CNV en FNV werpen reddingboei in contractconflict KLM en facilitaire partijen

Een uiterste poging om uit het contractconflict te komen; zo valt de suggestie van mediation te bezien, die CNV Vakmensen en FNV op 7 februari hebben gedaan in een brief aan de KLM-directie en de facilitaire partijen, die met de contractwisseling te maken hebben. Sodexo verzorgt voor KLM onder meer het beheer van de gebouwen, de postvoorziening, receptiewerk, schoonmaakwerkzaamheden en de uitgifte van uniformen van KLM-personeel. Het werknemersprotest is gericht tegen de gevolgen van de contractwisseling van hun activiteiten van Sodexo aan een nieuw – door KLM geselecteerd – consortium bestaande uit Croon Wolter & Dros, Engie en Strukton.

“Een onafhankelijke mediator kan deze kluwen wellicht nog ontwarren, waar werkonderbrekingen tot dusver nog niet succesvol waren”, verklaart bestuurder Michiel Wallaard van CNV Vakmensen de inzet van vrijdag. Het is wel een laatste reddingboei die de vakbonden de verschillende partijen toewerpen: als maandag 10 februari voor 11.00 uur geen relevant antwoord binnen is van KLM en de facilitaire partijen betrokken bij de situatie, dan dreigen er weer nieuwe acties.

Werkonderbreking
Werknemers van Sodexo Altys, werkzaam voor KLM, legden woensdag ook al het werk neer voor 24 uur. “Ruim tachtig Sodexo-werknemers dreigen gedupeerd te worden, omdat verslechterde arbeidsvoorwaarden in het verschiet liggen”, zegt Michiel Wallaard, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “Werknemers mogen hooguit solliciteren op hun eigen baan, maar beginnen dan weer met een jaarcontract en verliezen alle huidige arbeidsvoorwaarden.”

 

 

Premium

Coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Privé en/of zakelijk. Ook de cruciale beroepsgroep communicatie, media...