Monumentaal kunstwerk

Kunstenaar Klaus Dauven bracht in het Franse Jura een ‘reversed graffiti’ kunstwerk aan op de 110 meter hoge en 430 meter lange muur van de stuwdam Vouglans. Met deze techniek wordt een patroon gecreëerd door te spelen met het contrast tussen gereinigde oppervlakken en oppervlakken waar nog vuil is achtergebleven. Dat gebeurt door het vuil selectief te verwijderen. Wat overblijft is het silhouet van een bos. Het spectaculaire kunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door Kärcher en het Franse energiebedrijf EDF (Électricité de France). Bekijk de video over de realisatie van het kunstwerk:

Grootste ‘reversed graffiti’ kunstwerk tot nu toe
Het kunstwerk op de stuwdam van Vouglans is het vijfde project waaraan Klaus Dauven en Kärcher hebben samengewerkt. Het is bovendien het grootste ‘reversed graffiti’ kunstwerk dat tot nu toe gemaakt werd. “Het is voor ons altijd weer bijzonder wanneer Klaus Dauven onze toestellen gebruikt om een meesterwerk te creëren”, bevestigt Hartmut Jenner, CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Alfred Kärcher SE & Co. KG.

Bossilhouet met indruk van diepte
Bij de keuze van zijn ontwerp liet Klaus Dauven zich inspireren door het bosrijke landschap van de Jura. “Ik vind het passend dat het overgebleven vuil niet over het hele oppervlak van de dam verspreid is, maar het oog als het ware naar het midden van de muur zuigt. Op die manier weerspiegelt het silhouet van het bos de vorm van de vallei zelf, waardoor van veraf een prachtige illusie van diepte ontstaat”, legt Klaus Dauven uit. Net als zijn andere werken waarbij hij gebruikmaakt van ‘reverse graffiti’ zal ook dit kunstwerk mettertijd verdwijnen als gevolg van verwering en organische groei.

Ontwerp komt tot leven
Om het patroon op de muur van de dam te maken daalden industriële klimmers van de bovenste rand van de dam af naar beneden en brachten ze meer dan 2.500 stippen van organische boetseerklei op het met vuil bedekte oppervlak aan. Ze kregen daarbij de hulp van meettechniekers die met lasers vanaf de grond aanduidden waar de boetseerklei precies moest komen. Nadat ze alle kleistippen hadden aangebracht, gebruikten de klimmers hogedrukreinigers om de stippen met elkaar te verbinden en het ontwerp in het vuil te spuiten, dat voornamelijk bestond uit mos, korstmossen en zwammen. Alle werken werden met de grootste zorg en zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Zo werd het water voor de hogedrukreinigers rechtstreeks uit het stuwmeer gehaald en werd de stroom opgewekt door de waterkrachtcentrale van de stuwdam. Er werden bovendien geen schoonmaakmiddelen gebruikt. Uiteindelijk hadden de vier koudwaterhogedrukreinigers, zes industriële klimmers, verschillende medewerkers van Kärcher en de kunstenaar zelf in totaal vier weken nodig om het meesterwerk te creëren.

Over Klaus Dauven
Klaus Dauven (1966) studeerde aan de kunstacademies van Düsseldorf, Munster en Aix-en-Provence en legde zich van meet af aan toe op tekenen. In 1997 ontwikkelde hij de ‘reversed graffiti’ techniek, waarbij hij een stofzuiger of hogedrukreiniger gebruikt om tekeningen te maken door het patina van een oppervlak te verwijderen. Sindsdien heeft hij deze techniek van zijn hand verder verfijnd. Zijn bekendste en grootste werken zijn te bewonderen op verschillende stuwdammen in Duitsland, Japan en Zuid-Korea. In 2018 maakte hij nog ‘Les Gens’ (‘Mensen’) op de pier in de haven van het Franse Sète.