Nilfisk met Liberty vloerreiniger op Vakbeurs Facilitair: een anders-dan-anders robot

Vorm geven aan de toekomst van intelligent schoonmaken: het is de visie van Nilfisk om voorop te lopen in intelligent schoonmaken. “Met de autonome Nilfisk Liberty SC50 richten we ons op intelligente oplossingen, die schoonmaakactiviteiten op een niet eerder geziene manier optimaliseren”, legt sales director Peter Jonkman uit. Dat maakt nieuwsgierig! Op de aankomende Vakbeurs Facilitair is Nilfisk daarom wederom vertegenwoordigd (stand C20). Ditmaal met dé Nilfisk noviteit, de Liberty SC50. Een verrassende anders-dan-anders robot in vloerreiniging.

De Nederlandse Nilfisk-mannen Peter, Ronald Bakker en Ludovic Vrijburg toonden de Liberty SC50 voor het eerst op de Schoonmaak Vakdagen, afgelopen november in de Expo Houten. Met trots. “De reacties zijn veelbelovend, dus zijn we ook op Vakbeurs Facilitair met de Liberty SC50 aanwezig”, blikt Peter terug en vooruit. Natuurlijk, wie de schoonmaaksector volgt, weet dat er de afgelopen jaren veel te doen is geweest rondom autonome (vloer)reiniging. Verschillende spelers zijn opgestaan en uitdagingen aangegaan als de meerwaarde van robotisering voor de schoonmaakfunctie, routinewerkzaamheden, duurzame inzet van schoonmakers en arbeidskrapte. Nilfisk stelt een stap verder te zetten: Liberty SC50 is baanbrekende robotica.

Een anders-dan-anders robot?
“Nilfisk heeft aandachtig geluisterd naar de wensen voor autonome reinigingsoplossingen, die lange tijd gezien werden als de toekomst. Daarom zijn wij partnerschappen aangegaan met vooraanstaande technologiebedrijven en daarom zijn we baanbrekend op het gebied van robotica sinds 2016”, stelde Pierre Mikaelsson, hoofd van Global Reseach & Development bij Nilfisk recent in haar persaankondiging over de Liberty SC50. Het bijzondere blijkt te zitten in de drie manieren waarop je de autonome schrobzuigmachine kunt gebruiken: als copycat (herhaling van de route), fill-in (zelfstandig meest efficiënte route kiezen en reinigen) én handmatige vloerreiniger: de Liberty SC50 is ook als ‘gewone’ schrobzuiger stand-on machine te gebruiken

Rekenmodel
Maakt die laatste eigenschap gerobotiseerd schrobzuigen interessant(er) voor schoonmaakbedrijven? Bevordert het de omarming van robots? Neemt het de angst weg voor het verlies van schoonmaakjobs? Schoonmaakuren? Uurtje-factuurtjes? Waarschijnlijk wel, Peter rekent voor: “De Nilfisk Liberty SC50 verdient zich al met 3000 meter schrobzuigen per dag gedurende 5 dagen per week binnen 3 jaar terug. En je kunt deze robots dus inzetten als reinigingsmachine én als robot in grote ruimtes en in gangen al vanaf 3 meter breed, die bijvoorbeeld ’s avonds vrijkomen en tot ’s ochtends vrij zijn. Denk aan sportcomplexen en universiteitsgebouwen. Dat zijn de tijden waarop dergelijke gebouwen onbemand zijn en tijden waarop (bijna) niemand wil werken en waar men moeilijk mensen voor kan krijgen/uren die moeilijk in te vullen zijn qua arbeid.”

Robots vliegen (binnenkort) uit
Begin 2019 maakte de Nilfisk Liberty SC50 zijn mondiale intrede. Peter: “In het  buitenland zijn er al diverse machines verkocht en operationeel, onder meer op vliegvelden in America, Canada en Frankrijk.” Dat robotisering een serieuze aangelegenheid wordt, weet Peter ook: “Nilfisk maakt de inschatting dat we in 2023 15% van de omzet genereren door autonome machines. We zitten nu in de beginfase, maar het sneeuwbaleffect volgt. Natuurlijk moet je goede referenties hebben, moeten schoonmaakbedrijven inzien dat een robot als de Liberty SC50 echt een assistent voor de schoonmaker is. En nog gemakkelijk te bedienen ook; een kind kan de was doen. Zelfs ik! Terwijl de gangen autonoom worden gereinigd, kan de schoonmaker bijvoorbeeld een kleine ruimte of prullenbakken aanpakken. Maar we moeten ook reëel zijn: robots zijn niet overal toepasbaar.”

“Schoonmaak in elke omgeving en op elke locatie is onze core business. Daarom kunnen wij een robot als de Liberty SC50 ontwikkelen. Sneller en met minder inspanning dan handbediende oplossingen en ongeëvenaarde constante reinigingsprestaties, productiviteit en besparingen in tijd en arbeidskosten realiseren. Baanbrekend toch?!”

Kom kennismaken met de Liberty SC50 op Vakbeurs Facilitair en bezoek Nilfisk op stand C20. Registreer je gratis via deze link. Vakbeurs Facilitair vindt plaats op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 januari in de Jaarbeurs Utrecht.

Premium

Wat brengt de toekomst ons en de schoonmaakbranche?

Volgende week op ontdekkingsreis? Het kan, en gratis, want van dinsdag 3 tot en...