verhoogd. Er wordt meer gelet op schoon, want een bezoek aan een smerig openbaar toilet wordt nu ervaren als een hoog risico op besmetting. Stap je uit een vliegtuig en zie je een schoonmaker met een disposable doek reinigen, dan voelt dat beter.”

Een disposable is altijd schoon, maar de schoonmaker bepaalt het uiteindelijke schoonmaakresultaat. “Hoe simpeler je het kunt maken, hoe beter, maar ondersteuning blijft belangrijk. Voordat je de pre-prepared microvezelmethode hebt uitgelegd en getraind, ben je wel tijdje verder. Disposable cleaning vergt geen grote investeringen, je kunt gemakkelijker overstappen en het is een waarborg voor hygiëne. De traditionele methode kan ook doeltreffend zijn, mits je het goed gebruikt.” In beide gevallen geldt: het valt of staat met een goede uitleg en implementatie.

Wat kost het?
“De eerste vraag die ik in een gesprek altijd gesteld krijg: wat is de prijs, wat kost het? Ik stel dan direct een tegenvraag: wat kost het om een textiel doek te wassen? Het logistieke proces, de handling, het schoonmaakresultaat; ze hebben allen invloed op het aantal werkuren: meer doen met minder mensen, en dus minder kosten. Aan het einde van het verhaal blijkt dat men goedkoper uit kan zijn met disposable. Daarbij aangetekend: de specifieke situatie en verschillende factoren in een pand zijn van invloed, bijvoorbeeld als de waslogistiek goed en doordacht is ingericht. Als inkoper moet je dus niet enkel kijken naar de aanschafprijs, maar naar de hele keten van gebruik: van productie tot afvalverwerking”, adviseren de gesprekspartners in de video-sessie.

Leidt single use tot meer afval?
De afvalberg neemt toe door het eenmalig gebruik van schoonmaakmaterialen en dat belast het milieu, is een vaak gehoorde en stellige opvatting. Daar denken Paul, Rachelle en Bas anders over, want ook de milieubelasting blijkt van veel variabelen afhankelijk te zijn. “Het is moeilijk om daar wat over te zeggen, maar een vergelijking van kosten en baten kan altijd worden gemaakt. Business cases van klanten bewijzen het.” Voor het afvaleffect biedt de LCA-analyse soelaas, een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus. “Met de Life Cycle Analyse kan de impact op het milieu van producten vergelijken. Kijk je naar het totaalplaatje, dan kun je pas goed vergelijken en beoordelen”, aldus het advies.

Het coronavirus heeft dat besef doen toenemen: disposable cleaning-producten leiden tot gemak, hygiëne en veiligheid, en zijn een goed alternatief voor wasbaar. Maar single use gaat wasbare schoonmaakmaterialen of traditioneel schoonmaken nooit voor 100% vervangen. De toename in het ge-/verbruik van deze disposable cleaning-productgroep is een wel feit. Een blijvertje, zo verwachten Bas, Paul en Rachelle.

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...