Blog: Hoe groen is groen?

edgar van engelen‘Hoe groen is groen?’ is een statement dat ik de laatste tijd vaak voorbij zie komen in blogs, artikelen en op social media. Laat ik als eerste aangeven dat schoonmaak, ongeacht welke schoonmaaktechniek/-methode je gebruikt, altijd een belasting is voor het milieu en dat we dat moeten onderkennen. Denk hierbij onder andere aan chemie, transport, elektra en verpakkingen. Maar als een schoonmaakbedrijf of leverancier van schoonmaakartikelen claimt dat zij milieuvriendelijk werken, vraag ik mijzelf af: ‘klopt dit dan wel?’ De een zal zeggen van wel, een ander zal zeggen dat het niet zo is. Het is maar vanuit welke hoek je het bekijkt.

Het klopt dat kunstvezels, zoals microvezels, microplastics in het milieu achter laten. Maar hoe belastend is dat ten opzichte van schoonmaken met nonwovendoekjes en chemische reinigingsmiddelen met op de etiketten waarschuwingspicto’s? Of hoe milieuvriendelijk is dan de katoenenvezel ten opzichte van de microvezel? Katoen is een natuurproduct, maar wordt met mest gevoed. En mest zorgt weer voor CO2 uitstoot. Ook het oogsten van katoen gaat automatisch, hoe milieu belastend is dat dan? Het maken van vergelijkingen zonder daadwerkelijke onderbouwingen is mijn inziens niet correct, omdat wel ergens in de keten een belasting van het milieu verborgen zit.

Dan heb ik nog niet gesproken over de verpakkingen van de verschillende artikelen: plastic of papier. Laat je als bedrijf je plastic flessen ophalen of verdwijnen ze in de afval van de opdrachtgever? Waar leg je de nadruk op als een plasticfles 100% afbreekbaar is? Of wat is de milieubelasting als een plasticfles voor 100% uit gerecycled materiaal bestaat?

Ik ben van mening dat elke onderbouwde stap of visie een goede stap is voor ons milieu. Niets doen is zeker geen optie. Daarom is starten met groen ook groen en kun je daarna verdere stappen zetten. Het gaat om het einddoel dat je voor jouw bedrijf stelt. En ook het einddoel is weer een startpunt voor verdere doelen. Dat is voor iedere organisatie anders. Dus zeg niet zomaar dat jouw  concurrent of concullega niet goed groen bezig is, terwijl zij zelf claimen dit wel te zijn. Elke stap naar een groenere schoonmaakbranche is er één en dat is het belangrijkste.

Edgar van Engelen
Directeur Clear4Clean