Blog: Mondkapjes tegen het coronavirus: do’s en don’ts
De wereldwijde verspreiding van het coronavirus heeft gezorgd voor een run op mondkapjes, maar deze hebben alleen effect als je ze correct gebruikt. Sterker nog: bij verkeerd gebruik van mondkapjes ontstaat juist een grotere kans op besmetting. Waar moet u op letten?
Het Rode Kruis heeft 737 Nederlanders gevraagd naar hun kennis over mondkapjes. Hieruit blijkt dat slechts 34% weet dat verkeerd gebruik juist zorgt voor een groter risico op besmetting. Daarnaast denkt ruim 50% van de ondervraagden dat het belangrijk is om in landen waar het coronavirus is geconstateerd continu een mondkapje te dragen. Nog eens 80% van de ondervraagden denkt dat het belangrijk is om mondkapjes te dragen op openbare plekken in landen waar het coronavirus voorkomt.
Volgens het Rode Kruis hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen.
Als u besluit een mondkapje te dragen, vervang het dan regelmatig en gebruik niet continu hetzelfde mondkapje. Raak het mondkapje na het dragen ook niet meer aan. Het virus kan dan op uw handen komen en zich alsnog verspreiden. Gaat u op reis naar een land waar het coronavirus is geconstateerd? Houd dan afstand van andere mensen als dat kan en was uw handen regelmatig met zeep of alcohol. Komt u in contact met iemand die ziekteverschijnselen vertoont? Dan is het belangrijk uw kleding te wassen om te voorkomen dat het coronavirus zich via uw kleding verspreidt.
Joris Krabbenborg,
manager Marketing en E-commerce Carel Lurvink
Kijktip:
Ninjo Koenders, productspecialist bij Carel Lurvink, praat je in 1,5 minuut bij over het CaluGuard FFP2 stofmasker