Blog: Oh, wat een jaar!

Anna Nooshin, Alexander Klöpping, Art Rooijakkers, Berget Lewis, Joseph Oubelkas, Lucille Werner, Maarten Bouwhuis, Maarten van der Weijden, Nico Dijkshoorn, Prinses Laurentien, Rens de Jong; deze BN’ers en andere (facilitaire) goeroes stonden in 2018 op het schoonmaakpodium. Wij mochten hen dit jaar ontmoeten. Wat een eer, wat een inspiratie!

Maarten Bouwhuis bijvoorbeeld, bekend journalist van en presentator op BNR Radio, zette de deelnemers aan FM Future van Gom op 6 juni in de ‘future-modus’: van ego naar eco. Scherp, snel en geëngageerd is vakman Maarten; wat is het toch heerlijk als iemand zo veel humor en gevatheid in zich heeft. Van asoladers en Yelp-cultuur tot zwermorganisatie, Kodakmomentje en War on Talent. Met meer dan een gezonde dosis enthousiasme en inspiratie huiswaarts keren en op weg naar morgen gaan. Top!

En Alexander Klöpping: hoe actueel kon zijn bijdrage aan het ADG-congres Relevant zijn – relevant blijven op 20 maart zijn?! Héél actueel. Want twee dagen voor het congres was het nepnieuws onder potentiële Hillary Clinton-kiezers topic. De wereld schudde op z’n media-grondvesten. De boodschap van Alexander: “Wees en blijf alert op je omgeving, aanstormend talent én de toenemende mogelijkheden en vooral de kracht van sociale media”.

Peter Rietbroek, voorzitter van AWOG en directeur van dienstverlener in glas en gevel Rietbroek, sloeg het ‘alert’-bruggetje naar glasbewassing en nieuwe technieken als drones en het reinigen met bacteriën tijdens het AWOG-ledenevent op 5 november. “Blokker zag de concurrentie van Action aan de linkerkant en Bol.com aan de rechterkant niet aankomen. Zie waar Blokker nu staat. Dus wees op je hoede, want de concurrentie hoeft niet per se van je collega’s te komen”, zo illustreerde en waarschuwde Peter. Of de glazenwasser in de (nabije) toekomst dronepiloot wordt? Als redactie blijven we deze trend natuurlijk volgen.

Wetend dat iemand een kwart miljoen volgers op YouTube en er 825.000 op Instagram heeft, dan ben je een en al oor (en oog). Anna Nooshin, de fashionblogger, schrijfster, tv-presentatrice, is succesvol. Maar waardoor? Ze volgt haar dromen. “Ik ben niet te definiëren, ben verre van perfect en boks altijd op tegen mensen die vinden dat ik te groot droom.” Maar dat zijn nu precies wel de drie redenen die voor haar het leven relevant maken. Als selfmade woman kent ze de essentie van haar ondernemerschap maar al te goed: “Vertrouwen hebben in jezelf.”

Scherpte, enthousiasme, alertheid, vertrouwen, openheid: #challenges te over voor 2019. Weg met 2018-drama’s als #nepnieuws en #MeToo. Laten we als branche gaan voor game-changing, voor samen sterk, voor samen optrekken: #WeToo. Open de deur en deel! We zetten als redactie natuurlijk weer in op trends en toekomst, want gesteund door onze supporters Greenspeed, Hijman Schoonmaakartikelen, i-team Global en Numatic, pakken we ook in 2019 door met ons platform #FMNextGen. We bieden young professionals tot 35 jaar een digitaal en persoonlijk podium en denken samen na over bijvoorbeeld #reputatie #disruptie #cocreatie.

2018 was indrukwekkend. Het was een jaar van extremen: van de heetste zomer in Nederland ooit gemeten tot een recordaantal van 250 eigen en exclusieve producties door het Schoonmaakjournaal-team. Een jaar met redactionele noviteiten als fotofilms, commercials, innovatietafels, eventmarketing, vlogs en onze duik in #futurism. Een jaar dat voor ons werd opgetekend door persoonlijke verhalen over kracht, drijfveren en doorzettingsvermogen. In een interview, vlog, blog of tijdens kleinschalige kennissessies en innovatietafels of grootschalige congressen en vakevents. Soms zó indrukwekkend dat de zaal doodstil was. Ondanks de honderd aanwezigen kon je een speld horen vallen, toen Maarten van der Weijden tijdens het OSB-congres over maatschappelijke veranderingen op 22 november over zijn Elfsteden-zwemtocht sprak.

Met dank aan Asito, BOMA, de 50-jarige CSU, FMGezondheidszorg, Gom, Greenspeed, ISSA, Katrin/Metsä-Tissue, Nocore, de 60-jarige NVZ, OSB en WEPA Nederland voor de prachtige podia en momenten die jullie ons en de schoonmaakbranche boden. Met parallellen naar het ondernemerschap, de zoektocht naar verbinding, de kansen voor en ontwikkelingen in schoonmaak en facility management, en onze stap naar de toekomst. Op naar 2019. Proost!

Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal

Dit was ons 2018 in beeld