Petra de Bruin van Schoonmaakjournaal: “Ik vertrek”

“Ja, ik weet dat ik duizenden relaties, kennissen en schoonmaakbranchegenoten verras met het nieuws dat ik stop bij Schoonmaakjournaal. Niet met, want de naam, connecties en waardevolle content blijven bestaan. En er komt een vervolg.” Petra de Bruin startte het eerste dedicated online schoonmaakvakmedium op haar verjaardag, op 6 februari 2012. “Ik durf te stellen dat ik als kartrekker met een prachtig stel toegewijde professionals in 8,5 jaar ferme en stoere stappen heb gezet. Of eigenlijk in de 23 jaar dat ik vandaag, 18 juni 2020, zelfstandig ondernemer ben. Gelukkig stappen die tot succes hebben geleid; voor mij, mijn opdrachtgevers en relaties. Telkens vanuit het oogpunt van behoefte, schaarste, ontwikkelingen. Dat doe ik ook nu weer. De laatste drie maanden zag ik zoveel veranderingen: van paniek, angst en overleven naar voorzichtig vooruitkijken, voor jezelf kiezen tot een overkill aan communicatie en content. Onze koers 1,5 jaar geleden om enkel op content in te steken en vervolgens in het ‘adblocker tijdperk’ voor een advertentieloos platform te kiezen, was en is succesvol. Toch durf ik weer een stap te zetten. De behoefte aan marketeers met power, enthousiasme, lef én marktkennis(sen) is er. Schaarste, daarop ga ik weer instappen. Ik heb er enorm veel zin in.”

12 maart was voor velen een ommekeer: de corona intelligent lockdown werd afgekondigd en de Interclean Amsterdam in mei werd afgelast. Ook voor Petra: “Wat er die dag gebeurde, was bijzonder. Opeens werden alle stekkers uit de samenwerkingen, afspraken en opdrachten getrokken, die tot eind van het jaar gereserveerd stonden. ‘Geen Interclean, dus we hebben niks te vertellen.’ ‘Niet gepast om nu over ons jubileum groots te doen.’ ‘Nee, we hebben nog nooit met jullie zaken gedaan, maar willen enkel voor de Interclean samenwerken.’ Sommige reacties waren logisch, want paniek en online jubileumfeestjes bouwen, gaan niet samen. Andere reacties raakten me. Nee, ze kwetsten me zelfs, zeker als je weet, maar blijkbaar niet echt realiseert, dat we ons voor jouw bedrijf al tientallen keren kosteloos hebben ingezet voor commercie- en marketingdoeleinden, inclusief exclusieve foto- en tekstproducties. Blijkbaar is € 950 voor een totaalpakket met 10 marketingelementen te veel geld voor bedrijven, die gelukkig ook in coronacrisis explosief veel orders (en waarschijnlijk veel back-orders) mochten noteren. Respect is het sleutelwoord in de schoonmaak, waarvoor schoonmakers de barricade op gaan. Ik begrijp het.”

Bracht de coronacrisis nog meer?
“Zeker”, reageert Petra. “Hoe raar en tegenstrijdig het ook klinkt, de 100 corona lockdown-dagen hebben heel veel moois gebracht. Zo veel tranen-in-m’n-ogenmomenten. Als een vakgenoot die opeens met lege klaslokalen, agenda’s en cashflow zit, toch ons Premium-pakket boekt en snel betaalt, is dat bijzonder. Geweldig. Het voelde als vriendschap. Hartverwarmend. Uit de toilethygiënemarkt, productie- en leveranciershoek klopten partijen bij me aan. Zij zagen en zien juist nu het nut van verbinding en de functie van marketing. Vier FM Next Gen’ers met een marketing- en saleshart die in deze tijd de meest waardevolle content maakten met ongekend bereik. Fantastisch, zo trots op hen! Wat ook als een erkenning voelde, is de uitvoering van het Interclean-online programma op de oorspronkelijke data waarop de beurs zou plaatsvinden. Op vrijdag 13 maart opperde ik verbinding per video met exposanten en hun (potentiële) bezoekers. Verbinding is altijd belangrijk. Top dat er van 12 tot en met 15 mei toch een waardevol kennisprogramma georganiseerd is samen met m’n (oud-)collega’s van Service Management.”

8,5 jaar Schoonmaakjournaal, wat was of waren je mooiste momenten?
“Wat mij altijd direct te binnen schiet, is de finale van de Beste Schoonmaker van het Jaar-verkiezing op 11 juni 2014. De 10 tv’s van 41 inch die alle finalisten kregen en de reactie van een van hen: Lucia Martins van het Goudse Ziekenhuis won niet, maar was ontroerend blij; zij kon haar dochters verjaardagswens in vervulling laten gaan. Haar dochter wilde namelijk een tv hebben, wat Lucia als parttime schoonmaker niet betalen kon. Haar dankbaarheid en blijdschap, prachtig!” Een ander mooi moment is de samenwerking met Clean Totaal voor de Schoonmaak Vakdagen 2019. “Als we dan bij Prosu Media in Dronten een marketingcafé met exposanten optuigen en samen de beurs laat groeien in exposanten (200%) en bezoekers (400%), fantastisch! Samen sterk, we bewezen het toen al.” Er zijn talloze voorbeelden, de derde die Petra noemt is de oprichting van jongerenplatform FM Next Generation en het eerste event buiten de branche bij AFAS Software. Twee generaties bijeen voor één thema: verbinding. Zoveel inspiratie bij een bedrijf dat software ontwikkelt en verkoopt, maar het tijdens het 4 uur durende event slechts 5 minuten over zijn product heeft en verder enkel over zijn mensen. Dat is het kapitaal van elk bedrijf, in welke business je ook zit.”

Nu verder, hoe dan?
“Ik las – of eigenlijk luisterde ik – pas het boek Nooit af over de gevolgen van de nieuwe netwerk- en informatiesamenleving. Over wat er gebeurt nu iedereen vrij kan publiceren, dupliceren en produceren. Over de impact op de maatschappij en economie als mensen zich inzetten om wat te verdienen, maar vooral voor een betere wereld. Echt een scherpzinnig boek, Nooit af. En zo is het ook, deze wereld is nooit af. Er kan nog zoveel beter en anders, maar daar is een andere mindset voor nodig. Pas dan zie je kansen en kun je ze creëren en pakken. Bijvoorbeeld in onze schoonmaakbranche waar ze nu liggen voor hygiene & health, maar waar ik het overmatig desinfecteren heel erg jammer vind. Te veel desinfecteren is een gemiste kans en kan gevaarlijk zijn uit oogpunt van resistentie.”

Een tipje van de sluier
Petra tot slot: “Nooit af, dat geldt ook voor Schoonmaakjournaal, een gevestigde naam met een verbindende functie en toekomst. Schoonmaakjournaal komt in andere handen. Hoe blij en trots ben ik dat juist die partij kansen ziet en oppakt. Daarover houden we je deze zomer graag op de hoogte, want we blijven verbonden. Ik ben (al) 55, mijn zakelijke looppad is nog niet af. Ik word weleens een verbinder en autoriteit genoemd. Ik voel dat als een groot compliment. Verbinding mag nooit verloren gaan. Dus ga ik met positieve blik vooruit. Want deze wereld, branche, het jongerenplatform en mijn bijdragen daaraan zijn nooit af.”