HYGENIQ reinigingsmiddelen: het 100% effectieve, 100% veilige en 100% ecologische alternatief

Iedere dag gebruikt de professionele schoonmaakbranche wereldwijd naar schatting 25 miljoen kilogram schadelijke reinigingsproducten. Bedenk hoe positief de impact op mens en milieu is, als dit milieuvriendelijke producten zijn. “Hygeniq brengt dit groene alternatief”, vertelt commercieel directeur Patrick van Wezenbeek.  “We brengen een volledige lijn ecologische schoonmaakproducten op de markt voor toepassing in catering, horeca en leisure, de professionele schoonmaak, F&B hygiëne en de gezondheidszorg.” Lees over het ontstaan van Hygeniq, de producten en de groene filosofie.

“Zo’n tien jaar geleden is een aantal mensen gestart met de ontwikkeling van ecologische schoonmaakproducten. Vanuit de visie om een groen alternatief te brengen. Producten die niet met aardolie of giftige stoffen vervaardigd en volledig recyclebaar zijn. Een van hen was Marcel in het Veld, de CEO van Hygeniq”, licht Patrick toe. “De ontwikkeling is geslaagd, in 2019 is de eerste consumentenlijn in de markt gezet, je vindt ons bij de pilotstores van Albert Heijn. Tevens is de consumentenlijn van Hygeniq de winnaar geworden van het ‘gekozen product van het jaar.”

“2020 is het jaar waarin we de professionele schoonmaakbranche met onze nieuwe range professionele producten laten kennismaken”

“We waren aanwezig op de Horecava (stand King), op de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer (Burgman), zijn in mei op de Interclean en druk om aansluiting bij meer distributeurs te krijgen. Partijen die een gelijke visie hebben, denken vanuit een groen en duurzaam hart.”

Hygeniq staat voor…
…voor Hygiene, Innovation en Quality. Het bedrijf werkt met drie belangrijke pijlers: 100% effectief, 100% veilig en 100% ecologisch. Diverse producten dragen het certificaat Cradle to Cradle Gold. “Wij zijn voor de OSCAR onder de certificeringen gegaan, Gold is het hoogst haalbare certificaat voor producten”, vertelt Patrick enthousiast verder. De certificering daagt ondernemers uit te blijven innoveren, dat sluit 100% aan op onze strategie. Cradle to Cradle is bovendien een internationaal gedragen certificering. Net zoals Green Key, dat ook aan onze producten is toegekend. Onze focus ligt nu op de Nederlandse markt, maar onze ambitie is om op termijn ook afzet in Europa en wereldwijd te realiseren.”

Groene alternatief
Hygeniq biedt producten voor de professionele schoonmaakbranche, de consumentenmarkt en private label. Voor eerstgenoemde is een volledige lijn van ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar, bestemd voor keukenhygiëne, gebouwreiniging (sanitair, interieur, vloer), foodindustrie en een pakket troubleshooters (oplossingen voor onder meer graffiti, glastuinbouw, roest-, sticker-, (vet)aanslagverwijdering). Ook over de verpakking is goed nagedacht: alle producten zijn verkrijgbaar in bio-pe verpakkingen, compacte navullingen en dispensers, met kostenbesparend doseersysteem.

Uniek effectief
Wat maakt Hygeniq uniek? “Voor ons is effectiviteit belangrijk. Veel producten in de markt dragen de term ecologisch, maar als je goed kijkt, valt het ecologische bestanddeel erg tegen.” Patrick legt uit: “Wij werken vanuit een filosofie, hebben onze producten uit niets opgebouwd en gedurende het proces de beste keuzes gemaakt. Dit heeft geleid tot volledig unieke ecologische producten. De bestanddelen van de schoonmaakoplossingen stimuleren elkaar. Het was best een uitdaging om 10-25 grondstoffen per productoplossing te vinden, die allemaal met elkaar kunnen functioneren en effectief doen waarvoor het product bedoeld is. Een dagtaak voor onze R&D-afdeling.”

Over de toepassing is ook nagedacht. Het bedrijf belooft geen verstoring van bestaande werkmethodieken bij overstap naar haar producten. Daarbij verstrekt zij de gebruikers duidelijke werkinstructies om het effectief werken zo hoog mogelijk te houden. “En we blijven regelmatig een update geven”. Iedereen weet dat niet ieder product juist wordt gebruikt, niet door onwil maar door onbekendheid. Daarom is instructie én herhaling belangrijk om bijvoorbeeld strepen of opbouw van biofilm te voorkomen.”

Veilig en safe
“Onze producten veroorzaken geen allergische reacties. Je kunt er zonder veiligheidsbril of beschermende handschoenen mee werken. Op al onze verpakkingen kom je geen waarschuwingspictogram meer tegen, de enige uitzondering hierin zijn de desinfectieproducten. Dit is een verplichting vanuit de overheid. Hoe wij kunnen garanderen dat onze producten goed voor mens en aarde zijn? Ze bevatten natuurlijke, geen giftige grondstoffen. Er ontstaat tijdens gebruik geen damp of aantasting van de huid, bijvoorbeeld bij onze ontkalker. Doorgaans heeft zo’n product een zuurgraad die de huid niet prettig vindt. Wij hebben de fysieke eigenschappen van de molecuul vergroot, waardoor deze niet in de huid kan penetreren en je als gebruiker geen irritatie krijgt”.

Overtuigen na zien en ervaren
Als voorvechter van ecologische producten wil Hygeniq zoveel mogelijk mensen overtuigen van de kracht van haar producten. Door informatie, bezoeken van distributeurs, digital media en deelname aan beurzen. Patrick is zich ervan bewust dat overtuiging meestal pas ontstaat na het zien wat een product doet. Daarom zijn er al, succesvolle, testen gedaan op bijvoorbeeld NS-stations, Universiteit Enschede en in grote keukens van academische ziekenhuizen.

Samen de wereld groen kleuren
“Wij roepen de schoonmaakbranche op om samen met ons de wereld groen te kleuren. Alle tenders voor schoonmaakonderhoud vragen al om inzet van duurzame schoonmaakproducten. Daar sluit onze strategie heel goed op aan. Met gebruik van onze producten wordt niet slechts de gangbare 60% van de actieve stoffen in drie keer 28 dagen afgebroken. We zorgen voor afbraak van 100% van de actieve stoffen in 28 dagen! Hoe effectief. Is dat een mooie USP of niet?”, besluit Patrick.

Premium

Schoonmaakjournaal pauzeert: be right back

Zwaai zwaai, doei doei? Nou nee! Net als u begrijpen wij dat de pandemie...