ABSU ziet bevestiging vonnis overheidsopdrachten tegen lage prijzen
Het arrest van 28 februari 2019 van het Hof van Beroep in Brussel bevestigt het vonnis van de voorzitter van de Franstalige Ondernemingsrechtbank in Brussel van 22 maart 2018. In dit vonnis sprak de voorzitter drie stakingsbevelen uit tegen Village n°1. Het Hof van Beroep bevestigde de eerste twee stakingsbevelen en herformuleerde deze enigszins. Het derde stakingsbevel werd zonder voorwerp bevonden. Dit meldt de Algemene Belgische SchoonmaakUnie (ABSU) – vereniging van professionele bedrijven in de schoonmaak- en ontsmettingssector, zware industriële schoonmaak, afval- en schoorsteenveegbranche.
In de eerste plaats bevestigt het Hof van Beroep dat het indienen van abnormaal lage prijzen in het kader van een overheidsopdracht principieel in strijd is met de eerlijke marktpraktijken. In dit verband wijst het Hof erop dat een offerte die abnormaal lage prijzen bevat, niet alleen de mededinging en de gelijkheid van de inschrijvers kan schaden, maar ook het algemeen belang.
Overheidsopdrachten tegen lage prijzen
Het Hof bevestigt dan ook het stakingsbevel als volgt (vrije vertaling): “beveelt Village n°1 de stopzetting van het indienen van offertes voor overheidsopdrachten tegen abnormaal lage prijzen in de zin van de regelgeving inzake overheidsopdrachten, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro voor elke opdracht waarbij de aanbestedende overheid een abnormaal lage prijs vaststelt in de offerte, vanaf de betekening van het bestreden vonnis.”
Ten tweede oordeelt het Hof van Beroep dat het Waalse reglementaire kader, waarbinnen Village n°1 loonsubsidies ontvangt, kennelijk verder gaat dan hetgeen is toegelaten onder de Verordening nr. 651/2014 van de Europese Commissie.
Het in Wallonië toegelaten subsidiepercentage voor werknemers met een beperking (i.e. 85%, in bepaalde gevallen zelfs 89%), is immers hoger dan het percentage vastgesteld in de genoemde Verordening (i.e. ten hoogste 75%). Bovendien stelt het Hof vast dat het Waalse reglementaire kader ook subsidies voorziet voor kaderpersoneel, wat niet voorzien is in de Europese Verordening.
Bijgevolg heeft het Hof van Beroep ook het tweede stakingsbevel bevestigd en als volgt verduidelijkt: “beveelt Village n°1 de stopzetting van het indienen van offertes voor overheidsopdrachten tegen prijzen die zijn vastgesteld rekening houdend met de loonsubsidies die door de Waalse autoriteiten zijn toegekend op basis van de artikelen 1001 e.v. van de Code réglementaire wallon de l’action sociale et de la santé, of alle recentere gelijkaardige bepalingen, en dit zolang de steun niet bij de Europese Commissie is aangemeld en verenigbaar met de interne markt is verklaard, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per inbreuk, vanaf de datum van betekening van het bestreden vonnis.”