Greenspeed deelt naakte waarheid microvezel
Op de dag dat Greenspeed 25 jaar bestaat, deelt de pionier in schoonmaakinnovaties de naakte waarheid van de microvezel. Milieu, gezondheid, kwaliteitsgaranties, onderscheidend vermogen, menselijke maat en veiligheid; ze komen alle aan bod in het tweede maandelijkse online kennisevent van Greenspeed. Het presentatieduo, international key accountmanagers Damian Armitage en Jay Smit, zorgt voor het ‘Op1-gevoel’: voor de camera brengen zij de achtergronden, waarheden en actualiteit over de microvezeltechniek en -doek. Een samenvatting.
“De synthetische vezel heeft een lineaire dichtheid van minder dan 1 denier, dat is 100 keer dunner dan een mensenhaar. Eén denier staat gelijk aan 1 gram per 9 kilometer draad”, begint Damian. Het smelten en spinnen van de twee grondstoffen polyester en polyamide, en de gesplitste vezel blijken de drie essentiële ingrediënten te zijn voor het succesvolle ‘doekje’, dat Greenspeed 25 jaar geleden in de Benelux introduceerde.
Vuil opnemen in plaats van meenemen
Wie kent inmiddels niet de microvezeldoek? En wie weet niet dat – mits de microvezeldoek van goede kwaliteit is, goed gebruikt en op 60°C wassen wordt – de vernuftige en dus haarfijne techniek met gesplitst garen, een nylonpunt een taartvormige uitsteeksels vuil opneemt en niet, zoals bij een gewone doek, het vuil meeneemt. Of in chiquere bewoordingen: door de capillaire werking wordt het vuil opgenomen en niet meegenomen of verplaatst van A naar B, zoals dat met een gewone doek wel gebeurt.
Veel vertrouwen
Via een 5-punten spraymethode en de 3-keer dubbelvouwmethode tonen Damian en Jay aan hoe je de microvezeldoek klamvochtig, effectief en efficiënt in kunt zetten. Want een klamvochtige en goed gevouwen microvezeldoek kan veel vuil opnemen. En daar hebbenbinardeelnemers veel vertrouwen in: meer dan 50% denkt dat de Greenspeed microvezeldoek maar liefst meer dan 90% vuil opneemt.
Reinigen of desinfecteren?
Juist in deze coronatijd waarin er angst voor besmetting onder gebouwgebruikers heerst en schoonmakers effectief en efficiënt te werk willen gaan, is deze vraag van vitaal en cruciaal belang: hoe schoon maakt een microvezeldoek? Jay legt uit dat de capillaire werking, ofwel de zuigende kracht, van de Greenspeed microvezeldoek meer dan 90% opname van vuil kan realiseren, en 99,9% opname van micro-organismen (3-logreductie). Maar let op: de opname van micro-organismen is niet gelijk aan desinfectie. Reinigen of desinfecteren is een veel gestelde vraag. Het advies van Damian en Jay: “Eerst grondig reinigen met een microvezeldoek voor de opname van vuil en micro-organismen. Daarna de contactpunten desinfecteren met een desinfectiemiddel voor het doden van virussen, bacteriën en schimmels.”
Wat is de positieve impact op het milieu?
Groot! Door het gebruik van de microvezeltechniek wordt 90% minder water en minder detergent verbruikt ten opzichte van de klassieke emmer-water-schoonmaakmiddelmethode. De Greenspeed-microvezeldoek blijkt een tweemaal langere levensduur te hebben en kan minimaal 600 keer gewassen worden. Jay trekt een vergelijking: “De hoeveelheid synthetische vezels in kleding en de emissie van microplastics, dat door het wassen kleding en via de wasmachine in natuur terecht komt, is groot. We hebben een onderzoek in Duitsland laten verrichten bij Weber & Leucht naar welke impact de microvezeldoek qua microplastics heeft op het milieu. Dit onderzoek wees uit dat de Greenspeed microvezeldoek weinig tot geen microplastics produceert en een A+-score behaalt, en op dat punt tot 10 keer beter scoort ten opzichte van andere gebreide microvezeldoeken, en ten opzichte van non-wovens is het aantal zelfs meer.
Greenspeed pakte ook als eerste op de professionele schoonmaakmarkt de Nordic Swan-certificering. Dat staat garant voor een ecologisch verantwoorde productieketen, een minimum aan toxische ingrediënten, belasting van afvalwater en belasting van lucht. Ook ter geruststelling: de impact op de gezondheid van de Greenspeed microvezeldoek is klein, door het minimum aan schadelijke stoffen en de afwezigheid van kankerverwekkende kleurstoffen.
Microvezel en de menselijke standaard
“We hebben ergonomie hoog in vaandel staan. We realiseren ons dat er steeds minder ‘handjes’ beschikbaar zijn, dus moeten we zuinig op onze schoonmaakmensen zijn. Daarom bieden we materialen aan, die licht in gewicht zijn en gemakkelijk in de hand liggen, waarmee je niet hoeft te soppen of wringen, minder hoeft te schrobben en waarmee je drie keer sneller vlekken kunt verwijderen.” Greenspeed kijkt ook naar de voorkant van het proces: de productie. “Greenspeed volgt de ILO-standaarden, dat staat voor International Labour Organisation, en laat de productsites auditeren volgens Sedex 4-pillar. Dit is een sociale controle op de arbeidsomstandigheden”, leggen Damian en Jay uit.
Greenspeed garandeert de kwaliteit
Via de drie pijlers van de kwaliteitsgarantie – reinigingskracht, absorberend vermogen en levensduur – komen we terecht bij dimensionele stabiliteit, die de Greenspeed microvezeldoek al 25 jaar biedt: stabiliteit in al haar facetten. Aan de minimale eisen voor bijvoorbeeld snelle en volledige vuilopname wordt zeker voldaan: Nordic Swan eist 85%, Greenspeed behaalt 93-95%. “Ons onderscheidend vermogen is gefundeerd op onze jarenlange expertise, de optimale samenstelling en splitsing, inslagbreien en ‘weft knitting’, en de excellente afwerking. We zijn supertrots dat we 25 jaar bestaan. En al 25 jaar Greenspeed Original voeren.”
Maar… de beste manier om te weten of een doek van goede kwaliteit is, is om er zelf mee aan de slag te gaan en te testen in praktijk. Via deze link vind je een Greenspeed dealer in jouw buurt.
What’s next?
Op 15 juli (NL) en 16 juli (EN) organiseert Greenspeed haar webinar met als titel Probio, een evolutionaire manier van schoonmaken. Schrijf je nu alvast in en kom alles te weten over de werking, voordelen en toekomst van probiotische reinigers.
Nederlandstalig: woensdag 15 juli 2020, 11.00u – 11.45u (CET, Rotterdam)
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_FyBBB5hNRGWHkYOYYREWNA
Engelstalig: donderdag 16 juli 2020, 11.00u – 11.45u (CET, Rotterdam)
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_6iD5FfrATr-SQo3aUHc4dQ