Dringende oproep CNV aan uitzendbureaus: help uitzendkrachten en respecteer contracten

Uitzendkrachten lopen op dit moment grote risico’s om hun werk en inkomen kwijt te raken, waarschuwt Marten Jukema, onderhandelaar van CNV Vakmensen voor de uitzendbranche. “Veel werk is weggevallen. We krijgen nu verontrustende signalen van uitzendkrachten, die opeens slechtere contracten krijgen voorgeschoteld of zonder inkomen naar huis worden gestuurd. We doen een dringende oproep aan alle uitzendbureaus om op een nette manier met hun uitzendkrachten om te gaan en bestaande contracten te respecteren. Help hen zo goed mogelijk door deze crisis heen!”

Volgens Jukema dreigen tienduizenden uitzendkrachten tussen wal en schip te vallen. “Het gaat hier om een groep kwetsbare mensen, die nu opeens massaal zonder werk zitten en vaak weinig financiële reserves hebben. We moeten met elkaar voorkomen dat zij zonder inkomen thuis komen te zitten. Er is een vangnet voor werknemers, er is geld voor zzp’ers, laat er dan ook perspectief zijn voor al die uitzendkrachten. Een grote groep bungelt nu, zij moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen.”

Misstanden aanpakken
CNV Vakmensen waarschuwt uitzendbureaus die hun uitzendkrachten in deze crisistijd niet goed behandelen en willen rommelen met bestaande contracten. Jukema: “Foute uitzendbureaus pakken we keihard aan. We roepen uitzendkrachten op om zich bij ons te melden zodra ze een slechter contract krijgen voorgeschoteld.”

Snel duidelijkheid nodig
De bond doet een dringend beroep op alle uitzendbureaus om die duidelijkheid snel te verschaffen en uitzendkrachten gerust te stellen. “Het noodpakket van het kabinet is er óók voor de uitzendbranche”, onderstreept Jukema. “Uitzendbureaus kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn. En zelfs voor uitzendkrachten met een uitzendbeding biedt het noodpakket perspectief. Als er voorlopig geen werk is bij de inlener, kan het uitzendbureau hen een tijdelijk contract aanbieden. Daar stelt de overheid geld voor beschikbaar. Onze oproep aan al die uitzendbureaus is dus: neem je verantwoordelijkheid en laat de uitzendkrachten niet aan hun lot over.”

Mogelijkheden
Volgens Jukema zijn het juist de uitzendbureaus, die in deze crisistijd hun rol als werkgever moeten pakken. “Onderzoek of er komende tijd transities op de arbeidsmarkt mogelijk zijn. Sommige branches staan nu inderdaad stil, maar in andere is het juist druk of wordt het straks druk. Daar liggen mogelijkheden. Aan de uitzendkrachten zal het niet liggen. Ze zijn flexibel genoeg om zich aan te passen aan deze omstandigheden.”

CNV Vakmensen behartigt de belangen van werknemers in de sectoren industrie, bouw, vervoer, handel, diensten en voeding.

 

Premium

Met nieuw management team zet Succes Volendam in op ‘next level’

“Vorig jaar voerden we in onze organisatie een vernieuwing en verjonging door, met veel...