100-jarige Nelis Company: “Kopje koffie glazenwasser? Met een koekeloerdertje”

Sociaal glazenwassersbedrijf Nelis Company bestaat in 2018 precies 100 jaar en lanceert ter ere van deze mijlpaal een nieuw sociaal koekje bij de koffie: de Koekeloerdertjes. “We moeten namelijk vaker met elkaar in gesprek en dat kan met een koekje bij de koffie. Liefst met mensen die daar juist behoefte aan hebben, onze oudere medemens!”

Op 21 december lanceert Nelis dit nieuwe sociale koekje bij de koffie. De Koekeloerdertjes zijn voortgekomen uit de geuzennaam, die Nelis zijn leerling-glazenwassers sinds jaar en dag geeft; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die aan de slag gaan bij Nelis. Koekeloeren betekent immers werkeloos uit het raam turen. Hoe toepasselijk!

Altijd oog voor de medemens
Ome Nelis was de Haagse opera zingende glazenwasser die altijd oog had voor zijn medemens en al sociaal ondernam voor het als term gemeengoed was. Nelis had ook altijd koekjes bij zich om uit te delen in de wijk Noordeinde in Den Haag, waar hij tot zijn tachtigste de winkels zeemde. Inmiddels bestiert zijn kleinzoon Ian Smeyers het sociale bedrijf en moet er behoorlijk worden uitgepakt om jongeren te werven. De Koekeloerders zitten namelijk niet meer in de gemeentelijke kaartenbakken, maar zwerven op straat of komen uit detentie voor een tweede kans.

All the zeem
Alle middelen worden ingezet: van VR-brillen, Nelis TV, een coach en film-talent tot samenwerking met het merk Carhartt en hiphop artiesten die de jongeren aanspreken. All the zeem om optimaal nieuwe glazenwassers te werven. Daar komen nu de Koekeloertjes bij!

Ian Smeyers, directeur van Nelis Company: “We presenteren deze voor het eerst bij WZH Oosterheem in Zoetermeer. Zij zijn al jaren een trouwe klant bij Nelis en kopen zodanig met 13 vestigingen in de Haagse regio glasbewassing sociaal in. Deze organisatie heeft een hoop ouderen en hulpbehoevenden die graag een kop koffiedrinken met een van onze Koekeloerders en daar hoort gewoon een koekje bij. Nelis steunt hiermee graag de actie Glazenwassers hebben voor de zorg, geïnitieerd door de werkgeversorganisatie OSB.” Tijdens de twee actieweken organiseren 11 glazenwassersbedrijven in heel Nederland laagdrempelige en sociaal belangrijke activiteiten in de zorg.

“De bewoners en mensen die zorg ontvangen zien ons normaal alleen als we aan het werk zijn en dan hebben we meestal geen ruimte voor een uitgebreid praatje. Zeker rondom kerst is het belangrijk dat daar wat extra tijd voor is. Onze Koekeloerders leren werknemersvaardigheden en kunnen dit zo mooi in de praktijk brengen en uiteraard een prachtig moment om ook de Koekeloertjes wereldkundig te maken”

Wie, wat, waar
Wat: Koekeloerdertje bij de Koffie
Wanneer: vrijdag 21 december van 10.30 uur tot 12.00 uur
Wat: 10 Koekeloerders en hun leermeesters gaan samen met de bewoners en zorgbehoevenden een kop koffiedrinken met een lekker Koekeloerdertje en even kletsen.
Waar: WZH Oosterheem, Florence Nightingalelaan 92, 2721 NP, Zoetermeer

 

×