Blog Imago schoonmaak

Ja, we weten het allemaal: onze schoonmaakbranche loopt niet over van een positief imago. Zo ook Zeeland, de provincie waar ik sinds 3,5 jaar met trots woon. Maar de #marinierswillenniet. Een schaafwond op het Zeeuwse gezicht met de vierkante spiegeltjes. Tijd om in die spiegel te kijken, tijd voor reflectie!

Zeeland, oké, veel klei, maar nog veel meer fruitteelt. De grootste fruitproducent van Nederland. En Zeeland staat ook voor vrijheid, rust en veilig door de hoge menselijke maat. Want het ons-kent-ons gehalte is hoog, maar de acceptatie van nieuwkomers ook. Dus nu al ken ik veel Zeeuwen. Buren, kennissen, dorpsgenoten, camperkameraden, collega’s, ondernemers, winkeliers; we kennen, zien en begroeten elkaar. En dat voelt vertrouwd en veilig; in Zeeland ben je een mens en geen nummer, zoals in Holland; de term die de Zeeuwen gebruiken voor de rest van Nederland.

Afijn, dat fruitig Zeeland in het gevalletje #marinierswillenniet een appeltje te schillen heeft met Den Haag, da’s duidelijk. Dat had ook anders gekund. Zeeland had het een positieve draai kunnen geven met #inhakers, schrijft marketingstrateeg Olaf Geysendorpher op Marketingfacts. Wat zijn #inhakers? Olaf legt het uit en geeft een paar treffende en ludieke voorbeelden:

Strandbootcamps, hoge duinen beklimmen, bikkelen in de wind. De #marinierswillenniet |
Wonen op 120 m2 voor 195.000 euro? De #marinierswillenniet |
Nooit file. De #marnierswillenniet

Olaf prikkelde me en bracht me bij het imago van onze schoonmaakbranche. Daar valt nog wat vuil weg te poetsen, da’s bekend. Een Google zoekopdracht ‘schoonmaak imago’ brengt me bij het schoonmaakbedrijf Imago en een stuk lager op de resultatenpagina bij een artikel van Adformatie uit 2002 (!). Een citaat uit dat artikel: “Het werk wordt door buitenstaanders gezien als zwaar, ondergewaardeerd en slecht betaald.” Is dit ons imago? Nee, dat kan echt niet! Schoonmaak is niet simpel: het is een vak. Nee, niet iedereen kan het op professionele wijze. Het is net als een voetbalcoach van het Nederlands elftal; Nederland miljoenen ‘Ronald Koemans’. En nee, het is niet (altijd) ondergewaardeerd: mensen (pandbewoners, patiënten, werklui enz.) hechten zich aan de schoonmaker.; ze waarderen het je poetspassie en -kennis.

Terug naar de marketingles van Olaf. Is dit de #inhaker voor de schoonmaakbranche? #schoonmaakisdebasis #schoonschenktvreugde #dekrachtvanschoon #schoonmaakisgoedbetaaldafwisselendenuitdagend. Hoe prikkelend, inspirerend, treffend, creatief en ludiek kan een – en soms wat lange maar wel opvallende – #inhaker – zijn? We kunnen er ‘wat’ mee, ik ben ervan overtuigd. En ik wil er ook ‘wat’ mee. Dus daag ik de ondernemersverenigingen OSB en SieV met hun leden uit om met mij na te denken. Samen onze slag slaan. Waar en wanneer spreken we af?

Petra de Bruin,
verbinder met passie en trotse pionier van de online schoonmaakinspiratiebron Schoonmaakjournaal

Leestip:

Blog: Schoonmaak schenkt vreugde

Premium

Coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Privé en/of zakelijk. Ook de cruciale beroepsgroep communicatie/media/marketing. Daarom...